EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1151

Bijdrager:

Jaar:

1934

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Vis

Onderwerp 3.:

Viveen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Viveens Beum

Beschrijving

Deze foto hangt bij de (klein?)dochter van Viveen in de winkel op de hoek van de Woenselse Markt Trompstraat. Ze heeft voor haar vishandel haar "meisjesnaam" aangehouden. De boot met het reclamebord is de beum. De beum lag vast verankerd en had een grote bak van metaalgaas waarin de met het andere bootje aangevoerde paling levend bewaard werd.


Geplaatst op

24-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-03-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Rechts op de achtergrond de torens van de Catharinakerk? Dan lijkt de boot hier te liggen in de Dommel, nabij de Plekhoek. Overigens een geliefde plek voor de Eindhovense vissers, mijn opa had er eveneens zijn eigen boot liggen, vlakbij de Plekhoek.


Datum: 27-10-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

Volgens mijn vader werd je opa d'n Turk genoemd. Zat je opa in de kachelhandel? En was dat in de Kerkstraat?


Datum: 27-10-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Tja, hier wat achtergrond. Er waren twee 'Turken'. In feite nog een paar meer, maar de twee broers waar ik het hier over heb waren resp. de oudste en de jongste in hetzelfde gezin, daar tussenin twee zusters. De jongste 'Turk' werd in de stad d'n Vuile genoemd, omdat hij als kachelsmid vaak tussen haarden/ kachels en fornuizen vertoefde en schoorstenen mee in orde moest maken, zodat hij er vaak naar het schijnt nier erg 'netjes' uitzag. Dit in tegenstelling tot zijn oudste broer, die het echte vuile werk blijkbaar liever aan zijn jongere broer overliet, zodat hij altijd, volgens de overlevering dan toch, in een keurige blauwe werkkiel in de stad kon rondlopen (Kerkstraat bij de Catharinakerk), schuin toen tegenover de Joodse synagoge. Omdat de jongste zoon er daarnaast er nogal een flamboyante levensstijl op nahield en de oudere broer wat meer het 'heertje' in de familie was, ontstond dus als ras de bijnaam 'd'n Ouwen Turk' (Jan) versus d'n' Vuile Turk (Harrie). Aporopos, d'n Vuile Turk was dus mijn grootvader. Ach, een ver familielid, Karel Vermeeren heeft er eens een vers aan gewaagd aan mijn grootvader. Maar mijn opa, hoewel hij maar wat trots was dat hij weer eens de krant haalde, was er het type niet naar om zich in in een paar versregels te laten beschrijven. Zanger, dichter, zuiplap, duivenmelker, koopman, winkelier, cafebaas, convoyeur, visser in hart en nieren, jager op wild en op mooie vrouwen, een woordje Frans op zijn tijd en overdrijver optima forma, marktkoopman, handelaar in 'wat dan ook', ... zeg eens eerlijk, waar vind je ze nog, die legendarische types?. Want zeker is zeker, heel Eindhoven kende hem. En omgekeerd, hij kende heel Eindhoven en ver daarbuiten. Ik ben stiekum wel een beetje trots op hem, na zoveel jaren, meer en meer. Brutaal als het nodig was, meegaand als het hem te pas kwam. En nog veel meer.


Datum: 28-10-2007
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Ja Jan. Ook ik ben nu ik wat ouder word trots op onze opa. 'n Veelzijdige man was hij. M'n man Jo noemt mij wel eens he Turk ..ga je mee of ...schiet eens op. iedereen kijkt dan tegen woordig met schuine blik naar ons. Maar ik weet wel beter want ik en ook onze kinderen hebben 'n beetje van onze opa geërfd Z'n karakter..... unne Turk dus!


Datum: 28-10-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Dank je Ria, ik vergat nog een paar activiteiten van mijn opa bijnaam 'den Turk', die ik een 'ongepolijste' mens zou willen noemen. In zijn Eerselse tijd (1915 etc.) enkele jaren leverancier van grote hoeveelheden dennenpalen voor de kolenmijnen in Limburg als stuthout, aannemersactiviteiten met zijn grote vrachtwagen toen hij in Aalst/Waalre woonde o.a. het leveren van zand uit Waalre voor het toen nieuwe politiebureau aan de Grote Berg. Samen met een compagnon een bedrijf in elektrische bellen en dergelijke aan de Markt te Eindhoven. En wist je dat hij alleen al in Eindhoven op meer dan 8 verschillende plekken heeft gewoond? Zeker ook vermeldenswaard is dat dhr. Viveen en hij elkaar heel erg goed kenden, beiden met meer anderen verwoede vissers op de Dommel.


Datum: 28-10-2007
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Oh mijn neef vertel nog eens meer. Zelf heb ik met mijn opa Harrie Toirkens nog leuke praatjes gehad in de Willemstraat waar hij toen woonde. Ik was toen nog erg klein. Helemaal te gek. Kan in m'n gedachten nog uittekenen hoe het er uitzag in opa Toirkens zijn huis. Weet je, ik ben als jong mens met mijn eigen vader, zoon van den oude Harrie (ook Harrie T.) wezen vissen op de Dommel. Ik weet ook nog dat wij thuis in het visseizoen vis en in het jachtseizoen wild aten. Ha ha dat is tegenwoordig een luxe.


Datum: 02-03-2015
Naam: Joke Beumer -Viveen  
img

Ik ben in de Bleekstraat geboren en kan me de boot nog goed herinneren, die lag er tot 1960. Mijn vader bewaarde er de verse paling in. Ik heb hem als klein kind mogen helpen en heb ook de palinghandel (op de markt verse paling verkopen) van hem overgenomen. Ik heb dit met veel plezier gedaan. Leuk om de foto te zien en ik heb hem natuurlijk zelf ook.


Datum: 26-09-2016
Naam: Claudia Tempelaars  
img

Gaat het hier over Harrie Toirkens, echtgenoot van Agnes Bodde? Zo ja, dan is dat mijn overgrootvader. Helaas heb ik hem nooit gekend. Hij was al overleden voordat ik werd geboren.