EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

10137

Bijdrager:

Jaar:

1936

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Voetbal

Onderwerp 3.:

Brabantia

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Brabantia kampioen van den I.V.C.B.

Beschrijving

Uit de Katholieke Illustratie van 2 juli 1936. Onderschrift van de foto: "Brabantia kampioen van de I.V.C.B. 1936. De Eindhovensche ploeg won zondag met 9-5 (echt warm weer cijfers) van R.K.N.A.C. en legde daardoor beslag op den kampioenstitel"


Geplaatst op

14-03-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-06-2008
Naam: Ad Louwers  
img

Op verzoek hier de namen van dit roemruchte Brabantia-elftal:
vlnr.: Piet van Hoof, Harrie Trines, Thijs Hessels, Bram Veneman, Theo van Dooren, Jan Lukken, Piet van Deursen, Joop Wilbrink, Martien van Osch, Albert van Osch, Gerardus Stoker.
Volgens het door Henk Haus geschreven geschiedenisboek is deze foto echter genomen vlak voor de beslissende kampioenswedstrijd tegen de Treffers uit Groesbeek op 27 mei 1936. Brabantia werd dat jaar met maar liefst 12 punten voorsprong kampioen in de Eerste klasse Zuid 2 van de I.V.C.B. en mocht daarom strijden om de landstitel. Op 28 juni 1936 werd Brabantia dat jaar kampioen van Nederland van de I.V.C.B., een ongekende prestatie, die men het jaar daarop nog eens zou herhalen.


Datum: 08-07-2009
Naam: ans wintermans  
img

Prachtige foto's. Heeft iemand misschien nog een foto van het elftal waar Peter Wijnands in gestaan heeft?


Datum: 08-02-2010
Naam: Han de Gruiter  
img

Ad Louwers kwam uitgerekend op mijn 74e verjaardag met zijn toevoeging. Misschien mag ik als Hagenees er even op reageren? Volgens mij (maar ik zou het moeten opzoeken in mijn oude jaargangen) heeft de Katholieke Illustratie destijds niet expliciet vermeld dat bovenstaande foto is gemaakt op de dag van het kampioenschap. Toen de K.I. begin jaren dertig (ik meen in 1933, maar ook dat zou ik moeten opzoeken) begon met zijn wekelijkse pagina over het roomse topvoetbal, deed de redactie een oproep aan alle verenigingen, om een recente elftalfoto van het eerste team in te zenden. Op welk moment bovenstaande plaat is gemaakt, speelt dus geen rol van betekenis. Henk Haus zal wel gelijk hebben.
Om ieders nieuwsgierigheid te bevredigen: ik ben een Haagse freelance journalist die nog steeds niet is bevrijd van het onzalige (want allesbehalve lucratieve) idee, de geschiedenis van de vooroorlogse voetbalbond(en) in boekvorm vast te leggen. Daartoe heb ik al aardig wat research verricht en bovendien al een dozijn jubileumboeken van toenmalige IVCB-toppers aangeschaft. Voor dat van Brabantia ben ik hard aan het sparen, want dat is verreweg het duurst. Tussen twee haakjes: mocht iemand een happige uitgever weten, geef een mailtje? Bedankt bij voorbaat en Groet van Grijze Gruit oftewel Haegsche Han (de Gruiter. Houd-oe! << graag nog even je e-maildres doorgeven (red.)>>


Datum: 09-02-2010
Naam: Ad Louwers  
img

Beste Hans, het even doorsparen voor het jubileumboek van Brabantia zal zich zeker uitbetalen. Het boek kost dan wel 40 euro, maar het is dan ook een grote dikke pil van bijna 600 pagina's met een schat aan historische feiten, wetenswaardigheden, anekdotes en foto's over de geschiedenis van Brabantia vanaf de opprichting in1922. En archivaris Henk Haus is met zijn verslaglegging heel secuur geweest, dus wat die foto betreft zal hij zeker wel gelijk hebben.


Datum: 26-11-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Hoe zit dat met de I.V.C.B.? Waren er naast de de (K.)N.V.B. nog andere voetbalorganisaties, b.v. volgens de toen gebruikelijke zuilen, rooms-katholiek, protestants en 'neutraal'? En wanneer bestonden die organisaties?


Datum: 27-11-2010
Naam: Ad Louwers  
img

Zoals met zoveel zaken vroeger hadden de katholieke kerk en de bisdommen ook hun eigen voetbalcompetitie, de zgn. Interdiocesane Bond, ofwel de I.V.C.B.
Sporten tegen protestanten en bijv. "de rooien", dat kon toch eigenlijk niet.
Vandaar dat Brabantia als echte R.K.-vereniging voor de tweede wereldoorlog nooit in competitieverband is uitgekomen tegen bijv. PSV, want die club speelde bij de neutrale "KNVB".
De IVCB had, net als de KNVB, haar eigen landelijke competitie verdeeld in diverse afdelingen (bisdommen) en had dus uiteindelijk ook haar eigen landskampioen. In haar glorietijd is Brabantia 2 keer kampioen van Nederland geworden (1935 en 1936). Later (ik meen ook onder invloed van de Duitse bezetting, die bepaalde competities verboden had) is na de oorlog de IVCB opgegaan in de KNVB, waarbij het nog een hele strijd is geweest in welke klasse de clubs ingedeeld moesten worden. Uiteindelijk werd Brabantia toch ingedeeld in de eerste klasse zuid, tot 1954 na de invoering van het betaalde voetbal. Brabantia heeft 1 jaar betaald voetbal gespeeld, maar was daarna de eerste club die in het belang van de jeugd vrijwillig terugkeerde naar de rangen van de amateurs.


Datum: 27-11-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat een feest moet dat zijn geweest in 1935, 2 LANDSkampioenen in een stad! Goeie ouwe tijd.


Datum: 24-02-2012
Naam: A. van Overbruggen  
img

Ben als jong broekie Bram Veneman nog dikwijls tegengekomen als parkwacht in dienst van de Eindhovense Sportparken op het Burg. van Engelandsportpark in Tongelre. Op de vraag of hij in het aan de riem bevestigde holster een echte revolver of pistool had, liet hij altijd zien wat er in zat. Dat was steeds zijn lunchpakket.