EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20428

Bijdrager:

Jaar:

1980

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Genneperweg

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Zusters Clarissen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Clarissenklooster (1)

Beschrijving

Het Clarissenklooster staat op de plaats waar vroeger Kasteel Rapelenburg stond. De poort is het enige wat daaraan nog herinnert.


Geplaatst op

27-06-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-01-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Er is nog veel meer dat aan Rapelenburg herinnert behalve alleen die poort. Neem nou die muren! Geen kloostermuren maar kasteelmuren. Aan de mooie oude steen (je kunt het aan de Dommelzijde goed zien) is te zien dat dit niet van die goedkope naoorlogse flutsteen is waar ze het klooster mee gebouwd hebben.


Datum: 20-04-2011
Naam: Piet van den Borne  
img

Zie ook foto 22980. Beste K vd Hoeven, u heeft het grondig mis. De muren om het huidige klooster hebben nooit een onderdeel gevormd van het voormalige "Kasteel" Rapelenburg! Dit pand werd in 1952 gesloopt en de countouren ervan zijn nog enigszins te zien op foto 22980. Zelfs de opbouw van de poortkolommen is niet meer origineel. Alles boven de eerste betonband is van een latere datum. U kan dit zien aan het metselwerk, voegwerk en steen. Wel is op deze foto goed te zien waar vroeger de tennisbaan lag. Deze lag meteen links als u de poort doorkomt. De baan is nu verwilderd maar zeker nog herkenbaar. Als u het pad verder volgt tot net over de eerste brug dan staat u aan de vroegere voordeur van "kasteel" Rapelenbrug. Er was geen gracht om het 'Kasteel". Er lag alleen een sloot aan de rondwegzijde die aansloot op de Dommel. Nadat het klooster gereed was heeft men deze sloot enigszins opgewaardeerd en tegelijkertijd deze rondom het klooster verder aangelegd (Clarissenlaanzijde en Genneperwegzijde)