EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11220

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Groenewoudseweg

Onderwerp 1.:

Begraafplaatsen

Onderwerp 2.:

Israƫlitische Begraafplaats

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bijzondere monumenten.

Beschrijving

Bijzondere monumenten vind je vaak op de plaatselijke begraafplaatsen, zoals hier op de Joodse Begraafplaats aan de Marconilaan. Gelukkig is een deel van de teksten in onze taal. Jammer genoeg was de begraafplaats niet geopend, maar het naastliggende station Beukenlaan bood de mogelijkheid dit plaatje te maken.


Geplaatst op

22-04-2007

Reacties:

Datum: 17-12-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Welke betekenis heeft dat zuiltje op die vier graven links achter?


Datum: 26-03-2024
Naam: Henk van Duijsen  
img

De betekenis van het zuiltje op de achterste vier graven heeft te maken met het bezoek aan het graf. Je legt er geen bloemen neer, zoals de christenen doen, maar joodse mensen leggen een kiezelsteen of een schelp of iets dergelijks op het graf. Omdat dat op de grond niet opvalt, heeft de familie die hier begraven ligt gekozen voor dit plateau, dat vergemakkelijkt het neerleggen. Blijkbaar zijn andere grafzerken dik genoeg om er een kiezel of iets dergelijks op te leggen.


Datum: 26-03-2024
Naam: Henk van Duijsen  
img

Rechts in beeld, aan het uiteinde van twee takken zien we een zerk met in een halve boog een afbeelding van een kom en een 'schenkende' waterkan. Hier rust iemand met de achternaam Levi of een vorm daarvan. De Levieten waren de dienaren in de tempel die zorgden voor het wassen van de handen van de priesters. Op graven van die priesters - kohaniem genaamd - zie je op sommige joodse begraafplaatsen ook wel eens twee zegenende handen afgebeeld. De kohaniem herken je aan de naam Cohen of een variant daarvan, zoals Kohn, Cohn, Kahn, Cohenno etc.