EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18288

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

De Jonghlaan

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Wonderland

Onderwerp 3.:

1957

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wonderland

Beschrijving

De eerste Wonderland in het POC,georganiseerd door het Eindhovens vakantiecomité. Als tienjarige zit ik geheel links wat afwezig te kijken naast voor mij onbekende kinderen. Ik herinner me nog dat je in een straaljager mocht; ook winkeltje spelen of in een postkantoor werken. Gelukkig voor mij waren het meest individuele leerzame bezigheden: ik had altijd een hekel aan geregisseerde groepsspelletjes.


Geplaatst op

27-12-2008

Reacties:

Datum: 27-12-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Geweldig Jan, die foto van het evenement waarmee wij allemaal even gek waren: WONDERLAND. Dromen kwamen uit en de knipkaart voor versnaperingen was een groot feest. Je mocht n.l. zelf beslissen wat en wanneer je iets ging snoepen door de dag heen.


Datum: 27-12-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

En Jan, wat is het in het latere leven geworden..... piloot, postbeambte of kruidenier??? Is er een droom uitgekomen?


Datum: 04-01-2009
Naam: Ruurdtje Westerterp  
img

35 cent speelt door mijn gedachten voor zo'n kaart. ik herinner beschuit met kaas en zo, het was feest, zo'n dag WONDERLAND in de Philips Jubileumhal. Ik bakte 3 in de pan en nog veel meer. Je moest wel in de rij staan voor iets te kunnen doen.


Datum: 04-01-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Hoeveel de snoepkaart kostte weet ik niet meer. Beschuit met kaas herinner ik me ook niet. Zal wel te gezond zijn geweest. Wat ik nog wel weet is de penny-wafel, het ijsje (chocotop of limlolly) en de limonade. En ja, je moest wel lang in de rij staan voor b.v. pannenkoeken bakken, op een echte naaimachine naaien maar ook voor knippen en plakken. Jongens zullen wel iets anders opgezocht hebben. Was er ook niet een soort raket of vliegtuig ??


Datum: 04-01-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

De beschuit met kaas herinner ik me ook nog levendig. En dan natuurlijk buiten die gele Harvard van de Koninklijke Luchtmacht. Het posterijen-spel van PTT Post en ja, die pannenkoeken. Er was ooit ook een soort van jeugdcircus dat daar voorstellingen gaf. Van naaien herinner ik me niks.


Datum: 16-08-2009
Naam: Cas van Hout  
img

Derde van links is mijn broer Wim van Hout, geb. 15-11-1944 in de Lindenlaan 4 en woonde later in 1957 op Frederiklaan 139. Hij Is door een ongeval overleden op 02-05-1965 tijdens bedevaart naar Den Bosch.


Datum: 13-09-2013
Naam: Sjef van Eijk  
img

Dagblad de Tijd wijdde op 20 juli 1957 een artikel aan de opening van de eerste Eindhovense versie van Wonderland.
Na den Haag en Amsterdam was nu ook Eindhoven aan de beurt en zou het gebeuren van 20 juli tot 18 augustus geopend zijn. De opening werd verricht door burgemeester van Rooy. De bedenker van Wonderland was een J. van Zuylen. In Eindhoven werd hij gesteund door Philips en ook het Eindhovens Vacantiecomité was bij de uitvoering betrokken. De Stichting Wonderland werd hier voorgezeten door Mr. J.J.M. Eijsbouts uit Waalre.
Als activiteiten werd het volgende genoemd : verkeersemplacement, kinderdierentuin, naaikamer met miniatuur naaimachines (dat jij die niet gezien hebt Ben ?), autorijtesttafel met cabine, rangeeremplacement voor modeltreinen, helikopter, goudsmederij, keuken, geluidsopname studio, fotostudio, radio-atelier waar men kristalontvangers kon bouwen, postkantoor, leeszaal, bioscoopje, stadion etc. Circus Elleboog, een initiatief van Pro Juventute, (een naam die mij persoonlijk meteen aan Ciske de Rat doet denken) verzorgde per dag 6 voorstellingen in een tent waarin per keer 900 toeschouwers konden plaatsnemen.
In 1958 meldt dezelfde krant dat het eerste Eindhovense Wonderland 60.000 bezoekers getrokken had. Men verwacht nu van 26 juli t/m 23 augustus 3000 kinderen per dag. Het aantal stands waar men kon spelen en knutselen werd verdubbeld en het circus wordt nu verzorgd door professionele artiesten. Verder werd er gewerkt aan een Wonderland-lied. Benieuwd of iemand daar de tekst nog van kent !
In 1962 lezen we over de 4e aflevering (werd er een jaar overgeslagen ?) De Nederlandse Spoorwegen zullen een grote blauwe loc op het terrein plaatsen, vliegbasis Eindhoven plaatst een Tigermoth en een Harvard alsmede enkele 'linktrainers'. De PTT richt een compleet postkantoor in met eigen Wonderland-stempel. Philips plaatst een waterbassin van 10 bij 13 meter met een electronisch bediende haven. En dan ook nog een automonteurs-stand van DAF. Men verwachtte per dag 4000 kinderen.