EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11198

Bijdrager:

Jaar:

1939

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Edisonplein

Onderwerp 1.:

Calamiteiten

Onderwerp 2.:

Stormen

Onderwerp 3.:

Juli 1939

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Een gehavend Edisonplein.

Beschrijving

Veroorzaakt door de typhoon op 30 juli 1939.


Geplaatst op

22-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-04-2007
Naam: Walter Van der Elst  
img

Wat was het doel van die peperbus midden op het plein?


Datum: 22-04-2007
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Volgens mij, stopte je daar de gelezen tydschriften in, die dan naar het ziekenhuis of rode kruis gingen, die brachten het ook weer ergens naar toe, om verder te laten lezen.


Datum: 15-07-2007
Naam: Frans Pieper  
img

De peperbus, die je meer aantrof in Eindhoven, was volgens mij alleen bedoeld als reclamezuil. De bewoners van de Edisonbuurt waren bepaald geen welgestelde mensen die abonnementen op tijdschriften hadden. Die lazen ze wel bij de kapper.


Datum: 06-07-2009
Naam: Van de laar-Donkers Erica  
img

De kapper woonde op de hoek Celsiusplein/Edisonstraat. Het was alleen een Herenkapper. Een kind kreeg een bloempotkapsl en verder niet zeuren. Tijdschriften heb ik daar echt nooit gezien


Datum: 07-07-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja, de peperbus voor reclame aanplakken. In iets modernere vorm staan ze nu weer her en der in de stad.


Datum: 07-07-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Als er nu een camper van de buren iets te lang voor de deur staat belt men de politie en deze mensen moesten toestaan dat zo'n gedrocht voor het raam stond. Je moet er toch niet aan denken dat men die raket voor je deur komt zetten. Het is meer een grap van "bananensplit".


Datum: 07-07-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Veel van deze peperbussen waren óók bedoeld voor tijdschriften. Er was een grote poster met een rood kruis opgeplakt. Als ik me niet vergis, heeft er ook een op de Markt gestaan.


Datum: 08-07-2009
Naam: Puck Smits  
img

Volgens mij is het inderdaad geen peperbus, maar een transformatorhuisje. Die huisjes werden dan gelijk volgeplakt met allerlei reclames. Ik kan me niet herinneren dat ergens een gleuf inzat om bladen in te doen of zo iets...


Datum: 27-09-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De peperbus kan inderdaad goed een transformatorhuis zijn geweest zoals Puck zegt. Dwars onder het Edisonplein liep de ondergrondse 50 KV hoogspanningskabel (komend vanaf het PNEM-station aan de Boschdijk).


Datum: 28-09-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Heren Puck en Kees, ik moet jullie teleurstellen, dit is geen trafohuis. De ondergrondse hoogspanningsleiding die Kees bedoelt kwam van het PNEM-station, volgde de Franklinstraat ging onder het spoor door om aan de andere kant weer bovengronds te komen op het terrein waar nu Philips Strijp 2 ligt. Verder ging deze lijn parallel aan de Oirschotsedijk richting Oirschot. Dit betrof een transportleiding en daar kun je geen transformatorstations in verwachten. Bovendien behoorde deze leiding tot het PNEM-netwerk. Eindhoven had een eigen GEB met een eigen distributienetwerk. Het GEB netwerk lag ondergronds en daarin waren transformatoren opgenomen die ondergebracht waren in trafostations zoals je ziet op foto 1925, links van de Aalsterweg. Zo'n zelfde trafostation stond ook aan de Kloosterdreef, op de stoep voor de pastorie. Op minder dan 50 meter afstand hiervan stond zo'n zelfde peperbus, zie foto 2112. En de hoogspanningstransportleiding, deze keer richting Nuenen, liep een eindje noordelijker, net voorbij het klooster, zie foto 24847.
Op de peperbussen vind je ook geen waarschuwingsbordje "Levensgevaarlijk hoge spanning".
De werkelijke functie blijft mij onduidelijk. Ik meen wel eens de deur van de peperbus aan de Kloosterdreef open te hebben zien staan en daar handwielen in gezien te hebben zoals aan afsluiters zitten voor water. Kan natuurlijk ook voor gas geweest zijn. Maar ik was toen zo klein, het zal geweest zijn toen ik er langs kwam op weg van de kleuterschool naar huis.


Datum: 28-09-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Mooi overzicht met linken naar peperbussen in Eindhoven Tini. Moet zeggen dat peperbus 2112 exacte kopie van het ding boven lijkt. We zien hierboven de huizen Edisonplein 9-12. De plaats waar de peperbus staat is precies boven het punt waar de ondergrondse leiding passeert! De lijn liep exact aan deze kant van de straat. Twee volgens mij sterke argumenten dat het misschien toch met de elektriciteit te maken had. Een waarschuwingsbordje hoogspanning zat mogelijk aan de andere kant.


Datum: 28-09-2012
Naam: Puck Smits  
img

Dat dit geen hoogspannings leiding was is juist, die liep inderdaad door de Franklingstraat. De gemeente zou toch moeten weten wat die peperbus nou WEL was, dat moet toch te achterhalen zijn via de officiële weg ??


Datum: 28-09-2012
Naam: Antoon Franse  
img

Wat Tini schrijft over de peperbus aan de Kloosterdreef heb ik ook gezien en er kwam een eigenaardige stank vanaf.


Datum: 13-10-2012
Naam: Kitty van Osch  
img

Ik ben op het Edisonplein nummer 6 geboren. Pffff, wat een afkomst.... Die "peperbus" kan ik me heel goed herinneren. Het was inderdaad de brievenbus van het Rode Kruis om de gelezen tijdschriften en kranten in te deponeren. Ja, zelfs wij hadden tijdschriften en kranten! Al was het maar de "Philips Koerier".
Die stank is ook te verklaren want er ging meer in als alleen tijdschriften en kranten. Ook werd de brievenbus als reclamezuil gebruikt. Alle informatie van de buurt en de stad werd hier opgehangen.


Datum: 14-10-2012
Naam: Kees van der Hoeven quote Gerard Nachbar  
img

Gerard Nachbar is specialist op het gebied van de geschiedenis van het elektriciteitsnet. Ik vroeg hem wat hij van de peperbus dacht. Zijn antwoord:
"Dit is wel degelijk een transformatorhuisje! Je had die in vele verschijningsvormen. In dergelijke huisjes wordt de middenspanning (meestal 10 kV) omgezet in laagspanning (220 en 380 V; later 230 en 400 V) voor de eindgebruikers.
Even in het kort: het transport van elektriciteit vindt plaats via (ondergrondse) kabels en (bovengrondse) lijnen. In stedelijk gebied zoals Eindhoven is het transport onder middenspanning en laagspanning uitsluitend met kabels gerealiseerd.
Sinds begin jaren 1920 was Eindhoven aangesloten op een ring van 50 kV-hoogspanningslijnen: Geertruidenberg (Dongecentrale) - 's-Hertogenbosch - Uden - Helmond - Eindhoven (Woensel, Boschdijk) - Tilburg - terug in Geertruidenberg. Vanuit het onderstation op de Boschdijk (later Woensel I genoemd) vertrokken 10 kV-kabels de stad in en deden de diverse transformatorhuisjes aan.
Daarnaast had je al vroeg de zelfopwekkers met een eigen centrale, zoals Philips.
In de jaren dertig is een 110 kV- (Voor 150 kV geschikte) hoogspanningslijn tussen Geertruidenberg en het onderstation Woensel II (bij de spoorlijn, zuidwestelijk v/h RPI) aangelegd, inclusief een 50 kV-kabel naar Woensel I. Die kabel liep in de buurt van die peperbus, maar er was ook nog ruimte voor een 10 kV-kabel!
Na de oorlog is al snel de lijn van Woensel I naar Helmond door een kabel vervangen. De lijn van Woensel I richting Tilburg werd ingetrokken tot in de buurt van de C Rebequekazerne, waar het laatste stukje naar Woensel II via een kabel onder de spoorlijn liep. Woensel II werd sinds 1939 overigens ook gebruikt voor de voeding van de geëlektrificeerde spoorlijn Eindhoven - Den Bosch via een naburig gelijkrichterstation."
Tot zover quote Gerard.
Wat Kitty herinnert van tijdschriften-peperbussen is dan van later tijd. Toen het als transformatorhuisje had afgedaan, is de peperbus misschien voorzien van een brievenbus om het oud papier in te dumpen. Maar op deze foto van 1939 zal de peperbus dus echt nog als transformatorhuisje hebben gediend.


Datum: 15-10-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Kees dank voor deze reactie en de genomen moeite en Gerard dank voor de duidelijke uitleg.


Datum: 15-10-2012
Naam: Emanuel Otten  
img

Bij station Beukenlaan, bij de muur van het Joods kerkhof, staat nog een peperbus. Zijn er heden ten dagen nog meer van die dingen in Eindhoven of is dit de laatste ?


Datum: 15-10-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

De zgn peperbus bij het station Beukenlaan is een moderne reclamezuil. Enkele jaren geleden heeft de Gemeente een aantal van deze betonnen reclamezuilen laten plaatsen als openbaar aanplakbord. Je vindt ze op diverse plaatsen in de stad. Peperbussen van het oude stalen model zijn er, voor zover mij bekend, in Eindhoven niet meer te vinden.