EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18786

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St Catharinakerk

Beschrijving

Ansichtkaart van de St. Catharinakerk gezien vanaf het Begijnenhof.


Geplaatst op

09-02-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-08-2010
Naam: Cees van Rooij  
img

Het betreft hier een afbeelding van een gravure uit 1874 van W.E. Hodgkin. Een reproductie van de prent is in 1980 uitgegeven door de Bondsspaarbank ter gelegenheid van de voltooiing van de algehele restauratie van het bankgebouw als plaatselijk monument. (Nu KFC.)


Datum: 14-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Cees, ik ben in bezit van een complete weergave van deze gravure. Daarop staat rechts onder in de hoek duidelijk de naam W. E. HOOGKIN te lezen. Wat zal het zijn, want W.E. Hodgkin is ook een graveur !


Datum: 14-07-2013
Naam: Cees van Rooij  
img

Ja Theo, ik lees net zo duidelijk W.E. Hodgkin als dat jij Hoogkin leest. De derde letter van de achternaam heeft duidelijk een rechte linkerkant met boven en onder haakse hoeken. Daarnaast biedt het bekende veilinghuis Paulus Swaen de prent aan met certificaat en de naam van de graveur W.E. Hodgkin. We kunnen er dus wel van uitgaan dat het echt een D is die jij voor O aanzag.


Datum: 15-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Zoals jij de derde letter van de achternaam beschrijft Cees, moet ik na gebruik van een vergrootglas toegeven daar ook een D in te zien. Naast de bevestiging van het veilinghuis moet dus de naam van de graveur inderdaad W. E. Hodgkin zijn. De twijfel hierover is hiermee weggenomen.


Datum: 26-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

De houtgravure gesigneerd door W. E. Hodgkin, uitgegeven in Amsterdam ca. 1880, is vergelijkbaar met een eerder uitgegeven versie rond 1874 door de Bossche boekdrukker Henri Bogaerts in de Katholieke Illustratie. Deze gravure is gesigneerd door B.A.L. Op beiden is de afbeelding van de kerk exact hetzelfde, het enige verschil zit in de subtiele weergave van de luchten, bovendien is de gravure van Hodgkin voorzien in de linker bovenhoek van een plan van de kerk, die bij een latere uitgave weer is weggewerkt.
B.A.L. staat voor Willem Bal. een houtgraveur geboren in Rotterdam in 1808 en werkzaam in Delft waar hij in 1897 kwam te overlijden. Mag ik hieruit opmaken dat de echte graveur van de oorspronkelijke houtgravure WILLEM BAL is ?


Datum: 15-08-2013
Naam: Bauke Hüsken  
img

Ik bezit deze houtgravure, afkomstig van pagina 207 van het Engelstalige blad The Builder, gedateerd 16 maart 1872 met de signaturen van H.W. Brewer (linksonder) en W.E. Hodgkin (rechtsonder). Dit is dus een vrije vroege variant. Ik ken deze afbeelding niet zo oud.