EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1376

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Jan de Bont

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Jan de Bont, filmregisseur en cameraman

Beschrijving

Eindhoven kent meer bijzondere en bekende inwoners dan we ons vaak realiseren. Jan de Bont behoort daar zeker toe. Op 22 oktober 1943 werd hij geboren op de Broekseweg, als de elfde van zeventien(!) kinderen. Hij zat, net als zijn broers, bij meester Beeks op de R.K. jongensschool van Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende Bijstand. Na de lagere school en het Joriscollege ging hij naar de filmacademie in Amsterdam. Zijn carrière als cameraman begon met "Turks Fruit".
Jan werd daar verliefd op Monique van de Ven en trouwde met haar. Na zeventien jaren liep de relatie stuk en volgde de scheiding. Doch beiden zijn weer hertrouwd. Paul Verhoeven, Rutger Houwer en Jan de Bont zijn in Amerika al jaren beroemdheden.
Ongetwijfeld ook door het spectaculaire camerawerk in de films "Die Hard", "The Hunt for Red October", "Black Rain" en "Basic Instinct".
Sinds de bioscooptopper "Speed" heeft hij bewezen ook een succesvol regisseur te zijn.
Jan woont nu alweer vele jaren met zijn vrouw en twee kinderen in Los Angeles, maar bezoekt met enige regelmaat nog steeds Eindhoven. 


Geplaatst op

22-09-2005

Reacties:

Datum: 10-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ik heb samen met een zus van Jan de Bont, An de Bont, bij van Hout Ververgaard Juwelier gewerkt. Was een fijne meid.


Datum: 13-02-2007
Naam: Rob Hermens  
img

Mijn broer Walter Hermens is tot en met de HBS altijd vriend geweest van Jan. Wij woonden toen op de Eckartseweg.Jan kwam vrijdags bij ons kaarten(rikken).We deden dat aan 2 tafels. Veel plezier.Jan kwam ook veel bij ons studeren.
Tussendoor gingen we altijd voetballen bij het kerkhof (Algemene Bgraafplaats)


Datum: 22-10-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Jan de Bont wilde onlangs in een filmdocumentaire van Jeroen Krabbé -Allemaal Film - alleen in het Engels geïnterviewd worden en niet in zijn moers taal. Hij spreekt z.g. geen Nederlands meer. Wie vergeet nu de taal die je tot je 25-ste of 30-ste gesproken hebt. Niemand !


Datum: 22-10-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Ja de Bont was heel vroeger al een aparte, zoals ze dat zeggen. Daarom heeft hij het waarschijnlijk zo ver gebracht. Hij zat vroeger samen met mij en een paar vrienden en vriendinnen in het actiecomité Dousadj. Hij ging toen net naar de filmacademie in Amsterdam. Toen hij daar goed en wel zat, wilde hij ons eigenlijk niet meer kennen... Zie ook foto 3566


Datum: 31-08-2015
Naam: Eric Kemperman  
img

Jan de Bont woont al 40 jaar in de USA. Hij is getrouwd met een Amerikaanse vrouw, en spreekt "thuis" dus geen Nederlands. Als je je moerstaal nog maar zelden gebruikt, dan raak je de actieve beheersing van die taal snel kwijt, en ga je steeds meer Engelse woorden gebruiken. Sommigen vinden dat "snobisme", maar het is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Dat de Bont in een interview niet wil staan hakkelen in het Nederlands, begrijp ik dan ook wel.