EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10540

Bijdrager:

Jaar:

1980

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

413 Gildebuurt

Straat:

Bakkerstraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gevels en Gevelstenen

Onderwerp 3.:

Overige Gevels en Gevelstenen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gedenksteen Bakkerstraat.

Beschrijving

Deze gedenksteen in de gevel van de woning hoek Bakkerstraat - Wassenaarstraat is geplaatst in 1922 bij de bouw van deze woningen. Op die datum is ook de mooie boom geplant die er nog staat te pronken, zie foto 10524.


Geplaatst op

23-03-2007

Reacties:

Datum: 24-03-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

In het huis waar deze steen is ingemetseld woonde tot 1951 de familie Willemsen. Daarna woonden ze in de Spinnerstraat. Toen ik gisteren foto 10524 zag, wilde ik al een vraag stellen over de boom. Als ik het me goed herinner stonden er eerst twee bomen en stond de tweede boom op het pleintje vlak voor deze gedenksteen. Eigenlijk spiegelbeeldig aan de andere kant van de Bakkerstraat. Wie kan dit bevestigen? Hans?


Datum: 30-01-2009
Naam: B.Viveen-Rasters  
img

De familie Willemsen heeft gewoond op het adres Bakkerstraat 13. Mijn ouders, waarvan mijn moeder de oudste dochter van de fam. Willemsen was, woonden op Bakkerstraat 36. Nadat ik was geboren in 1952 werd het daar te klein waarna mijn grootouders verhuisd zijn naar nr. 37 in de Bakkerstraat en wijzelf naar nr. 13. Voordat mijn grootouders op Bakkerstraat 13 woonden, hebben ze op nog andere adressen in de buurt gewoond, o.a. nog de Wassenaarstraat denk ik, toen de buurt gebouwd werd. Mijn opa was een van de oprichters van de woningbouwstichting indertijd.


Datum: 30-01-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Het huis met deze steen draagt huisnummer 32. De familie Willemsen die hier woonde moet dan een andere familie zijn dan die van B. Viveen.


Datum: 30-01-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hebben jullie het over dezelfde Willemsen, Barbara en Tini? De Spinnerstraat-familie had m.i. twee kinderen, Jan en Lenie. Als Barbara van 1952 is, kan Lenie nooit haar moeder zijn. Ik schat dat die nl. van omstreeks 1946 is.
Die gevelsteen staat me nog helder voor de geest dankzij de kerkgang naar de St. Petruskerk vanuit de Spinnerstraat.


Datum: 30-01-2009
Naam: B.Viveen-Rasters  
img

Aangezien mijn opa en oma protestant waren, zijn ze dus absoluut niet naar de Spinnerstraat verhuisd aangezien dat een katholieke buurt was en in die tijd gebeurde dat niet. Bakkerstraat, Slagerstraat enz. waren een protestantse enclave in een katholiek Eindhoven. Mijn moeder was trouwens van 1912. Een oom van mij, Wim Willemsen, heeft nog lang in het bestuur gezeten van de woningstichting.
Trouwens mijn opa en oma hadden 6 kinderen, 3 dochters en 3 zonen.


Datum: 30-01-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

De woningen in de Spinnerstraat e.o. waren van de Volkshuisvesting, later de Sociale Woningstichting SWS. De toewijzing van die woningen was niet religie-gebonden. Dat moge o.a. blijken uit het gegeven dat wij jarenlang en met heel veel plezier hebben gewoond naast de familie Schreuders (nr. 17) en Kooistra. Bijv. ook de families Kooiman, Detillon en genoemde familie Willemsen waren m.i. niet RK-georiënteerd. De buurt was weliswaar overwegend RK-georiënteerd, niet zo gek in zuid Nederland, maar zeker niet een uitsluitend katholieke buurt, integendeel. Een toegevoegde waarde, vond ik. En ik had minstens zoveel vriendjes die op de Nutsschool zaten als op de Petrus Canisiusschool.


Datum: 31-01-2009
Naam: B.Viveen-Rasters  
img

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie die andere familie Willemsen dan moet zijn. Voor zover ik weet, had ik wel een tante (zus van mijn opa) in de Bakkerstraat wonen. Ongeveer schuin tegenover ons, maar die had dus een andere achternaam omdat ze getrouwd was.


Datum: 31-01-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Wat ik me nog herinner, is, dat "vader" Willemsen als ambtenaar werkte bij de Dienst Kadaster. Het was een kleine, uiterst vriendelijke man die met zijn familie op Spinnerstraat 31 woonde. Mij staat bij dat Lenie en Jan allebei op de Nutsschool aan de Schoenmakerstraat 2 hebben gezeten.


Datum: 08-08-2011
Naam: Gerard van de Vorle  

Deze steen is in de Bakkerstraat geplaatst ter herinnering aan de renovatie.


Datum: 08-09-2011
Naam: Evert Folkers  
img

In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft de familie Meesters in dit hoekhuis gewoond.Toentertijd woonde ikzelf in de Slagerstraat en mijn broer was een vriend van Anton Meesters, de zoon van dhr. en mw. Meesters. Wij zijn in 1959 vertrokken uit de Slagerstraat naar Strijp en zijn daarna uit Eindhoven verhuisd.


Datum: 18-09-2015
Naam: A.van Trigt de Wert  
img

Op het hoekje bij de gedenksteen speelde vaak het Leger des Heils. Ook stonden de jongens uit de buurt daar bij elkaar (nu hangjongeren haha).


Datum: 18-09-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Vandaag 2 adresboeken nagekeken, uit 1934 en uit 1966:
1934 Willemsen, LJH, Rijksklerk, Bakkerstraat 32
1966 Willemsen, LJH, Rijksambt. Spinnerstraat 33
1966 Willemsen WGF, Bakkerstraat 37
Dus Barbara, we praten hier blijkbaar over 2 verschillende families.


Datum: 05-03-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Rond 1950 woonde de familie Quick in de Slagerstraat. Zij hadden een timmerbedrijf en een van hun zonen, Gerrit, speelde in het eerste van EVV en later bij PSV. Zijn vriendin Dini werkte bij mijn ouders en Gerrit heeft mij nog het aanmeldingsformuliertje gegeven waardoor ik als junior ingeschreven kon worden bij PSV. Ik geloof overigens niet dat zij protestant waren.