EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10819

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Dommelplantsoen

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Dommel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dommel & Tongelreep.

Beschrijving

Dit is de plaats in de Dommelvallei, waar de Dommel en de Tongelreep samenkomen. Wie heeft er nog leuke herinneringen aan deze plek?


Geplaatst op

04-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-04-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

In dit gebied, de Wisse, sneden we onze verkennersstokken. Dat moet in '49 geweest zijn want ik was 11. Spannend was ook in dunne essentakken (?) klimmen tot ze begonnen door te buigen.


Datum: 04-04-2007
Naam: Leo de Wit  
img

Waarom vissen op de splitsing? Omdat je in de Dommel niet mag vissen. Altijd goede vangst gehad, maar voor het oog viste je op de Tongelreep.


Datum: 04-04-2007
Naam: Jos van den Heuvel  
img

Net voor de splitsing was rond de jaren '50 links aan de overkant een kanoverhuurbedrijf, Ganzewinkel geloof ik. In die tijd had de Tongelreep schoner water dan de Dommel. Het stonk ook een beetje naar waswater, waarschijnlijk door de wasserij of zoiets die, meen ik, bij de Gennepermolen zat. Voor mij is toen door dat gekano de basis gelegd om later naar de grote vaart te gaan.


Datum: 05-04-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Als het had gevroren gingen we op de pas dichtgevroren slootjes, tussen de Tongelreep en de Dommel, scholleke trietsen en dan zakte er altijd wel iemand door het ijs. Op de Dommel mocht je met een speciale vergunning vissen vanaf de Genneper molen tot de sluis aan het stadhuis. Er werden er dacht ik maar 50 stuks per jaar uitgegeven. Ik heb er jaren een gehad. Een of andere Eindhovense familie had het visrecht op de Dommel en gaf die vergunning uit.


Datum: 05-04-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Ik heb er heel veel. Denk maar aan de kano's die verhuurd werden door mijn vader.


Datum: 05-04-2007
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

Jeugdherinneringen genoeg. Dit was in mijn tijd het mooiste speelterrein wat maar te wensen was. Links had mijn vader Janus van Gansewinkel zijn kanoverhuurderij en had ik dus altijd toegang tot een kano. Op de Tongelreep mocht ik niet varen, dat was onbekend gebied, heel geheimzinnig met wilgen die tot in het water hingen. Natuurlijk ging ik toch wel af en toe waar ik niet mocht, om het spannend te houden.


Datum: 05-04-2007
Naam: Matty van de Zanden  
img

Wij noemden het De Punt en waren toen al 'hangjongeren'. Zo'n 40 jaar geleden een plaats met meer begroeiing. Namen van toen: Vincent Reijers, René Daniels, de broers Erich. 's Winters overstroomde die punt soms helemaal. Staken de bankjes, de struiken en bomen boven het water uit.


Datum: 05-04-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja Matty, 's winters stroomde de gehele Dommelvallei dikwijls onder en kon je er alleen nog met de fiets doorkomen. Was lekker spannend, want wat was pad en wat was Dommel of Tongelreep. Vincent uit de Akkerstraat, broer van Jos en Bart en René van de Hoogstraat. Waar is de tijd? Toen ik een goeie stek aan het zoeken was voor een foto, was er een heer wel heel geïnteresseerd in mij. Ja, daar hadden we toen niet zo'n last van.


Datum: 01-12-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Herinnert iemand zich de term "Wild West" voor dit stuk Dommel en naastgelegen dichtbegroeide terrein tot aan de Genneper molen? Ik heb hier ook wel gevist, zonder vergunning, en met een lange bamboehengel en een kromgebogen speld voor het aas, stukjes aardappel of propjes brood. Nooit wat gevangen, maar aan mijn vistuig kan het niet gelegen hebben. Op mooie dagen was het behoorlijk druk.


Datum: 08-06-2017
Naam: Johannes Vlemmings  
img

Heb er nog wel eens fuiken gezet, samen met mijn broer Jos, in de 70er en 80er jaren op de Tongelreep. Leuke tijd.