Fotonr.: 34364
Bijdrager Theo Verschueren
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Frederik van Eedenplein
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Overige WO II

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hongerdemonstratie

Beschrijving Een hongerdemonstratie te Eindhoven in november 1944.

Terwijl in het westen nog honderden mensen zouden bezwijken aan honger en kou, was de voedsel- en brandstofsituatie in het bevrijde zuiden ook niet rooskleurig. De militaire transporten in die dagen kregen voorrang en waren hoofdzakelijk bestemd voor aanvoer van munitie en goederen voor het frontleger, de voedseltransporten kwamen hierdoor onder druk te staan en dat gingen de Eindhovense bewoners merken. Aan zowel voedsel als brandstof was een groot gebrek, de voedselbonnen gaven geen garantie, met gevolg dat de burgers op zoek gingen naar voedsel bij boeren in de omtrek, brandstof haalden de mensen ondanks de verboden uit de bossen in de omgeving.

Veel Britse militairen vonden gastvrije gezinnen in Eindhoven die hen 's avonds huiselijke gezelligheid boden in de donkere natte en koude dagen van het najaar en winter van 1944. Die gastvrijheid werd meestal beloond door ruimhartig te delen van hun rantsoenen, zoals koffie en thee, blikjes cornedbeef en sardines, blikjes geconcentreerde soep, blikjes melk- en eierpoeder, blikjes biscuit en snoep, soms zelfs een paar spierwitte sneden brood. Je mocht dan wel van geluk spreken als er geallieerde troepen in de buurt lagen of militairen ingekwartierd kreeg. Wat betreft de gas- en elektriciteitsvoorziening was het eveneens behelpen.

Naarmate de winter dichterbij kwam werd de toestand steeds nijpender en begon de burgerbevolking van het bevrijde Eindhoven te klagen bij de autoriteiten. De bom barstte op dinsdag 21 november 1944, die middag liepen de fabrieken leeg en marcheerden de duizenden arbeiders, technici en kantoorbedienden richting Frederik van Eedenplein voor een heuse hongerdemonstratie om te betogen voor een betere voedselvoorziening. Het resultaat was dat vanuit Brussel meteen een colonne vrachtwagens met extra rantsoenen naar Eindhoven gedirigeerd werd. De roemruchte Philiprak vond opnieuw zijn weg naar het Philipspersoneel en wel éénmaal per dag driekwart liter.

Met nog even een moeilijke periode gedurende het Ardennenoffensief rond de jaarwisseling duurde deze situatie voort tot einde februari 1945, toen alle militairen werden ingezet bij het grote en laatste offensief van de geallieerden over de Rijn in maart 1945 richting Berlijn.

Geplaatst op 21-09-2013