EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15768

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Kastanjelaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Nat Lab

Beschrijving

Het gebouw SMM waarin het Philips Natlab was gevestigd dateert uit 1922. In de jaren zestig verhuisde het Natlab naar een nieuwe locatie in Waalre.
De nieuwe bewoner was het CFT (Centrum Fabricage Techniek). In 2005 verhuist het CFT ook naar de High Tech Campus en wordt het gebouw herontwikkeld. De foto dateert uit een van de jaren van die leegstand. Tegenwoordig is het een theater/bioscoop.


Geplaatst op

17-10-2022

Reacties:

Datum: 19-10-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

Volgens mij is het NatLab niet, zoals in de omschrijving is gemeld, verhuisd van deze locatie naar de gemeente Waalre of het moet zo zijn dat er een correctie (later) heeft plaatsgevonden wat betreft de gemeentegrenzen van Waalre en Eindhoven.


Datum: 21-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Hr. Swinkels u heeft gelijk, in de jaren 50/60 zat het Nat Lab in Waalre. Ik heb het ook altijd raar gevonden om die text "Nat Lab" op dit gebouw te zien staan, klopt geen jota van.


Datum: 23-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Niet in de jaren 50/60 maar in 1963 is het NatLab verhuisd naar Waalre. Ik wist dat het rond die koers moest zijn, eind 50 begin 60. Tot de verhuizing zat het NatLab altijd op de Kastanjelaan.


Datum: 23-10-2022
Naam: Ton Danes  
img

Het Nat Lab is opgericht in 1914 en is in 1923 gehuisvest in dit speciaal voor hen gebouwde SMM. Het gebouw is een ontwerp van D. Roosenburg en is in de loop der jaren uitgebreid en aangepast naar de wensen van het Nat.Lab. In 1963 is het Nat Lab verhuisd naar de High Tech Campus in Waalre. Vanaf 1963 is gebouw SMM gebruikt door diverse afdelingen van Philips. In 2004 is het leeg komen te staan.


Datum: 25-10-2022
Naam: Bert van Diepen  
img

Dit was wel degelijk het Natuurkundig Laboratorium (waar Einstein nog op bezoek is geweest). Oorspronkelijk alleen laagbouw, waarvan uiterst rechts nog een deel te zien is, geleid door ir. Holst die in zijn jonge jaren assistent was geweest van prof. Kamerlingh Onnes. Eind jaren vijftig kocht Philips in de gemeente Waalre een terrein om de natuurkundige faciliteiten te verhuizen naar een nieuw modern complex, met aanvankelijk de gebouwen WA, WB en WY die er nog steeds staan. Vanwege de aanleg van snelwegen, knooppunten en op- en afritten zijn er begin jaren zeventig grenscorrecties geweest met Veldhoven, Waalre en Geldrop. Het NatLab ofwel Philips-complex Waalre (nu High Tech Campus) kwam toen in de gemeente Eindhoven te liggen.