EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17324

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Neckerspoel

Onderwerp 1.:

Stadsbus / Lijnbus

Onderwerp 2.:

City

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
City stadsbus

Beschrijving

Nu eens vanaf de achterkant gezien. Magirus Deutz?


Geplaatst op

06-10-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-10-2008
Naam: Sierd Loman  
img

Inderdaad, het is een Magirus Deutz van het type Saturn met luchtgekoelde motor en met een carrosserie gebouwd door carrosseriefabriek Hoogeveen naar Duits voorbeeld. De stadsautobusdienst heeft er in totaal 16 van gehad (parknummers 92-99 en 111-118). Slechts twee of drie overleefden de grote brand aan de remise Lucas Gasselstraat, maar werden niet lang daarna ook gesloopt. Links op de foto twee van de vijf kleinere Leyland-busjes met Verheul-carrosserie, buitenbeentjes in het wagenpark.


Datum: 06-10-2008
Naam: Anton van Kemenade.  
img

De bus met de ietwat ronde achterkant was zeer aangenaam verend en had een zgn "kattenbak" . Het was als kind vechten daarin een plaatsje te veroveren. Ik denk dat de foto van begin zestiger jaren is.


Datum: 06-10-2008
Naam: Sierd Loman  
img

De foto is genomen op het nieuwe busstation Neckerspoel, vlak voordat de stadsautobusdienst overging naar het OVE (Zuidooster) en de remise afbrandde. Ik schat dus 1971 of 1972.


Datum: 06-10-2008
Naam: Henk Meelen  
img

Zie ook foto 3335


Datum: 21-05-2009
Naam: Gerardus  
img

Prachtige bussen met die kattenbakken, maar vanwege de automatische transmissie hadden de chauffeurs er een hekel aan. Ik vond dat zingend geluid bij het overschakelen mooi, zeker als je achterin op de lange bank zat.


Datum: 25-08-2012
Naam: Ruud Wessels  
img

Helaas moet ik Sierd Loman ongelijk geven. Ik heb het nagezocht en kwam tot de ontdekking, dat Magirus-bussen 92-99 en 111-118 niet door "Hoogeveen" van een carrosserie zijn voorzien, maar door Hainje Heerenveen (het tegenwoordige VDL Heerenveen). De RET in Rotterdam had er ook een aantal in dienst. Dat ze zo goed veerden, kwam doordat het in Eindhoven, voor zover ik weet, de eerste bussen waren met luchtvering. In de winter kon je soms zo'n bus een beetje scheef door de stad zien rijden. Dat kwam door een bevroren luchtleiding naar één van de luchtbalgen.


Datum: 25-08-2012
Naam: Sierd Loman  
img

Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening, Ruud, maar ik ben lange tijd in bezit geweest van enkele van de rode bouwplaatjes van deze bussen, waarop toch echt N.V. Carrosseriefabriek "Hoogeveen" stond vermeld. Compleet met productienummers 1265-1272 voor deze laatste serie Magirus-bussen. Uiterlijk vertoonden ze inderdaad veel gelijkenis met de Rotterdamse stadsbussen, maar dat lag aan het ontwerp dat al in Duitsland voorbereid was. Daarop zijn enkele aanpassingen gemaakt voor de Nederlandse markt.


Datum: 05-10-2014
Naam: John Bouwmans  
img

Ja dat waren nog eens tijden. Ik heb vele jaren versleten bij City. Er waren twee bussen die als reiswagen dienden, dat waren 88 en 89. De bussen 85, 86 en 87 liepen op lijn D, Stratum-Gestel via de Heezerweg naar de Tivolilaan en via de Hoogstraat naar de Bennekel. De eerste luchtvering en automaten waren iets langer. De heer Boon was de baas. Hij bezat heel de Vestdijk en ze draaiden elk jaar winst. Nu moeten er miljoenen bij maar ja, toen had je maar één baas en nu heb je een kleine 40 die denken het te weten. Er waren veel typen bouwers: Hanje, Kromhout, Magirus luchtgekoeld, Den Oudsten en er was een kwartierdienst. Later werden dat 20 minuten op lijn E en S met veel versterkingen naar het St. Jozephziekenhuis, lijn A.


Datum: 24-08-2016
Naam: Mathi Prygoda  
img

Die "oude" Magirus Deutz reed op lijn D, Tinelstraat (eindpunt). Op lijn M en R, Gelderdal, reden "nieuwe" Leyland-bussen rond 1965-1966.