EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1479

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Hermanus Boexstraat

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Carnaval

Onderwerp 3.:

Overig Carnaval

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
\'ne volder

Beschrijving

'ne volder is ne goeie mens, Salaai. Het Carnavalsfiguur in de Hermanus Boexstraat.


Geplaatst op

04-10-2005

Reacties:

Datum: 04-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Salaai Salaai! Is dit beeld ook van Nagelkerke?


Datum: 19-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Hoi,
Ik vind dit beeld eerder thuis horen op De Demer, dan op De Hermanus Boexstraat, want vanaf De Rechtestraat tot aan de brug over de Gender (die loopt daar tegenwoordig ondergronds !) heette de Demer vroeger Volderstraat en de Demer liep vanaf de brug tot aan de Woenselse Poort.

Het woord 'Demer' zelf doet volgens taal-geschiedkundigen vermoeden dat er heel vroeger een soort afwateringskanaaltje moet hebben gelopen, maar ja.. dat is natuurlijk weer een ander verhaal.
mvg. Rini


Datum: 19-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Bij hoog water in de Gender overstroomde deze over de Demer naar de Dommel.
Overigens was de werknaam voor de Hermanus Boexstraat, Volderstraat.


Datum: 19-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Hermanus Boex, 1770-1848, stichtte in 1795 een 'Franse' elite kost school' op de Markt, waar sinds 1951 de naar hem vernoemde straat begint. Op vele foto's van de Markt is het gebouw nog te zien. De Gender liep met een bocht door zijn tuin, vlak langs zijn school naar de Markt. Die tuin was zo diep als de Hermanus Boexstraat nu lang is. Op de school sprak en begreep iedereen alleen maar Frans, dus na drie weken intern deed een nieuwe leerling dat dan ook maar (moest wel!). Hermanus ontkende de Franse Revolutie, droeg daarom nog altijd een poederpruik, kort strikjesbroek, lange witte kuitkousen, enz. Zelfs in Eindhoven vonden ze dat toch wel raar, maar goed... alweer een markante Eindhovens persoonlijkheid erbij hebben ze misschien ook toen al gedacht. Hij is een straatnaam waardig.
mvg. Rini


Datum: 26-10-2006
Naam: C. van Lier  
img

Zover ik weet is indertijd het beeld van de Volder in de Hermanus Boexstraat geplaatst, omdat de straat zoals indertijd gepland: Volderstraat zou heten. Deze naam was vroeger gebruikt voor een gedeelte van de Demer. Het gemeentebestuur zal vermoedelijk echter hierop terug gekomen zijn, omdat hier vroeger de Franse school van Hermanus Boex stond, waarin later het reisbureau en taxibedrijf Cito (van v.Oosterom) gevestigd was.


Datum: 26-10-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Inmiddels is er wel weer de straatnaam Volderhof in 2005 ingevoerd. Voor het grote achteromterrein tussen Boex en Demer.