EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18885

Bijdrager:

Jaar:

1969

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Fellenoord

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Banken

Onderwerp 3.:

Boerenleenbank / Rabobank

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Centrale Boerenleenbank

Beschrijving

Vanuit de Raiffeisen gedachten (van Friedrich Wilhelm Raiffeisen 1818-1888) werden vanaf 1898 zo'n 1300 plaatselijke zelfstandige coöperatieve agrarische banken met twee Centrale Banken opgericht. Op levensbeschouwelijke gronden was er een onderscheid tussen de katholieke Boerenleenbanken en de neutrale Raiffeisenbanken. De Centrale Bank van de Raiffeisenbanken was gevestigd in Utrecht en die van de Boerenleenbanken in Eindhoven. Eerst in de Dommelstraat (zie foto 737) en vanaf 1966 aan de Fellenoord 15. De latere aanbouw dateert van de jaren 80. Hoewel in december 1972 reeds de fusie tussen de Raiffeisen- en Boerenleenbanken werd uitgesproken, kwam pas in 1980 de naam Rabobank Nederland op de vestigingen van de gefuseerde Centrale Bank te staan. Deze foto maakte ik op weg naar mijn eerste werkplek.


Geplaatst op

21-02-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-03-2016
Naam: Hans Schoonen  
img

Helaas is dit inmiddels voltooid verleden tijd geworden. Het gebouw is vorig jaar gesloopt na eerst nog uitgebreid te zijn gerenoveerd in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ik heb hier nog gewerkt bij het centraal adressenbestand op de elfde etage aan de noordzijde. Bij helder weer waren het provinciehuis en de St. Jan in Den Bosch te zien. En als het vroor, stond het ijs op de raamprofielen aan de binnenkant.
De twaalfde etage was een penthouse waar onder meer de directie lunchte en gasten ontving. Ik denk dat de "nieuwbouw" eind jaren zeventig is opgeleverd, want toen ik op 1-1-1982 in dienst kwam, stond dat er al een paar jaar. De centrale was toen nog helemaal zelfvoorzienend met een eigen audiovisuele dienst (bank in beeld), eigen postdienst, eigen timmerwerkplaatsen in de kelder van de nieuwbouw, eigen magazijn, eigen drukkerij, eigen benzinestation. Later is dit ondergebracht in Rabofacet facilitair waarvoor in Best een compleet nieuw dienstencentrum uit de grond werd gestampt.