EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1374

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

De Jonghlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Strijp, 1e Philipsschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philipsschoolvereniging.

Beschrijving

.


Geplaatst op

22-09-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-11-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Volgens mij is dit de 1e Philips lagere school aan de Jonghlaan. Klopt dat ?


Datum: 09-11-2005
Naam: Herman de Kruyff  
img

Dat klopt helemaal. Daar was ook een avondschool gevestigd gedurende de eind jaren veertig begin jaren vijftig.


Datum: 09-11-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Ik kan me de zolder van deze school herinneren als handwerklokaal en af en toe kregen we daar een filmvoorstelling! Heerlijk was dat! De uitbouw rechts waren de toiletten van de lagere klassen en zo'n zelfde uitbouw zat ook aan de linkerkant, voor de hogere klassen. In de gang van de school -aan de rechterkant- stond een piano waar wij 1x per week zangles kregen van meester van Pelt. Aan de achterkant van de school was de speelplaats en het fietsenhok voor de onderwijzers maar ook de tuintjes. Iedere leerling van de hogere klassen kreeg daar een tuintje toebedeeld + een pakje bloemenzaadjes. Dat tuintje moest je dan de hele zomer verzorgen!! Het was een heel fijne school!!


Datum: 09-11-2005
Naam: Vincent Evers  
img

Hanneke Evers-Palmen ging vanaf haar 7e (1952) naar deze school na verhuizing vanuit Geleen.
Heeft er goede herinneringen aan. Hopelijk heeft iemand nog een betere foto.


Datum: 09-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

Inderdaad was daar avondschool. In de jaren 1950/1960 was er ook een tweejarige avondopleiding voor de Tuinbouwschool van de Heer Beelen. Ook een avondopleiding voor de Tuinbouwschool maar dan een vierjarige was er in de 'sGravensandestraat in de Finseschool dacht ik. Met de Heer van Dijk


Datum: 09-11-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ik ben in de 3e klas hier op school gekomen, bij juffr.Schultingh (1950).In de 4e klas hadden wij dhr.Kiviets en de rest, 5e-en 6e klas, dhr. van Pelt.
Mijn eerste 2 schooljaren zat ik op de Philipsschool in de Apeldoornstraat.


Datum: 06-08-2006
Naam: John van Iersel  
img

Sjonge, ik had deze foto nog niet eens gezien. Ik ben op deze school gekomen vanaf de Katholieke Lagere School in de Gagelstraat. Mijn vader wisselde omdat ie meende dat er op die katholieke school te veel over het geloof werd gedoceerd. Ik herrinner me de dames Benoit, Schultingh en Van Oosterwijk en de heren Kiviets, Van Meurs en Van Pelt. Een keer per week werden we met de autobus opgehaald om te gaan zwemmen in het sportfondsenbad en we hebben er honderden liters schoolmelk gedronken. Maar ook de schooltandarts kwam er regelmatig op bezoek. En ja, die tuintjes, in dat van mij groeide alleen maar onkruid. Ik zei toen al vaak niet fiepen, zand erover! Vaak moest ik voor straf de gang op. Ik deed dat expres want zo heb ik door een van de ramen aan de linkerzijkant (naast de toiletten) het hoogspoor aan zien leggen. Later heb ik ook een hele tijd in het groot grondverzet gewerkt. Ik herrinner me klasgenoten als Edy Wolters, Durk de Jong, Lenie von Reth, Dirk Versfeld, Andries van de Werf.


Datum: 31-01-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Vanmorgen vertelde mijn oom Jac Janssen (hij zat in 1925 op deze school) mij ook over de tuintjes die achter de school lagen. Maar ook herinnerde hij zich nog een natuurkundelokaal waar gasleidingen waren en een bliksemmachine (machine van Wimshurst). Ook de Maagdenburger halve bollen waren aanwezig. Verder was er ook nog een houtbewerkingslokaal. Zelf maakte hij daar o.a. een krantenhanger. Het was een fijne school zei hij.


Datum: 31-01-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Ja, achter de school de tuin. Mochten, of moesten, we zelf bloemen zaaien en de tuin bijhouden. Ik herinner me nog concierge Jansen die altijd met een donkergrijze jasschort aan liep. Boven was het handenarbeidlokaal. Hr. Kievits liet ons altijd metalen plaatjes polijsten. Vraag niet waarom, weet ik zelf ook niet, alleen dat ik daar een bloedhekel aan had. Ik herinner me nog wat namen uit de klas: Freek Pranger, Jan Denis, Frans Spijker, zoon van de schoenmaker uit de Willemstraat.


Datum: 07-03-2007
Naam: Henk van Alebeek  
img

Ik was op deze Philipsschool in 1940 toen de oorlog begon. Wij woonden toen aan de spoorwegovergang Steenstraat/ Mathildelaan. De Steenstraat was een zwartegrintpad en liep naar de Lijmbeekstraat. Weet iemand nog iets daarvan?


Datum: 09-03-2007
Naam: Ben Seuntjens  
img

Ik ben begonnen op de kleuterschool met juffrouw Benoit, daarna in 1952 of 1953 naar de lagere school. Met Juffrouw de Vries (een schat was dat, maar wel van goede komaf want zij ging toen al skieën) en Meneer van Pelt (die volgens ons een oogje had op juffrouw de Vries). Ook heb ik nog bij Van Meurs in de klas gezeten, een heel vervelende man. Nog wat namen die ik me herinner, 4e klas 1958 2e maal (was blijven zitten), Frans den Tuinder, Wim de Graaf, Liesbeth Kivits (dochter van) Cor Geuskens, Jan van de Akker, Freek Pranger, Jos van Osch, Frans Spijker.


Datum: 19-05-2007
Naam: Annechien Kievits  
img

Ben ik heet Annechien Kievits en niet Liesbeth Kivits. Kijk op deze web-pagina naar de klassefoto die ik erop heb gezet. Je vind er nog meer namen van klasgenoten. Weet jij nog meer namen?


Datum: 11-08-2007
Naam: Joop Heldoorn  
img

Ik zat op de 1e Philips Lagere Scool, vanaf 1938 tot 1942. Na het Philips bombardement van December 1942, zijn we naar Tivoli verhuisd, waar ik op de 4e Philips Lagare school terecht kwam. Hoofdmeester was de Heer Merkus, woonde tegeover de school. Klasgenoten waren o.a.Theo Cremers, Ad Smaling, Andre van Ham, Frans Pieper, Poppie de Haan, Mollie Stellingsma, Hillie Prins. Waar zijn jullie allemaal? Ik zit aan het andere eind van de wereld, in Australie. Betreffend het zwarte grindpad naar de Lijmbeekstraat, weet ik nog goed. Daar was geloof ik ook een oude steenput. Mijn tante woonde in het tweede laatste huis op de Mathildelaan. Verscheidene huizen daar zijn in 1942 door bommen getroffen. Mijn zusje en ik waren op diezelfde morgen op weg naar onze tante toen het bombardement begon. Mensen aan de Glaslaan haalden ons binnen en hielden ons ter schuiling in de kelder.


Datum: 27-08-2007
Naam: Annemieke Tempelaars Willemsen  
img

Wie kan zich Mr Scheuders nog herinneren? (Ik weet dat de spelling verkeerd is). Hij speelde toneel bij de amateurvereniging en had nog eens een optreden in het POC. En hij was diabeet en moest zichzelf iedere dag insuline geven.


Datum: 28-08-2007
Naam: Annechien Kievits  
img

Die onderwijzer is Dolf Schröder. Hij staat op foto's in www.schoolbank.nl (1e Philips Lagereschool, foto 1958-1959 5 en 1958-1959 klas 5 of 6)


Datum: 28-08-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Dat was toch die blonde leraar he Annechien? Die zogenaamd volgens ons verkering had met de juffrouw uit de 3e klas? (Even naam kwijt)


Datum: 29-08-2007
Naam: Annechien Kievits  
img

Dat klopt. Het was Hettie de Vries. Zij staat ook op een van de foto's van de genoemde webpagina.


Datum: 15-10-2007
Naam: Paul van Pelt  
img

Mijn vader was onderwijzer aan de eerste Philips Lagere School van 1938 tot 1957. Heb nog veel klassenfoto's in het familiealbum. Voor de belangstellenden!
Heb zelf in de zesde klas op deze school gezeten, bij mijn eigen vader in de klas. Ik weet nog dat er bij mij in de klas een Rob Compter zat en een Frieda die recht tegenover de school woonde. Haar vader was piloot voor Philips.


Datum: 15-10-2007
Naam: Geertje Noordhoek-van Pelt  
img

In 1954 zat ik daar op school 5 jaar na mijn broer Paul van Pelt. Wij zijn later naar Coevorden verhuisd. Ik zat in de klas met Freddie en Marianne Strik en Treesje Neven. Ook ik was weg van juffrouw de Vries net als mijn vader blijkbaar! Er zat ook nog een Joyce Dammers bij ons in de klas, het was een klas met 60 kinderen en juffrouw Benoit kon het goed aan, had erg mooie nagels in een puntje geknipt


Datum: 16-10-2007
Naam: Hans Ooievaar  
img

Later, ik doel op de jaren 60, was mijn vader daar hoofd der school. Enkele namen uit zijn team waren Dolf Schröder, Joop Minnaar, Annie Nobel, Klaas Mulder, Josie de Vries en Riek Snijders. De conciërge heette Jansen en werd later opgevolgd door Hellings.


Datum: 17-10-2007
Naam: Annemieke Tempelaars Willemsen  
img

Waren die tuintjes niet aan de zijkant van de school? Ik herriner me dat ze werden opgeheven toen ik er in de jaren 60, net als het gymlokaal en de fietsen stalling afgescheiden door een hoog hek, aan de andere kant stond. Drie van mijn broers zijn ook nog naar deze school geweest. Ik kan me vaag herinneren dat mijn broer Hans en Peter het over Van Pelt hadden. Mr Ooievaar was hoofd toen ik er zat. Wat betreft Juffrouw de Vries: Ik herinner me haar hoog gelakte nagels nog het best. Mr Schroder was m'n favoriete leraar maar ik heb ook bij Minnaar Nobel en Mulder in de klas gezeten. De tandarts? Ik krijg gelijk pijn in m'n kaken als ik daar aan denk. En als je een kopje kapot liet vallen zei de concierge, goedzo dan hoef ik het tenminste niet af te wassen.


Datum: 30-05-2008
Naam: Addy Vink-Hoens  
img

Omstreeks 1950 heb ik een korte tijd op deze school gezeten totdat de Philips ULO/Kantoorschool plaats kreeg aan de Frederiklaan, waar ook de Philips Bedrijfsschool en kantoren waren gevestigd. De Philipsschooljaren zijn voor mij een fijne tijd geweest.


Datum: 08-11-2008
Naam: Henk v Alebeek  
img

Hallo Joop Heldoorn, wat leuk dat je het zwarte grintpad tussen de Mathildelaan en de Lijmbeekstraat nog weet te herinneren. Deze heette Steenstraat. Ik woonde in het eerste huis naast de spoorovergang, er stonden trouwens maar twee huizen. Het andere huis stond tegen de Lijmbeekstraat aan, daar woonde de fam. Vermeulen. Ons huis bij het spoor was ook onbewoonbaar geworden na het bombardement in 1942 St Nicolaasdag o en jij was toen onderweg naar je tante in de Mathildelaan, daar kan ik me nog families herinneren o.a. fam. Lemmers, fam Mandigers, fam Vos en fam v Gool. Ik ben nu 74 jaar en woon in het dorp Heeze. Joop jij zal nu dan 70 jaar zijn, laat nog eens wat van je horen...


Datum: 08-11-2008
Naam: Joop Heldoorn  
img

Hallo Henk, leuk om dit te zien. Ik ben een jaar ouder dan jij. Ik woon al 54 jaar in Australië. Mijn tante Dina van Straten woonde in het huis naast Vos. Ook Andre van Ham woonde in een van de huizen die gebombardeerd waren in 1942. Zij waren echter niet thuis toen het gebeurde. Later zat Andre bij mij op school in Tivoli