EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1752

Bijdrager:

Jaar:

1999

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Bleek - Irisbuurt

Beschrijving

De indeling op stadsdelen en wijken, zoals wij deze voor de site Eindhoven-in-beeld gebruiken. Deze indeling is zo gemaakt ten behoeve van de huidige gebruikers en geeft niet altijd de formele indeling aan zoals we die kennen uit 1920. De benaming 'de Bleek' berust op historische gronden en is beter dan de nu ook regelmatig gebezigde naam Irisbuurt. Daar waar u naar een straat zoekt welke in meerdere wijken ligt kunt u ook op de homepage onder 'ZOEK' deze naam ingeven.


Geplaatst op

27-10-2005

Reacties:

Datum: 28-05-2007
Naam: Maurice  
img

De benaming 'de Bleek' berust op historische gronden en is beter dan de nu ook regelmatig gebezigde naam Irisbuurt
Welke Historische gronden? En de naam Irisbuurt weet ik ook niet echt waar die vandaan komt.


Datum: 29-05-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Vroeger werden op het terrein tussen de Geldropseweg en het Kanaal op weiden de linnen weefsels te bleken gelegd (ik weet niet van welke fabriek), juist zoals onze grootmoeders hun lakens etc. na de was ook op een grasveldje te bleken plachten te leggen voor het verkrijgen van een mooie witte was.


Datum: 29-05-2007
Naam: Maurice  
img

Dat klopt Petri en dat vermoeden had ik ook al. Je kan ook een bleekveld zien op foto 11564, alhoewel dat bleekveld was meer aan de Tongelresestraat hoogstwaarschijnlijk.
Wel een beetje vreemd om dan een hele buurt dan maar De Bleek te noemen terwijl die (afaik) verder nergens terug komt. Sterker nog, de Iriswijk is misschien nog wel historischer correct, heb ik gevonden. In een wijkanalyse van de gemeente Eindhoven ([url]www.eindhoven.nl/upload/461611_614_1130318186438-stratum.pdf[/url]) staat het volgende te lezen:
[quote]
3.1 Irisbuurt
Buurtkenmerken
Inwoners: 1.838
Woningen: 946
Voor 1945: 295
1945 - 1969: 114
Na 1970: 537
De Irisbuurt is vernoemd naar stomerij en ververij De Iris, in 1905 gesticht. Het bedrijf heeft tot 1971 bestaan op een complex tussen de Stuiverstraat en de Tongelresestraat en maakte deel uit van de textielfabriek Kodijko (Koninklijke Linnen- en Damastweverij C.B. van Dijk). In gebied ‘Oude Haven’ zijn in de afgelopen vijf jaren veel nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Het betreft met name meergezinswoningen. In de periode daarvoor zijn een- en meergezinswoningen gerealiseerd op het voormalige BBA- en Gildeterrein.[/quote]
Weet ik ook weer waar de iriswijk naam vandaan komt. Van de Kodijko
Ik wil niet teveel een stempel drukken op de site maar het lijkt mij beter om de correcte naam aan te houden en niet zo maar even de Bleek te verzinnen. Maar goed, dat is mijn visie.


Datum: 10-07-2007
Naam: Marcel Bressers  
img

Tijdens recente graafwerkzaamheden aan de havensingel (gesloopte gebouw tapijtcentrum) zijn plaatselijk mogelijke slibafzettingen aangetroffen. Een buurtbewoner wist mij te melden dat het mogelijk om een oud riviertje 'de bleek' ging, dat gedempt is?? Weet iemand hier meer over??