EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16684

Bijdrager:

Jaar:

1932

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Bioscopen / Theaters / Muziekcentra

Onderwerp 3.:

Apollo´s Lust

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Muziekkiosk Apollo's Lust

Beschrijving

Broer Jacques met een geestelijke bij de muziekkiosk van Apollo's Lust in 1932. Op de plattegrond van Apollo's Lust uit 1895 is hij ingetekend. Op de achtergrond de ramen van de Luciferfabriek. Waarschijnlijk zijn de driewielers door opa gemaakt.


Geplaatst op

13-08-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-08-2008
Naam: Monique van Straten-van der Meulen  
img

En Irma, het gebouwtje met dat schoorsteentje dat nog voor de oude luciferfabriek staat was de overdekte kegelbaan van het verenigingsgebouw van Apollo's Lust aan de Vestdijk. En het is goed mogelijk dat de fietsjes zijn gemaakt door Josephus L. van der Meulen. Hij was tenslotte al op zeer jonge leeftijd smid in de Kerkstraat in Helmond.


Datum: 03-04-2009
Naam: Jan van der Meulen  

De kegelbaan had 3 parallelbanen. De kegels werden altijd opgezet door zgn. kegeljongens, gewoonlijk boven de 50 jaar, die daarmee een zakcent bijverdienden. De ramen op de achtergrond zijn de aanbouw van 1929 van oprit en uitbreiding van de garage buiten tegen de oude luciferfabriek, waarvan de hele oostelijke gevel was verwijderd en een staalconstructie de beide verdiepingen en dakconstructie opvingen en ondersteunden. Op de muziekkiosk die achterin de grote fraaie tuin van Apollo's Lust staat (zie foto) speelde de Koninklijke Harmonie Apollo's Lust op zon- en feestdagen, die ook repetities hadden in de Grote Zaal van de Sociëteit. Het hele complex Sociëteitsgebouw, kegelbanen en kiosk zijn in het bombardement van19-09-1944 verloren gegaan. De hoge grijze muur van de garage is gespaard gebleven, alleen de ruiten zijn door de brand van de kegelbanen vernield en later hersteld. Dat gedeelte is praktisch geheel gespaard gebleven, behoudens de daar uitgebrande vrachtauto, takelwagen en personenwagen, die door het dak binnenvallende brandbommen uitbrandden zonder verdere schade aan te richten bij gebrek aan brandbaar materiaal. Wij hebben als jongelui veel van de kegelbanen gebruik gemaakt, maar konden ons kegeljongens niet permitteren.