EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17761

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

432 Oude Toren

Straat:

Oude Torenstraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Molens

Onderwerp 3.:

De Hoop

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oude Torenstraat 5 (1)

Beschrijving

Rechts mijn geboortehuis aan de Oude Torenstraat 5. De familie Smeulders heeft daar gewoond van 1939 tot 1965. Na de oorlog kwam er een meubelfabriek en later de gitarenfabriek met de naam "Symphonie". Links woonde de fam. Raaijmakers, de molenaar. Daarna werd alles afgebroken i.v.m. nieuwbouw.


Geplaatst op

08-11-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Deze m.i. toch redelijk zeldzame foto doet me terugdenken aan het verhaal dat meester Dankers aan zijn leerlingen vertelde in de 4e klas van de St. Petrus Canisiusschool aan de Pastoriestaat. Het speelde zich af rond deze molen en de hoofdpersoon heette Hannes. Mij is niet bekend of ie het verhaal zelf had verzonnen of dat het waar gebeurd was, dan wel uit de overlevering stamde. Het was altijd keiboeiend, spannend en hij had altijd een "cliff hanger" zodat je bijna niet kon wachten op het vervolg, een week later. Met Hannes liep het m.i. niet goed af, hij werd geschept door een molenwiek, omhoog getrokken en neergesmeten door die molen die hem zo lief was.
Ja, en in 1961 kreeg ik dus mijn eerste gitaar, een Symphonie, voor mijn Plechtige Communie. In het begin was het een heel gehannes....


Datum: 08-11-2008
Naam: Gerda Verheijen Smeulders  
img

Hallo Ben. In 1945-1949 heb ik op de Petrus Canisiusschool gezeten. Het verhaal van Hannes is mij daar nooit verteld, ook bij mijn vrouw Gerda is het niet bekend. Een bijzonderheid van het huis Oude Torenstraat 5 was dat het onderkelderd was met gewelven en molenstenen. Ook hier hebben we Hannes nooit gevonden. Was meester Dankers gehuwd met onderwijzeres Lies Pennings?


Datum: 08-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hoe de vrouw van meester Dankers heette, is mij niet bekend. Maar ongetwijfeld zijn er Woenselsen die het wel kunnen melden. Er staat me bij dat ie destijds (ik heb het dan over ca. 1958) ergens in Strijp woonde, Hastelweg of zo. Ben benieuwd.


Datum: 23-03-2009
Naam: W. Bovers  
img

Hoi Gerda, ik zat in 1957 bij meester Dankers in de klas en mij is dat verhaal nog steeds bekend. Als hij wat tijd over had, vertelde hij altijd over Hannes.


Datum: 13-08-2010
Naam: Bauke Hüsken  
img

Hallo Gerda, weet je misschien of, en zo ja, welk huisnummer de molen had?


Datum: 13-08-2010
Naam: Gerda Verheijen - Smeulders  
img

Hallo Bauke. De molen werd bewoond door de familie Harry Raaijmakers, het adres was Oude Torenstraat 3. Wij, de familie Smeulders, woonden op nr. 5.


Datum: 14-08-2010
Naam: Bauke Hüsken  
img

Hartelijk dank Gerda. Nou heb ik uit bronnen vernomen dat er nog een ander klein dubbelpandje was, even verderop en dat zou de huisnummers 1-3 gehad hebben. Dit dubbelpandje is in 1962 gesloopt. Weet jij toevallig hoe dat dan zit met de huisnummers van dit dubbelpandje? Uit mijn gegevens woonden op nummer 3 de families Schel en later Van der Aa. Alvast bedankt!


Datum: 14-08-2010
Naam: Gerda Verheijen Smeulders  
img

Hallo Bauke, het andere pand was inderdaad een dubbelhuisje. Alleen de naam weet ik nog, dat was Van der Aa en die woonde op 1a en wij Raaijmakers en Smeulders op 3 en 5. Ik heb het opgezocht op trouwfoto's.


Datum: 08-09-2012
Naam: Mart van der Loo  
img

Aan Ben, over het verhaal van Hannes. Ik heb tussen 1966 en 1972 op de Petrus Canisiusschool gezeten. In de 4e klas vertelde meester Dankers ons ook het verhaal van Hannes. Omdat ik in het jaar daarop in een gedeelde 4/5 klas kwam, is het verhaal na twee schooljaren eindelijk af. Hoe het verhaal tot stand kwam, weet ik niet meer, maar we hingen erg aan de lippen van de meester en inderdaad het eindigde iedere week met een cliff hanger. Hannes maakte inderdaad het ene avontuur na het andere mee en uiteindelijk kwam hij na zijn wereldreis weer thuis, ik dacht zelfs met een prinses, Hannes was avonturier en geen molenaar en was uiteindelijk heel ongelukkig met de molen. Ik dacht ook dat hij een klap van de molen had gekregen. Meester Dankers woonde op de Argonautenlaan 2, wij gingen 's winters bij hem op de Oude Gracht schaatsen en kregen bij hem chocolademelk.


Datum: 15-07-2016
Naam: Rob Hooijer  
img

Leuk zo'n oude foto van de Oude Torenstraat! Zelf heb ik vanaf 1971 gewoond op huisnummer 11: in de nieuwbouw dus. Mijn ouders zijn er pas een kleine 40 jaar later weer vertrokken.
Nooit geweten dat er bijvoorbeeld een molen en een wielerbaan aan de overkant hebben gestaan! Wel zijn er altijd verhalen geweest over een ondertunneling tussen de oude toren en de (destijds zo genoemde) Oude Torenschool. Het lijkt er nu op dat het ging om Oude Torenstraat 5, die onderkelderd was met gewelven en molenstenen. Vraag mij af of deze gewelven er nog steeds zijn.


Datum: 13-04-2018
Naam: Steven Smeulders  
img

Ik ben voor genealogisch onderzoek van de familie Smeulders op zoek naar mensen die mij er meer over zouden kunnen vertellen. Hoe kan ik met u in contact komen?


Datum: 13-04-2018
Naam: Eric Kemperman  
img

De oude molen is, jammer genoeg, maar op weinig foto's te zien. Als ik me niet vergis, is de molen, dan al zonder kap en wieken, nog te zien op de luchtfoto 24974 uit 1961, en ook op foto 55 uit 1944. Hier staan ook genoemde Torenstraat 1/1a en de oude wielerbaan op.
De oude gewelven liggen nu ergens onder de Europalaan.......


Datum: 13-04-2018
Naam: Tini van Rooij  
img

Eric ik denk dat jij niet de Torenstraat maar de Oude Torenstraat bedoelt. De naam Torenstraat is in 1920 vervallen en vervangen door Verwerstraat.


Datum: 15-04-2018
Naam: Antoon Franse  
img

Steven Smeulders, volgens mij ben jij geen directe familie van Smeulders uit de Oude Torenstraat. Daar woonde de broer van mijn moeder.


Datum: 16-04-2018
Naam: Eric Kemperman  
img

Ik bedoelde inderdaad Oude Torenstraat.