EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

16842

Bijdrager:

Jaar:

1962

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Installatie- / Technische Bedrijven

Onderwerp 3.:

Nolte / Stork / Strukton WorkSphere

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Revu avond voor Nolte personeel

Beschrijving

Wie kent nog de schnabbelaars: Toby Rix met zijn toeters en bellen; zangeres Mieke Telkamp; de accordeonisten The Three Jacksons; conferencier Frans Vrolijk of het zoetsappige kwartet met de originele naam The Fouryo's. Zij verzorgden in 1962 het Variété in de Philipsschouwburg voor het Nolte personeel. Daarna was het bal met muziek van het Chiquita Kwintet


Geplaatst op

24-08-2008

Reacties:

Datum: 24-08-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Beste Jan, deze personeelsavonden waren zeer geliefd, slechts een enkeling bleef er bij weg. En die artiesten, die jij schnabbelaars noemt, waren toen al bekend maar er zitten er toch bij die het later ver geschopt hebben. Mieke Telkamp, The Three Jacksons met Piet van Gorp, de vader van Corry, The Crocksons, (de latere Bassie en Adriaan) en Toby Rix (vader van Tika, de dochter van Tita Tovenaar) die nu over de 80 is en nog steeds optreedt. En The Fouryo's stonden hoog in de hitparade.
Ik herinner me ook andere avonden met Rudy Carrell als conferencier en met The Blue Diamonds.


Datum: 24-08-2008
Naam: Jan Wijn  
img

De term schnabbelaars is niet negatief bedoeld en heeft ook niets met kwaliteit van doen, zo noemden zij zichzelf ook. Schnabbelaars zijn artiesten die niet in een eigen show optreden en tijdens één avond vaak in drie verschillende plaatsen optreden bij feesten en partijen: vlug even drie liedjes afraffelen en weer snel naar het volgende optreden. Dat gebeurt nu nog door o.a. Jan Smit of Frans Bauer: dat noemen ze in die kringen schnabbelen. Als je erg bekend was dan leverde in die tijd een kwartier schnabbelen al vlug 900 gulden op: dat is nu meer dan het tienvoudige. Hoewel zo'n revue toen best vermakelijk was vond ik het enorm oubollig en gaat het er nu toch wat meer gelikter en vlotter aan toe.


Datum: 24-08-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Maar men trok wel volle zalen.


Datum: 24-08-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dus, Jan, is iedere beroepsartiest ook een schnabbelaar want ook zangers en zangeressen met een eigen show staan her en der in het land om een aantal optredens van ca. 30 - 40 minuten op 1 avond, vaak met de muziek op een orkestband, mee te pikken. De "Dikke van Dale" geeft overigens als synoniem voor schnabbelen "nevenwerkzaamheden verrichten". Voor een "beroeps" bestaat een schnabbel dus eigenlijk niet in de ogen van Van Dale: het is immers zijn brood, geen nevenactiviteit. Voor de professionele zanger/zangeres is een schnabbel eigenlijk een "vluggertje". Maar ja, da's ook weer niet helemaal correct, want daar zegt van Dale weer iets heel anders over!


Datum: 24-08-2008
Naam: Jan Wijn  
img

De Van Dale zal zich moeten aanpassen aan het artiesten of wel het Gooise jargon: als zij de woorden vreselijk of verschrikkelijk gebruiken dan bedoelen zij: goed of mooi. Zo hoorde ik Liesbeth List in een vraaggesprek zeggen: 'mijn dochter is een vreselijke meid, het gaat verschrikkelijk goed met ons tweetjes.' Als ze het hebben over een gebeurtenis van enkele jaren terug: 'Ach dat deed ik al 100 jaar geleden'. Ze nemen in die kringen dit taaltje snel van elkaar over, of ze nu uit Brabant of Groningen komen: met Gerard van Maasakkers gaat het ook 'fantastisch.'


Datum: 24-08-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

De show werd ieder jaar samengesteld door René Frijters uit Tilburg. Kijk maar eens op de website www.renefrijters.nl, daar staan de hedendaagse schnabbelaars en daar zijn hele grote namen bij. Nolte is groot geworden door dingen te doen waar het goed in was. En dingen waar het niet goed in was, liet ze aan professionals over, zoals ze de feestavonden overlieten aan theaterbureau René Frijters. En dat die daar goed in was wordt bewezen door het feit dat die er heden ten dage nog steeds is.