EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13983

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Winkelen in Eindhoven

Beschrijving

Winkelen in het centrum van Eindhoven. Ik vermoed ca. 1975 (Het oude raadhuis staat nog op de foto).


Geplaatst op

29-10-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-10-2007
Naam: Ed van der Sande  
img

1975? Vreemd als het oude raadhuis in 1967 is gesloopt. Het moet eerder 1965 zijn aan de haarstijl en kleding te zien.


Datum: 30-10-2007
Naam: Chris Verstappen  
img

Bedoel je niet ca. 1965 (of eerder)? Ik weet niet wanneer het raadhuis gesloopt is, maar ik kan me het gebouw niet meer herinneren. Dat geldt ook voor V&D op de foto.


Datum: 30-10-2007
Naam: Jan van der Meulen  

De foto is zeker niet van 1975. Bij de afbraak van het balkon van het raadhuis in 1967 bleken tot mijn uiterste verbazing de fraaie kolommen van de balustrade op het balkon niet uit hardsteen te bestaan maar uit zink gemodelleerd. Wat zo robuust oogde bleek als peperkoek zo licht te zijn. De fraaie glazen gevel van V&D op de hoek maakte al ras, met de verbouwing plaats voor een geheel nieuw front.


Datum: 30-10-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

In 1975 mochten er al lang geen auto's meer rijden in de binnenstad.


Datum: 30-10-2007
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Ik ben het met Ed en Chris eens, dit moet de jaren 60 zijn. Ik heb zelf met deze kleding gelopen, pettycoats en strakke rokjes, zou ook 1965 zijn. Zo zie je maar weer waar de heren op letten.


Datum: 30-10-2007
Naam: Lucien Brouns  
img

Het jaar 1975 klopt volgens mij ook niet. Ik zat op de detailhandelsschool van 1957-1962. Het etaleren van de vitrines gebeurde regelmatig door de leerlingen. Korte tijd later werden deze afgebroken.


Datum: 30-10-2007
Naam: Yvonne Hamelink  
img

Als je de kapsels ziet is deze foto van rond 1950 kan ook iets later zijn.


Datum: 30-10-2007
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Kapsel klopt ook. Farah Diba kapsels, hoog opgestoken, en als je het anders wilde, dan meteen pony, en kort geknipt. Ik had mijn haar ook opgestoken, ik moet er nog ergens foto's van hebben. Mijn jeugd komt weer eens naar boven.


Datum: 31-10-2007
Naam: Matty Van Der Zanden  
img

De foto is volgens mij gemaakt rond 1961 - 1963. De getoupeerde haren en de petticoat herinner ik me nog van mijn oudere zussen. Maar zelf heb ik ook een jurkje gehad met een verlaagde taille. Ik zal toen ong. even oud zijn geweest als het linker meisje, 8 of 9 jaar.


Datum: 31-10-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Dank allemaal, ik ga de datum veranderen in 1961. Ik weet dat in de jaren 1962-1963 de grote verbouwing van V&D heeft plaatsgevonden en daarbij is het glazen torentje verdwenen.


Datum: 15-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Toen hadden we nog een prachtige binnenstad, mooi met bijvoorbeeld al die vitrines en de toren van V&D.


Datum: 18-02-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Meen je dat nou Bert? Weet je wat mijn moeder altijd zei van Eindhoven? "Eindhoven? Een stad wordt het nooit." Ze bedoelde dat het qua architectuur en geschiedenis weinig te bieden had, net als Enschede en Tilburg.


Datum: 19-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Jawel heer Van der Cingel, bovenstaande meen ik echt, alhoewel uw moeder ook gelijk heeft (Een wijze vrouw in deze). Qua architectuur en geschiedenis heeft Eindhoven weinig tot niks te bieden. Zeker niet als je het vergelijkt met Den Bosch of Dordrecht om maar een paar plaatsen te noemen. Maar Eindhoven is nooit echt belangrijk geweest in het verleden. Het kwam pas goed op de kaart met de komst van Philips en al die andere grote jongens 100 jaar geleden. Maar goed, los daarvan, bedoel ik in mijn commentaar van 15-2-2020 dat toen de binnenstad er veel gemoedelijker, gezelliger, leuker en prettiger was dan nu als je bovenstaande foto goed bekijkt, zeker met die vitrines. Ik kan ze mij nog goed herinneren, ik heb er regelmatig mee in staan kijken in de jaren 50, 60 met mijn moeder. Die zijn toen gesloopt, De honingraatjes zijn er toen voor teruggekomen. Ik weet het nog goed dat die geplaatst werden in de 70’s, ook al weg. Als ik de foto zo bekijk zie ik een gezellig rommeltje. Zelfs de toren van het oude raadhuis staat er nog op. Samen met de glazen toren van V&D, twee iconen die NOOIT gesloopt hadden mogen worden. Toen ging je ook nog voor de gezelligheid naar de stad, gewoon om winkels te kijken, de winkelstraten nodigden je daar voor uit. Wat is het nu? Er zit geen leven meer in het centrum, de gezelligheid is er weg, je komt er nu nog om iets te kopen en weer vlug weg. Bekijk de leegstand eens in de Heuvel, dat is pas echt lachen. Ik ben er pas nog geweest om er foto’s te maken, maar toen ik die lege winkels zag, ben ik maar doorgelopen. Er valt niks te halen, laat staan te kopen. Niet te lang blijven anders loopt het parkeergeld te hoog op. Ook al iets dat een goede reden is om zo kort mogelijk te blijven. Het centrum opleuken met rode steentjes was het toen, nu worden die ook weer verwijderd, er komen betontegels voor terug heb ik begrepen. Ook die zijn binnen de kortste keren vervuild, denk aan platgetrapte kauwgom, vetvlekken bij de friettent van de mayo en friet, die zich lekker vasthechten ruw beton. Vroeger had het centrum nog iets te bieden, nu is het een dode boel. En het zal er niet beter op worden. Zelfs WC Woensel hangt er ook zo bij. Ook daar een grote leegstand en geef niet alleen de schuld aan de webwinkels. De nadruk licht te veel op Brainport en de toekomstige hoogbouw in het centrum. De foto boven is gemaakt in de jaren 60 waarschijnlijk in de zomer, daar de drie dames zonder jas lopen. Een warme dag dus, maar met kans op een regenbui, omdat de middelste dame een paraplu in haar hand houdt.


Datum: 19-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Ida Wagemakers Schriks: "Zo zie maar waar de heren op letten", wat is daar fout aan vraag ik mij af?


Datum: 19-02-2020
Naam: ger van der palen  
img

Paul toch. Nou zegt Bert eens iets positiefs en nou is het ook niet goed. Jammer.


Datum: 20-02-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Ger, ik heb alleen mijn moeders mening weergegeven. Ik beschouw mijn jeugd in Eindhoven als de mooiste tijd van mijn leven. Ik weet nog goed dat ik als jungske van een jaar of 10 tegen een broer van Max Sloots zei dat ik graag volwassen zou willen zijn, dan kon ik zelf beslissingen nemen. Hij zei: "wacht maar af, als je zo oud bent als ik denk je daar heel anders over". Dat Eindhoven een heel prettige stad is heb ik toen ervaren. Als het anders was, had je niet zo vaak mijn reacties op foto's aangetroffen op deze site.


Datum: 21-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Er is nog veel onduidelijkheid omtrent de onnodige sloop van de V&D-toren en de sloop van het oude stadhuis lees ik zo her en der. "Voor de duidelijkheid:" de bouw van het oude stadhuis was in 1869 en de sloop van dit pand was in 1967 en na 98 jaar is het gesloopt door een weddenschap om een doos sigaren. Zo gaat dat hier in Eindhoven. Het oude V&D-pand met die prachtige glazen toren is gebouwd in 1940 en is 27 jaar oud geworden, want het is gesloopt in 1967 en ga nu maar eens kijken wat we er toen voor terugkregen. Het Wapen van Eindhoven op de Wal is gebouwd in 1901 en brandde af in 1936. Het is weer herbouwd, maar in 1968 kreeg het de kogel en daarna lag het terrein lang braak. Dit prachtige en bijzondere gebouw hoefde helemaal niet gesloopt te worden. Het stond ver genoeg naar achteren om een brede rijbaan aan de Wal mogelijk te maken. Als dat niet gebeurd was, hoorde het bij een van de mooiste gebouwen van Eindhoven waar we nog jaren trots op hadden kunnen zijn. Dus dit pand is ook onnodig gesloopt. Eindhoven (sloopcity), hoe trots kun je zijn. Ze zullen het nooit leren.


Datum: 24-02-2020
Naam: bert van herk  
img

En heer Van der Cingel, heeft die broer van Max Sloots gelijk gekregen? Zo ja, vertel. Zo nee, dan vertel het ook maar. Ik ben benieuwd.


Datum: 25-02-2020
Naam: ger van der palen  
img

Sorry Paul, de strekking van mijn reactie ging eigenlijk helemaal in jouw richting, maar ik moet me in bedekte termen uiten omdat mijn reactie niet geplaatst wordt.
< Beste Ger: er is geen reactie van u die we niet hebben geplaatst!  (Red.) >


Datum: 26-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Paul, nou zeg ik een keer iets positiefs, en nou is het weer niet goed. Leg uit, want heer Van der Palen en ik zouden dat wel eens willen weten.


Datum: 27-02-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Bert en Ger. Wat moet ik nog meer zeggen? Als ik zeg dat mijn tijd in Eindhoven de mooiste tijd van mijn leven was, is dat dan niet positief? Ik ben nog steeds geïnteresseerd in het wel en wee van mijn geboortestad. Zo lees ik het ED elke dag op internet. En als ik in de buurt ben maak ik altijd een ommetje door de stad. Een collega van mij zei eens: "Een vrouw hoeft niet mooi te zijn om van te houden" (Dit is niet vrouwonvriendelijk bedoeld). Sinds ik weet van het bestaan van EiB heb ik al tientallen reacties op foto's gegeven. Overigens Max Sloots heeft wel een beetje gelijk gekregen, ondanks de oorlog en de schrale jaren daarna, heb ik een heerlijke onbezorgde jeugd gehad en veel gedaan wat verboden was. Niet dat mijn volwassen leven een en al droefenis was. Integendeel, ik heb weinig narigheid gekend en besef dat dat anders had kunnen zijn.


Datum: 04-03-2020
Naam: Ben van Zelst  
img

Het oude raadhuis in de Rechtestraat is in 1967 afgebroken. Ik was als etaleur werkzaam bij Van Woensel schoenen, zowel in het oude en het nieuwe pand. Daar heb ik gewerkt tot mijn overplaatsing naar Den Haag in 1973. Erg leuk, de verhalen over de mooie binnenstad van Eindhoven.