EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1264

Bijdrager:

Jaar:

1928

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Tramwegen

Onderwerp 3.:

Trams

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Een complete tram anno 1929.

Beschrijving

Toen de tramlijn naar Geldrop in 1906 was doorgetrokken naar Helmond-Asten werd de paardentram vervangen door deze stoomtram. Het is de loc nr 2 (de 'St.Oedenrode') een pakwagen en een rijtuig van de gemengde klasse I en II. Op de achtergrond de houten drie-sporige remise van de H.V.V.O. Helmond.


Geplaatst op

09-09-2005

Reacties:

Datum: 21-02-2013
Naam: Gerard strijards  
img

Deze tramlijn had als afkorting op de personenwagens Eerste Klas de afkorting "T.E.G.". In goud. Natuurlijk: Tramweg Eindhoven Geldrop. Maar in de volksmond: "Ter Ere Gods". De tram kwam dan ook nooit op tijd. Ik neem aan dat, indien deze lijn inderdaad is verlengd naar Helmond ten behoeve van dezelfde concessiehoudster, deze aanduiding is vervangen door een andere. Het is mij een raadsel waarom deze lijn dan niet is gebruikt ter gelegenheid van de mobilisatie in 1914 en de afvoer van geïnterneerden naar Uden. De Opperbevelhebber, Generaal Snijders, klaagt over het ontbreken van deze locaalspoormogelijkheid. in noordelijke richting.


Datum: 21-02-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Gerard, ik ben bang dat jij hier een en ander door elkaar haalt. De T.E.G. reed van Eindhoven via Geldrop en Mierlo naar Helmond. Aanvankelijk (1888) als paardentram, in 1906 als stoomtram. In 1906 had De Meierij 116 van de 120 aandelen van de T.E.G. in handen en sindsdien werd zij als dochtermaatschappij door De Meierij geëxploiteerd. De overgang van paard naar stoom vond gelijktijdig plaats met het omleggen van de tramlijn via de Dommelstraat- Parklaan -Nachtegaallaan. De bijnaam "Ter Ere Gods" (latijn: "Pro Deo") stamt uit de tijd van de paardentram die kwam inderdaad nooit op tijd maar die naam gaf vooral aan dat er geen stuiver mee te verdienen viel.
Maar deze lijn kwam niet in de buurt van Uden. Vanuit Eindhoven kon je met De Meierij naar het noorden tot aan Veghel. De tram kwam niet verder dan tot de Zuid-Willemsvaart, sluis IV. Je kon dan overstappen op de lijn Veghel - Oss. Die had een halte in Uden. Maar Snijders had wel recht te klagen, alleen al van Veghel naar Eindhoven was men 5 uur onderweg.