EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2003

Bijdrager:

Jaar:

1250

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Documenten

Onderwerp 3.:

Overheidsdocumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Stadszegel van Eindhoven.

Beschrijving

Het zegel van de stad Eindhoven, gebruikt onder meer als logo van het briefpapier van het gemeentearchief. De datering is 1200 - 1300.


Geplaatst op

19-11-2005

Reacties:

Datum: 24-11-2005
Naam: Rini Talens  
img

De datering is (vermoedelijk) 16e eeuw, van de voorganger hiervan, die op een wapenschild was afgebeeld, maar wel met 't zelfde rondschrift, bestaat alleen een afdruk op een brief, die gedateerd is uit 1355. Die voorganger stamt... vermoed men alweer, uit 1282...1311 !

Zie hoe die 3 hoorntjes die, net zoals bij zijn voorganger, de verkeerde kant opbliezen. Hoe dat zo gekomen is.... (Zie opmerking foto 22).

Het woordje oppidum is romeins voor; 'Versterkt Oord', waarvan men de inwoners bergenses noemden (Burger…Burcht!). Het refereert aan een tijd voor de verkrijging van de stadsrechten 1232, waarbij Eindhoven wel eens als een soort centraal gelegen toevluchtsoord op 'De Heuvel' zou zijn geweest met een toren op de kunstmatige verhoging (Marienhage), voor wanneer de Noormannen (of zo) weer eens de Dommel op kwamen varen.

De Hertog van Brabant heeft Eindhoven niet gesticht, maar alleen stadsrechte verleend, dus Eindhoven bestond al (oppidum!) en die stadsrechten zouden wel eens een bevestiging kunnen zijn geweest van een reeds bestaande toestand en dat is trouwens iets wat zich in 1422 nog eens heeft herhaald, dus kennelijk vrij “normaal”.

Groeten van Rini