EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1414

Bijdrager:

Jaar:

1999

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Wal

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Overige Evenementen, etc.

Onderwerp 3.:

Milleniumwisseling

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De milleniumklok op de Wal.

Beschrijving

Het heeft wat teweeg gebracht, die overgang naar een nieuw millenium. En dan voornamelijk omdat we in een computergestuurd tijdperk leven. Zouden alle computerprogramma's die overgang van 99 naar 00 wel goed verwerken. Op veel plaatsen moesten 's nachts mensen aanwezig zijn om zo nodig te kunnen ingrijpen. Maar in Eindhoven verliep vrijwel alles prima. Op de foto is meteen vastgelegd dat we, uitgezonderd het openbaar vervoer, op de binnenring eenrichtingsverkeer hebben


Geplaatst op

28-09-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-07-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

De eerste eeuw was voorbij toen het jaar 100 voorbij was, klopt toch? Waarom meende men dan dat de twintigste al eindigde op 31 december 1999?


Datum: 24-07-2019
Naam: Jan van Kemenade  
img

De eerste eeuw was voorbij toen het honderdste jaar voorbij was en niet toen het jaar 100 voorbij was. Het honderdste jaar begon op 1 januari 99 en duurde tot 31 december 99. En zo eindigde de twintigste eeuw op 31 december 1999.


Datum: 24-07-2019
Naam: JHCW van melis  
img

De eerste eeuw was voorbij toen het jaar 99 voorbij was, je vergeet het jaar 0! Na 12 maanden was de eeuw 1 jaar oud, Na 99 begon het weer bij NUL. Bij baby's telt men eerst in dagen, weken en maanden. Pas daarna 1 jaar enz.


Datum: 25-07-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Leuk bedacht, maar er is nooit een jaar 0. Onze kalender is totstandgekomen met behulp van de Romeinse kalender en het nieuwe jaar begon niet op1 januari, maar op 1 maart. In de loop der eeuwen is er nog een verandering geweest: de Juliaanse kalender werd door paus Gregorius vervangen door wat we nu de Gregoriaanse kalender noemen. En om nog meer verwarring te scheppen, heeft men een aantal schrikkeldagen geschrapt. In landen waar de Russisch orthodoxe kerk heerste heeft men tot kort na de revolutie van 1917 de Juliaanse kalender behouden.


Datum: 29-07-2019
Naam: Jan van Kemenade  
img

Het ging over de millenniumbug. Computers werken met de kalender volgens ISO 8601. In die kalender beginnen de maand- en dagtellingen met 1, maar de jaartelling begint bij nul.


Datum: 02-08-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Jan, de kalender zoals wij die kennen is in de loop der tijd meer dan eens aangepast. Als jij een bron kent waaruit blijkt dat er ooit een jaar is aangeduid met '0', laat het me weten. PS: ik heb nog nooit gehoord van iemand die met 0 begon als hij ging tellen.


Datum: 05-08-2019
Naam: Jan van Kemenade  
img

Beste Paul, we praten over verschillende dingen. Jij hebt het over kalenders met culturele en religieuze kanttekeningen en ik heb het over tijdmeting. Die computerklok telt gewoon seconden. Ook de Gregoriaanse kalender kent een variant waarin het jaar 0 voorkomt, evenals negatieve jaartallen. Dat is de proleptische Gregoriaanse kalender, die gebruikt werd in de wetenschap om tijdmetingen over lange perioden te beschrijven, b.v. in de astronomie. Daarvoor moet je terug in de tijd kunnen tellen zonder iets over te slaan. Ik wil je laatste vraag beantwoorden maar dan ga ik er een streep onder zetten. Die bron, dat is het normblad ISO 8601. Daarin staat die kalender gewoon gedefinieerd. met de jaaraanduiding YYYY, waarbij Y een getal is tussen 0 en 9. Over 7980 jaar krijgen we het gelazer weer bij de overgang 9999 naar 0000. Dan is het de deka-milleniumbug ;-)


Datum: 08-08-2019
Naam: Paul van der Cingels  
img

Beste Jan. Wij gebruiken de vermeende geboorte van Jezus als begin van onze jaartelling en die begon met het jaar 1. Dat er in de wetenschap die ISO-norm wordt toegepast betekent niet dat er destijds iemand was die 0 gebruikte om het jaartal aan te duiden. De stand van wetenschap van toen kun je natuurlijk wel aanduiden als wetenschap van het jaar 0, maar dat is een metafoor en daar kunnen wetenschappers niet veel mee. Ik vond het leuk om hierover van gedachten te wisselen, maar dit was het wel wat mij betreft.