EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12595

Bijdrager:

Jaar:

1948

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Zandstraat

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen

Onderwerp 3.:

1948

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Zandstraat tijdens de Bevrijdingsfeesten

Beschrijving

Volgens mij zijn het de huizen die stonden waar nu de nieuwe huizen aan het parkeerterrein staan.


Geplaatst op

23-07-2007

Reacties:

Datum: 23-07-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Dit zijn inderdaad de huizen in de Zandstraat die het dichtst bij de Tongelresestraat lagen. En leuk, die grote W, van Wilhelmina, staat op het dak van Nolte, zie ook foto 6105. De fotograaf daarvan staat ongeveer op de plek waar deze molen heeft gestaan.


Datum: 21-05-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Klopt de datering wel? Die W met het kroontje erboven doet mij denken aan september 1948, de troonsafstand van Wilhelmina. De troonswisseling werd toen uitbundig gevierd met W's en J's op daken en aan gevels, en natuurlijk met duizenden gekleurde lampjes. Aan de andere kant kwam de Zandstraat uit op de Parklaan met op de hoek de woonhuizen en barakken waar toen het Lorentz Lyceum was gevestigd, het was een wat rommelig geheel, maar heel gezellig en we waren bevoorrecht met het eigen hockeyveld achter Nolte.


Datum: 21-05-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Je hebt helemaal gelijk Paul. Maar wat vooral gevierd werd was het 50-jarig koningschap van Koningin Wilhelmina. Omdat alle data zo dicht bij elkaar lagen, 31 augustus de verjaardag van Wilhelmina, 4 september haar aftreden, 6 september de inhuldiging van koningin Juliana en 18 september, het Eindhovens bevrijdingsfeest, bleef de versiering overal in de stad hangen tot na 18 september. Er werd besloten dat de versiering jaarlijks tegen 18 september zou worden opgehangen. Bedrijven, middenstanders, (buurt)verenigingen en particulieren werkten hieraan mee. De mensen fietsten langs al die versieringen in de stad en zo ontstond de eerste lichtjesroute. Ik zal het jaartal bij deze foto veranderen.


Datum: 21-05-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Tini, ik weet er alles van, het verwisselen van de W voor de J, de lichtjesroute reden we elk jaar met de auto. De sport- en wandelclubs, de hermenie voorop. Heel Eindhoven liep uit om het allemaal te zien. Woensel was het mooist, Ik heb destijds op mijn slaapkamer die versieringen nagemaakt met latjes van sigarenkistjes, oranje crepepapier en een paar fietslampjes met batterijtje. Toen Willem A zijn moeder opvolgde heb ik me aanzienlijk minder ingespannen..