EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1272

Bijdrager:

Jaar:

1925

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten

Onderwerp 3.:

Wed A A Notten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img

Beschrijving

Bakker en melkboer kwamen nog aan de deur, en soms werden nog meer boodschappen bezorgd. Met de transportfiets of met de bakfiets. En in de winkel op de hoek betaalde je op zaterdag als je je weekloon had ontvangen. Hierboven zo'n boekje waarin gedurende de week alles werd opgeschreven. De firma Notten, van wie dit afkomstig is, had in Eindhoven maar liefst 16 winkels. (RHCe 0009604)


Geplaatst op

10-09-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-03-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

In het kader van de Landelijke Archievendag (29 oktober 2005) heeft het RCE een voordracht gehouden over Wed. A.A. Notten: een typische buurtwinkel. Adrianus Andres Notten en Catharina Petronella van den Heuvel (beiden geboren in Woensel), trouwden in 1872 en begonnen in 1877 aan de Fellenoord een winkel in koloniale waren: koffie, thee, cacao, meel, erwten, bonen, tabak etc. Adrianus Notten overleed op 40-jarige leeftijd, en liet een vrouw met een jong gezin achter (4 zoons en 1 dochter). Ondanks deze vervelende situatie zette zij de winkel voort onder de naam Weduwe A.A. Notten, en uiteindelijk wist zij het bedrijf uit te bouwen met winkels over heel zidoost-Brabant o.a. met winkels in Woensel (zie b.v. o.a. de winkel van weduwe Klomp aan de Woenselsestraat), Strijp, Stratum of Tongelre. Ook waren er filialen in Asten (Antonie en Petronella Gielissen starten in juni 1926 een kruidenierswinkeltje als filiaal van de Wed. A.A. Notten tot 1933), Geldrop, Helmond, Oirschot en Valkenswaard. Drie van de vijf kinderen Notten traden toe tot het filiaalbedrijf: Johan Notten (hoofd-firmant), Frits Notten en Kees Notten. De weduwe Notten overleed in 1922 en was toen begin 70.
Het filiaal breidde zich uit met uiteindelijk 24 winkels in 1936. Door beschadigingen ten gevolge van bombardementen in WO II moest het huis aan de Fellenoord weer opgebouwd worden maar uiteindelijk verhuisde het bedrijf naar de Brouwerstraat. In de jaren '50 kreeg het filiaalbedrijf het moeilijk door het overlijden van hoofd-firmant Johan Notten en uiteindelijk ook door economische ontwikkelingen (zelfbedieningszaken en supermarkten), en in 1957 sloot de laatste Notten buurtwinkel voorgoed de deuren (snik, snik).


Datum: 27-03-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Voor lezers die het exact willen weten: Adrianus Andreas Notten werd geboren in Woensel (Eckart) op 18 april 1844 als zoon van Jan Notten en Geertruida Deelen, en hij overleed in Woensel op 6 april 1885 m.a.w. hij was nog net geen 40 jaar.
Hij trouwde in Woensel op woensdag 5 juni 1872 met Catharina Petronella van den Heuvel, eveneens in Woensel geboren op 4 september 1850 als dochter van Peter van den Heuvel en Johanna Helena Smits.


Datum: 11-03-2012
Naam: Hans van Melis  
img

Ach, kijk nu eens, een lijstje met filialen van het kruideniersbedrijf van de Wed. A.A. Notten. Bij de brouwerij van haar broer en schoonzus aan de Boschdijk had ze ook nog een koffiebranderij.


Datum: 21-09-2018
Naam: paul van der cingel  
img

Op de winkelruiten van dit bedrijf stond in mijn jeugd "Weduwe A A Notten" geschilderd in een opvallende gele kleur, zo opvallend dat onze tekenleraar op het Lorentz Lyceum de kleur Weduwe A A Nottengeel noemde, een term die zo in mijn geheugen gegrift is dat ik, als ik die kleur zie, onmiddellijk aan de weduwe denk, ook al heb ik de brave vrouw nooit ontmoet.