EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10328

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg/Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Caf├ęs

Onderwerp 3.:

Woensel, De Sport

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Cafe de Sport van Betje Hinze.

Beschrijving

Aan een niet meer bestaand stukje Woenselsestraat lag dit café van Betje Hinze. En links op de hoek was de boerderij van de familie De Haas.


Geplaatst op

17-03-2007

Reacties:

Datum: 18-03-2007
Naam: Hans Walravens  
img

Welk deel van de Woenselsestraat was dit?


Datum: 18-03-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Nu Vlokhovenseweg waar die bomen nu nog staan.


Datum: 18-03-2007
Naam: Jo Franse  
img

Dit café stond op de hoek Woenselsestraat-Eckartse Heiweg in Vlokhoven. Ik meen dat hier vroeger voetbalclub Unitas zijn thuisbasis had. Het deel heet nu Vlokhovenseweg.


Datum: 20-03-2007
Naam: Redactie  
img

Een plattegrond met die straat staat op foto 10376.


Datum: 22-05-2007
Naam: Wim Roxs  
img

In het lage, gedeeltelijk uit hout en steen opgetrokken pandje, op deze foto direct links aangrenzend aan het café van Betje Hinze, was de boogschutterij gevestigd. Het pand, waarvan alleen de dakpartij zichtbaar is, rechtsachter het café, was van de familie Raaymakers schildersbedrijf en verfhandel. Het witte pandje met de spitse gevel stond aan dezelfde kant van de Vlokhovenseweg als het café van Betje Hinze en daar woonde de familie Jannes. Het pand uiterst links op de foto ligt aan de overzijde van het café en daar woonde plisie Brans.


Datum: 22-05-2007
Naam: Wim Roxs  
img

De boerderij van de familie De Haas is op deze foto niet te zien.


Datum: 15-04-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Inderdaad Wim. Het pad rechts van café "de Sport" was de Eckartse Heiweg, door ons de Zwarte weg genoemd vanwege de verharding met sintels van het eerste stuk. Als je het pad inliep kreeg je na een dikke 100 meter aan de rechterkant het huis van fruitkweker Wennekes, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland en vader van Joep Wennekes, de groenteboer die tussen de fritestent van Piet Verstappen en café "de Ster" een winkel had.
Raaymakers woonde in het rechterdeel van een blok van twee, ver teruggelegen van de straat. Jan en Miet hadden drie zoons en drie dochters: Frans, Ben, Jan jr., Trees, Zus en Nellie. Zus heeft mij nog lopen geleerd! In het linkerdeel van het pand woonde de famile Van Asteldonk (of Asseldonk). Hij heette Sjaak en zij dacht ik Mina.
Daarnaast stond een blok van twee lage huisjes, Woenselsestraat 33 en 31 met vier grote lindebomen ervoor. Op 33 woonden mijn grootouders van moeders kant, Marinus en Hanneke van de Rijdt-Schuurmans. Op 31 woonden wij, de familie Platenburg-van de Rijdt: mijn vader Gerrit, moeder Jet, mijn twee jongere broers Jos en Ger en ondergetekende.
Ons huis en dat van mijn grootouders zijn eind jaren 60 afgebroken. De grond was gekocht door Jan Renders, de melkboer, die op de Tempelstraat (tussen Vlokhoven en Son) woonde. Hij liet er een groot pand op bouwen (zie foto 14865). Naast ons woonde inderdaad de familie Feel en Nel Jannes-Dekkers. Hij heette Felix, kwam oorspronkelijk uit België, maar iedereen noemde hem Feel. Hij was getrouwd met Nel Dekkers, een dochter van één van de boeren op Eckart. Ze hadden twee zoons. De oudste waarvan ik de naam kwijt ben (Harry?) is naar Canada geëmigreerd, de jongste, Bart, was automonteur en werkte in de garage die naast hun huis lag. Hij heeft nog een huis gebouwd tussen zijn ouderlijk huis en het onze. De familie Jannes bewoonde het achterste deel van het huis. In het voorste deel woonde een oudere weduwe, door iedereen "vrouw van de Velden" genoemd (haar voornaam heb ik nooit gehoord) met haar dochter Joke (zij had achondroplasie, dwerggroei).
Naast de familes Van de Velden en Jannes woonde de familie Van Kessel (het dak is zichtbaar). Zij hadden een timmerbedrijf achter het woonhuis (zie ook foto 17640 en 14865).
Naast Koos Brands, de politieagent (één keer trappen, twee keer vrijwielen, zo gaven wij zijn fietsstijl aan) woonde de familie Buuts. Hun dochter Nelly is later getrouwd met Cees Peeters wiens ouderlijk huis tussen de pastorie en zaal Unitas lag (zie ook foto 17640).
Naast het huis van Buuts was het winkeltje van Mie Vos (heette haar man niet Janus?), eigenlijk een bazaartje met levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en allerlei klein huishoudelijk spul (zie ook foto 14865). Eind jaren 50 vertrokken zij en nam een jong stel, dat meen ik uit Utrecht kwam, het winkeltje over dat van toen af een VéGé-winkel werd. Hun namen zijn me ontschoten. (zie foto 14865).
Rechts naast het VéGé-winkeltje woonde de familie van Asteldonk. Hun zoon Peter was iets ouder dan ik. Daarnaast woonde de familie Maas, ik dacht met twee dochters waarvan ik me alleen Riekie nog kan herinneren. Dan twee huizen waar ik geen namen meer bij weet en dan familie Van Liefvoort met moeder Nellie, dochter Marietje en ene Frans maar ik ben kwijt of dat de man van Nellie was of een zoon. Zij woonden links van het gangetje. Aan de andere kant woonde de familie Vermeulen. Ik herinner me zoon Piet die gitaar kon spelen. Dat vond ik geweldig. Hij had dacht ik nog een broer en minstens één zus. Daarnaast woonde familie Vervoort. Hun zoon Henk was enkele jaren ouder dan ik. Dan weer een huis zonder naam en dan de familie Reintjes. Ik herinner me hun zoon Gert, die (pluk)bas speelde in een jazzorkestje. Daarnaast woonde familie Geerts. Hun zoon Guus zat bij mij in de klas. Zij hadden ook nog minstens één dochter. (zie foto 14865). Ernaast stond een laag werkmanshuisje en daar woonde de familie Van Wanrooy. Ik meen dat zij een kleinkind opvoedden, Willie, die wat ouder was dan ik.


Datum: 16-04-2009
Naam: Wim Roxs  
img

Wat ben je ijverig, Cor, de laatste dagen. Je besteedt er in ieder geval veel aandacht aan. Prachtig, hoe jij je dingen van toen nog kunt herinneren. Ik wil nog een beetje mee grasduinen, met jouw welnemen. Allereerst het door jou genoemde zwarte pad, naast café De Sport van Karel en Betje Hinze. Mijn zus Bep heeft daar minder gezellige herinneringen aan, wat ze haar hele leven met zich meedraagt. Ze is een keer hard gevallen over de sintels, met de fiets, geloof ik. Nog steeds te zien op haar knie, want die vertoont een zwarte onderhuidse vlek. Frans Raaymakers was een leeftijdgenoot van mijn 4 jaar oudere broer Albert, en zij waren destijds goede vrienden. Zij hebben elkaar beter leren kennen, ofwel op de ambachtsschool, of in militaire diensttijd. De fam. Raaymakers, schildersbedrijf, woonde naast de fam. Asseldonk. Het was een blok van twee. De huisjes met de lindebomen kan ik me nog herinneren. Zo ook vrouw Van de Velden en haar dochter Joke, het dwergvrouwtje. Dat was een bijdehandje. Ik zie haar nog fietsen. Feel Jannes kwam nog wel eens bij ons over de vloer. Dat had te maken met garagemateriaal. Ook de fam. Van Kessel kan ik me goed herinneren. Die hadden een groot gezin, geloof ik. Een oom van mij heeft later, als weduwnaar, nog een verhouding gehad met vrouw Van Kessel, uit de rij huizen rechts van kruidenier Mie Vos en Janus. Mie werd trouwens "Mie Plek" genoemd, vanwege het feit, dat ze het niet zo nou nam met de hygiëne. Denk aan haar niet zo schone handen, sorry, hoor, Mie. Ik kan ik me nog een huisschilder herinneren die direct na de oorlog plots is verhuisd en dat had te maken met het feit dat hij in de oorlog "fout" is geweest. Dan spreek je nog van de fam. Geerts, mij goed bekend, want mijn zus Bep was goed bevriend met een van de dochters, Truus. Haar oudere zus heette Dimpfie. Moeder was oorspronkelijk van de provincie Zeeland. En daarnaast woonde inderdaad de fam. Van Wanrooy, met hun kleinzoon Willie. Het huis sprong een stuk vooruit, en ik herinner me nog de rode PTT-bus op de gevel.


Datum: 16-04-2009
Naam: Wim Roxs  
img

Nog even een foutieve naam rechtzetten: het huis rechts naast Mie Vos, dus naast de winkel, was niet van Asteldonk, maar Asveld. En was de broer van Piet Vermeulen niet Jacques Vermeulen?


Datum: 16-04-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Je hebt gelijk Wim. Het was de bedoeling dat ik Van Astfeld zou intikken maar hun overburen overheersten blijkbaar mijn typpoging. Jacques Vermeulen zou best kunnen, maar bij mij doet dat nog niet echt een belletje rinkelen. Jullie Albert en Frans Raaymakers, hoorde daar ook nog niet een zoon van Verhagen bij? Ik herinner me een verhaal dat ze samen ergens (op vakantie?) waren en dat hij zo'n kiespijn had dat ie zelf met behulp van een combinatietang zijn tand eruit gehaald heeft! Louis van Kessel, één van de zoons van de timmerman (die volgens mij ook Louis heette) is later nog op de Hartelstein in Hanevoet terechtgekomen en had ook een soort timmer- en bouwbedrijf. Als kleine jongen schijn ik eens tegen mijn moeder gezegd te hebben dat Mie Vos naar ouwe kaas rook, dus dat Mie Plek was niet voor niks! Nou jij de namen Truus en Dimphy noemt weet ik weer (was heel diep weggezakt) dat dit klopt. Hun moeder was inderdaad een Zeeuwse.
Even terug naar mijn vorige relaas: In het huis van de familie Peeters tussen de pastorie en Unitas heeft volgens mij nog mijnheer Hermans, hoofd van de Petrusschool, gewoond. Cees Peeters, die met Nellie Buuts getrouwd was, zat in de verzekeringen, maar werkte overdag bij de St. Josephvereniging op de Hemelrijken, bij de kweekschool. Cees had een jongere broer die ergens midden jaren '50 is doodgereden op de Woenselsestraat voor de fritestent van Verstappen.
Heb je al gekeken op Wim? Vooral de oneven kant van de Woenselsestraat is hiermee aardig te restaureren.


Datum: 25-04-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

De lantaarnpaal links van het midden op de foto riep bij mij ook nog een zwarte herinnering op. Ergens midden 50er jaren kwam een motorrijder met een noodgang de bocht door bij Piet Michiels (Woenselsestraat 43), verloor de macht over het stuur, viel en klapte met vol geweld met zijn hoofd tegen die lantaarnpaal en was op slag dood (zo'n leren motorhelm hielp hier natuurlijk niet echt). Zijn motor lag meters verderop luid te loeien. Dat klonk vreselijk angstaanjagend en dat geluid in combinatie met die dode man heeft er bij mij waarschijnlijk toe bijgedragen dat ik de rest van mijn leven een zekere angst voor motoren heb gehouden.


Datum: 25-04-2009
Naam: Wim Roxs  
img

Over het pandje op de foto, Café De Sport, van Karel en Betje Hinze, kan ik ook nog wat vertellen. Allereerst was dit de vaste stamkroeg van mijn vader Harrie. Na een week van vaak hard werken in de zaak, soms 12 uur per dag, had mijn vader op zondagmorgen een bezoekje, na de mis, in zijn vertrouwde omgeving van Betje´s café wel verdiend. Voor het leggen van een kaartje samen met zijn vrienden-cafégenoten, en het drinken van zijn borreltje oude klare of cognac. In hetzelfde café was ook, links van de kroeg, de handboogschutterij gevestigd, waar hij ook jarenlang lid van is geweest. Hij behaalde regelmatig prijzen, omdat hij een echte scherpschutter was. Dat had enerzijds te maken, met zijn enthousiasme en lange praktijkervaring, maar anderzijds ook, en hoofdzakelijk vanwege het feit, dat hij zeer scherp kon richten, met zijn "goede" rechteroog. Het linkeroog moest hij al op jonge leeftijd missen, veroorzaakt door een ongeluk tijdens las- of slijpwerkzaamheden in de werkplaats. Het oog werd getroffen door staalsplinters, wat fataal uitpakte. De enige optie was verder leven met een kunstoog. Dat maakte dus dat hij in zijn hobby als boogschutter bijna loepzuiver de roos kon treffen! Ook later in zijn hoedanigheid als koning van het St. Jorisgilde Vlokhoven pakte hij zijn liefhebberij weer op bij het zogenaamde puistschieten, maar toen met geweer. Ook daar kroonde hij zichzelf alras tot keizer van het gilde, dankzij zijn voortreffelijk rake schoten!


Datum: 26-04-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Over de bewoners van het achterste gedeelte van het huis waarvan het geveltje links van de vier grote bomen te zien is, Feel en Nel Jannes, weet ik me ook nog het een en ander te herinneren: Feel en Nel waren heel vaak aan het bekvechten en het stoorde hen blijkbaar niet als half Vlokhoven daarvan kon meegenieten. Op een keer was het weer zover en hoewel ik niet meer weet waar het precies over ging, riep Nel op zeker moment tegen Feel: "Gij bent 'r nog 'ne kier d'n oorzaok van da'k aachter de buukenheg (=het kerkhof) kom te liggen!" Waarop Feel antwoordde: "Dè kèn me nie verrèke ast 'r maor goeie kaos op den uitvart is!"
Wij woonden naast de familie Jannis in een half huis. De andere helft werd bewoond door de eigenaar, Hanneske van Baljouw. Hanneske had last van ischias en ging dan tussen de staakbonen en de heg met Jannes in de zon liggen, met zijn broek naar beneden, in z'n blote kont dus. Eigenlijk kon niemand hem zien maar buurjongen Bart Jannis, de automonteur, had hem in de gaten gekregen, vulde een emmer met zand en afgewerkte motorolie en kletste de hele inhoud over Hanneskes achterwerk. Blijkbaar hielp dat goed tegen ischias want hij heeft er nooit meer gelegen!


Datum: 24-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Rectificatie: in mijn verhaal van 15 april 2009 staat ...Feel. Hij was getrouwd met Nel Dekkers... Nel Dekkers moet zijn Nel van Erp (Alzheimer light???)


Datum: 12-04-2011
Naam: Joop Eikholt  
img

Mijn reactie op die van Cor Platenburg van 16 april 2009: meester Hermans, die ik als hoofdonderwijzer in de zesde klas van de jongensschool had, woonde niet in het huis van de familie Peeters, maar in het huis waar later de familie Vos woonde, dus het tweede huis rechts vanaf Unitas. Vervolgens heette de jongere broer van Cees Peeters Gerard. Hij heeft vele jaren bij mij in de klas gezeten en reed op een regenachtige dag tegen een legerauto aan, terwijl hij van plan was naar de friettent van de familie Verstappen te gaan. Vervolgens een reactie op die van Cor Platenburg van 15 april 2009: de winkel van Joep Wennekes was rechts naast die van Anna van Osch en niet tussen café de Ster en de friettent van Verstappen. Ik ben zo vrij deze correctie toe te voegen omdat wij (familie Eikholt) vele jaren in de Woenselsestraat 184 hebben gewoond en wij dagelijks beide winkels bezochten en passeerden. Tenslotte: is Cor Platenburg een zoon van de familie Platenburg die tegenover Joep Wennekes woonde en daar een winkeltje had? Ik dacht me te kunnen herinneren dat senior marktkoopman was.


Datum: 12-04-2011
Naam: Gerard van de Vorle  

Nadat we gevoetbald hadden dronken we nog een glaasje. Soms bleven we hangen tot in de kleine uurtjes. Betje zou gaan sluiten, maar we hadden met een paar man de voordeur, die nog in een paar oude gehengen hing, eruit gelicht en verderop neergezet dus. Betje kon niet sluiten. In die tijd kon zoiets nog. En we zongen maar: En we gon nog nie naar huis, nog lange nie.


Datum: 12-04-2011
Naam: Wim Roxs  
img

Beste Joop, jullie familie kan ik me nog goed herinneren, van de Woenselsestraat, waar jullie woonden in de lange rij huizen, waar ook de families Wyers en Meeuwsen woonden. Vorig jaar was ik op zoek naar de naam van degene, die mede met anderen, steeds in de processies (bijvoorbeeld ter gelegenheid van het H. Sacrament) pastoor Odemaere begeleidde. Ik vermoedde toen al dat het jouw vader was. Het waren in die tijd bestuursleden van de parochie Vlokhoven, waar ook bijvoorbeeld de heer Michiels, de bakker en heer Jan Roxs, mijn eigen oom, van de autosloperij, deel van waren. Kun je mij bevestigen, Joop, of ook jouw vader die functie vervulde?


Datum: 18-04-2011
Naam: Joop Eikholt  
img

Hallo Wim. Erg leuk om middels deze wijze van communiceren de oude Woenselsestraat weer op de kaart te zetten. Ja, mijn vader was betrokken bij de oprichting van het parochiehuis Unitas en heeft daar nog jarenlang als bestuurslid deel van uitgemaakt, o.a. met Roel Danes, die op 192 woonde. Daarnaast heeft hij ook jarenlang met Roel bij de ingang van de zaal gestaan om het een en ander te controleren. Zelf heb ik jarenlang geoberd in zaal Unitas als er dansen was (orkest Koos van Beurden?). Pa Eikholt heeft vele jaren in de hoogmis met schaal drie rondgegaan. Hij is er niet rijker van geworden. Hij was ook lid van de toneelvereniging en heeft met vele andere vrijwilligers indertijd het houten gebouwtje achter de meisjesschool gebouwd. Zelf heb ik jarenlang verkering gehad met jouw buurmeisje, Marietje, later Riet van der Heiden. Zij is uit Brabant vertrokken en woont op dit moment in Heiloo, is getrouwd met een Shell-ingenieur en heeft op vele plaatsen around the world gewoond. Als ik nog behulpzaam kan zijn, hoor of lees ik het nog wel.


Datum: 19-04-2011
Naam: Wim Roxs  
img

Verkering met Marietje van der Heiden? Dat kan ik me niet herinneren, maar ze was ons buurmeisje. Haar oudere broer was Martien, die van de leeftijd van mijn broer was. Hij zou nu ongeveer 77 jaar moeten zijn als hij nog in leven is. Dus de functie van jouw vader in het parochiebestuur van toen klopt wel. Ik kan me hem alleen nog herinneren als een keurige heer, gekleed in kostuum, met das. Maar dat was toen ook wel mode en ook mijn vader was meestal zo gekleed. Ik zelf ben nu 73. Jij was een stuk jonger, dacht ik. Met Sjef Meeuwsen, jou welbekend uit de rij huizen, zat ik toentertijd samen in de klas van de lagere school St. Petrus. Helaas veel te jong overleden met 61, geloof ik.


Datum: 19-04-2011
Naam: Cor Platenburg  
img

Joop, bij jouw opmerking over het woonadres van meester Hermans hou ik toch mijn twijfels. Bij de locatie van de groentewinkel van Joep Wennekes heb je gelijk, daar zat ik fout. De Cor Platenburg die jij in gedachten hebt, was een neef van mij. Ik woonde op Woenselsestraat 31.


Datum: 20-04-2011
Naam: Joop Eikholt  
img

Reactie op Wim Roxs van 19 april 2011: Martien van der Heiden heeft indertijd nog een groothandel in levensmiddelen gehad (Migro?) in de Rapelandstraat. Later had hij een camping op de Veluwe. Ik heb hem daar nog eens bezocht. Hij speelde saxofoon, dacht ik. Zijn zusters Mien en Lies (was getrouwd met Wim Weijers van 188, de oudste zoon uit een gezin van 11 zoons!) zijn allang geleden overleden. Ik ben 70. Natuurlijk ken ik Sjef Meeuwsen ook. Die woonde op 202 naast Klaassen. Sjef was niet echt gezond. Uiteraard heb ik ook op de St. Petrusschool gezeten, al vanaf de kleuterschool bij Anneke Dekkers; daarna naar het St. Joris College en even later in militaire dienst. In de zesde klas had ik meester Hermans. Ik heb hem meerdere malen ook thuis bezocht, vandaar dat ik in de veronderstelling ben dat hij in het huis woonde waar later de fam. Vos woonde.


Datum: 21-04-2011
Naam: Wim Roxs  
img

Mooi, beste Joop, dat je weer eens dingen ophaalt die met Martien v.d. Heiden te maken hebben. Ik was dat allemaal vergeten, maar nu je dit noemt, herinner ik me het toch weer: Migro, de camping, zijn muzikaliteit. Jouw kleuterleidster Anneke Dekkers kende ik goed, al was het maar omdat ze achter ons woonde in de boerderij Erica van de familie Dekkers. Wij kwamen daar over de vloer. Meester Hermans heb ik niet meer meegemaakt. Wel Dekkers in het begin, wonende naast de school in een mooi huis, en later meester Frans v.d. Laar, weer een oud-medescholier van mijn vader in St. Oedenrode.


Datum: 08-03-2012
Naam: Cor Platenburg  
img

Joop, ik heb inmiddels meer informatie die bevestigt dat meester Hermans inderdaad twee deuren rechts van toen nog café Toren, later Unitas, woonde.


Datum: 17-09-2015
Naam: Theo Swinkels  
img

Gerard Peeters woonde naast de pastorie en Pedro van den Heuvel in hetzelfde blok links van het gangetje. Naast hen, aan de andere zijde van het gangetje, woonde Van Kessel. Die hadden een timmerbedrijf en zijn later op de hoek in het huis van Vroomans getrokken. Daar hadden ze meer ruimte voor hun hal. Gerard Peeters, Pedro van den Heuvel en Joop Eikholt hebben altijd in dezelfde klas bij mij op school gezeten.


Datum: 12-02-2018
Naam: HJ Van Kemenade  
img

Heeft er niemand een foto van de boerderij die tussen de Waterakker en café de Sport stond? Wij zijn in plusminus 1966 op de Waterakker 17 komen wonen en naast ons stond toen nog een boerderij, nu parkeerplaats. Wie kan mijn hier wat meer over vertellen?