EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13773

Bijdrager:

Jaar:

1923

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Vredesplein*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Huldiging Vredesplein

Beschrijving

Dit is een huldiging n.a.v. de verkiezing van mijn opa in de Provinciale Staten. Hij was een vakbondsman en werd van daaruit lid van de Provinciale Staten en later Tweede Kamerlid (1929). In de deuropening links staat mijn moeder, die toen nog verkering had met mijn vader. Politiek leefde nog in die tijd zo te zien.


Geplaatst op

12-10-2007

Reacties:

Datum: 29-12-2009
Naam: Joan van de Laar  
img

Welk huisnummer is dit op het Vredesplein? Ik heb zelf 16 jaar op nummer 37 gewoond, ik denk dat het dit huis is (met de deur open)


Datum: 30-12-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Het helpt misschien als we de naam van opa weten.


Datum: 30-12-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

De naam van mijn opa is Franciscus Th.H. Uijen. Hij vestigde zich, met zijn gezin, dus ook mijn vader, op 16 juni 1919 in Eindhoven op het Vredesplein. Het nummer weet ik niet, want dat is weggevallen op de kopie van de gezinskaart die ik heb. Hij verhuisde op 8 mei 1923 naar Woenselschestraat 95 en op 6 mei 1926 naar Gestelsestraat 88 . Op 28 april 1932 gaat hij wonen in Waalre, waar hij burgemeester werd van 1931 tot 1943.


Datum: 30-12-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Het is aan de overkant op de hoek met de van Speijkstraat. Die open deur is Vredesplein 37.


Datum: 30-12-2009
Naam: Wil van Hout  
img

De foto is gemaakt vanuit het slaapkamerraam van Van Valen. Rechts van het hoekhuis begint de Van Speijkstraat. De meneer T. Uijen had reeds telefoon, dus niet al te min over gedacht in 1923. De grote toeloop is het gevolg van het aanwezig zijn der plaatselijke harmonie, die een serenade brengt. De ijscoman van banketbakkers, pikt natuurlijk ook een graantje mee. Wat links midden in het beeld gedaan wordt, is mij niet duidelijk.


Datum: 30-12-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Nu nummers 37, 38 en 39 was in 1919 36, 37 en 38. Met de familie F. Uijen Wilke op 36 en J.J. van Valen-Bosmans op Vredesplein 1. Maar de foto is gemaakt vanuit het slaapkamerram van A.A.C. van der Hout van Vredesplein 2.


Datum: 31-12-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Wat een leuke reacties! Maar hoe weten jullie dat nu allemaal, b.v. uit welk raam de foto genomen is? In ieder geval weet ik nu op welk nummer mijn familie destijds woonde. Later hebben mijn ouders nog even in de Van Speijkstraat gewoond op 13, in 1928. Is dat nummer nu ook anders?


Datum: 31-12-2009
Naam: Joan van de Laar  
img

Ik heb van 1972 tot 1988 in dit huis op nummer 37 gewoond. We zijn daar komen wonen omdat er een grote plaats achter zat. Hierdoor kreeg mijn vader meer ruimte voor zijn duivenhobby. Daarvoor woonden we in de Heemskerkstraat en nu in de Schoolstraat. Altijd in Woensel-Zuid dus. Het raam boven de voordeur was het raam van mijn kamer. De dubbele raam ernaast is van de ouderlijke slaapkamer. Ik zit me nu steeds maar af te vragen wie er door de jaren heen zoal in dit huis gewoond hebben. Ik heb eens gehoord dat ''de lange politieagent'' er gewoond heeft. Wat ik mij ook afvraag, is wat er op de witte plaat naast de voordeur te lezen is. Op de voorgrond zie je een ijscokarretje. Ik denk dat het karretje voor de deur van nummer 1 staat. Leuk om te weten is dat er momenteel ook een ijsverkoper woont op nummer 1. Hij verkoopt zijn ijs niet voor de deur maar vanaf de spottersplek op Welschap/Eindhoven Airport. In een van de reacties wordt gemeld dat de winkel werd gerund door ''Van Valen''. Dat is van voor mijn tijd. Ik weet niet anders als dat de winkel werd uitgebaat door Jac van Lent. Encabe heette de keten waar hij bij was aangesloten, maar die zal wel niet meer bestaan. Later heeft zijn vrouw het ook nog geprobeerd. Maar toen was de tijd van de kleine winkelier op de hoek al voorbij. Ik weet nog dat Jac zelf eerst niet bij de winkel woonde. Ik dacht in Aalst of Waalre. Een keer was hij vergeten de winkel af te sluiten. Toen dat ontdekt werd hebben een paar buurtgenoten wacht gehouden bij de winkeldeur net zo lang tot dat Jac opgespoord was en aanwezig was om alsnog af te sluiten. Er werd niks weggehaald. Kom daar vandaag de dag nog eens om.
Over niet al te lange tijd kun je niet meer naar de werkelijkheid gaan kijken omdat al deze huizen in het kader van de stadsvernieuwing worden gesloopt.


Datum: 31-12-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Het kost mij enige moeite toe te geven, maar ik denk nu dat het pand er naast een beter beeld geeft, waardoor je weer gelijk hebt Hans. Foto 19317


Datum: 31-12-2009
Naam: Hans van Melis  
img

@Joan. Ga volgend jaar eens naar het RHC-e en vraag naar de huizenkaarten van het Vredesplein 37.
@Netty. Vóór 1920 was het adres Rantsoenstraat 23 en woonden er twee families: N.H. van Hoof-Dujardin en de ingetrouwde dochter A.H.C. van der Linden-van Hoof. Na de annexatie dus Van Speijkstraat 13. In de hele wijk zijn na 1920 de straatnamen en de huisnummers niet meer veranderd.


Datum: 31-12-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Ik ga dit leuke tafereel zeker aan mijn oudste dochter laten zien. Ook zij is lid van de Provinciale Staten, maar een huldiging zit er tegenwoordig niet meer in.


Datum: 01-01-2010
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Die plaat naast de voordeur zal iets te maken hebben met het feit dat mijn opa vakbondsbestuurder was. Vakbonden waren toen in opkomst. Mijn moeder vertelde dat hij de hele regio op de fiets afging om lezingen te houden en leden te winnen en dat deed hij door weer en wind!