Fotonr.: 30739
Bijdrager Hans Michels
Jaar: 1958
Locatie 1.:Tongelre |312 Lakerlopen |Tongelresestraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Tongelre, St Stanislausschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Stanislausschool, klas 2, 57-58

Beschrijving Deze foto is van de St. Stanislausschool aan de Tongelresestraat 150. Dat was de "nieuwe school" van de twee tegen elkaar gebouwde lagere scholen. Ik heb deze school van 1956 t/m 1962 met goed gevolg doorlopen. Ik heb geen foto van mijn eerste jaar. Deze foto is van klas 2 en is gemaakt in juni 1958. Ik was toen bijna 8 lentes. Op de achtergrond een klaslokaal van de "ouwe" school en links de nu verdwenen hoofdingang van de nieuwe school.

Ik heb destijds alle namen op de achterkant geschreven, maar alleen met de voorletters. Van sommigen twijfel ik over de voornaam en er is ook één keer "onbekend" genoteerd. Het is een klas van 41 mannekes. Vandaag de dag onvoorstelbaar! Hieronder volgen de namen, steeds van links naar rechts.

Bovenste rij: Christ van der Heijden, Ad Simkens, Wim Batenburg, Eugène Jansen, Wim A. Jansen, Kees Vervoort, J. Polderman, Jan Westerlaken.

Tweede rij van boven: Johan Naus, Geert Wouters, Wim C. Jansen, Walter van Balen, Gertie(?) Hesselberth, Roland Muller, Tonnie van Swaemen, Theo Engelen, P. de Brouwer, Hans Michels, Henri van Raaij, Bennie Sterk.

Tweede rij van onder: Paul Wolfswinkel, Jos(?) van Gemert, Kees Klomp, Tom Verdijk, Tom Botden, Paul de Pon, Fons Jansen, (naam onbekend), Gerry van Hout, meneer De Ruijter, Marcel Hermans, Hans Robben.

Onderste rij: Henk Joosten, Theo van de Laar, Theo van Kessel, Jos de Lauré, Adje Broeren, Fons van Tuijl, Frans Rekelhof, Bennie van Overbeek, Pieter van Nierop, Daan Jacobs.

Meneer De Ruijter vond ik de aardigste "mister" die ik op de lagere school had. Ik had hem in de vijfde klas opnieuw als meester. Ik woonde zelf in de Dommelhoefstraat. Wim A. Jansen woonde volgens mij in de Eksterlaan en Wim C. Jansen zeker in de Pauwlaan in het witte huis op de hoek met de Fazantlaan. Ad Simkens was van de bakker in de Treurenburgstraat. Wim Batenburg was een zoon van de apotheker op de Tongelresestraat. Wij speelden samen bij hem thuis op zolder in de Goorstraat met elektrische treinen. Tom Verdijk is een kleinzoon van een vroegere burgemeester van Eindhoven. De ouders van Eugène Jansen hadden een kledingwinkel in de Zandstraat. Kees Vervoort woonde in een van de uniekste huizen van Tongelre. Als je de hefbrug over het kanaal van noord naar zuid oversteekt, stond het huis na de brug links op de hoek. Je kon het echter helemaal niet zien, want het veld waar het huis op stond lag veel lager dan de Tongelresestraat en de Kanaaldijk. Het huis stond meters onder het straatniveau, dicht tegen de hoge zijwand van de weg. Je keek vanaf de stoep op het dak. Het wordt verteld in video ^343 (van ongeveer 2:40 tot 3:20). Paul Wolfswinkel woonde in de Uiverlaan, Tom Botden in de Treurenburgstraat, Jos de Lauré op de Ruysdaelbaan en Frans Rekelhof in de Fuutlaan. Bennie van Overbeek woonde in de villa met het Academisch Genootschap op de Parklaan en Pieter van Nierop in het witte huis op de hoek van de Parklaan en de Reigerlaan.

Ik weet nog goed dat het in die jaren heel gewoon was dat er tegen het eind van het schooljaar een ranglijst van de klas werd voorgelezen. De bovenste drie posities waren altijd in wisselende volgorde voor Roland Muller, Wim Batenburg en Hans Michels.

Geplaatst op 06-03-2012
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 29-06-2014
Naam: Paul Wolfswinkel img

Wat een verrassing! Die foto zie ik nu voor het eerst. Tja...meneer De Ruyter was ook mijn favoriet, maar vlak ook niet Ch. van Dijck uit ("Dikke Charles"), die schoolhoofd was, en de fraaiste handtekening had die er bestond. Een verrassend aardige man en een zeer degelijk onderwijzer. Ik herinner me ook meneer Van Rooy in de 4de klas; een strenge perfectionist (maar dat woord kenden we toen nog niet).
Het grootste deel van mijn 'werkzame leven' werkte ik als journalist/eindredacteur bij dagbladen en bij de publieke omroep. Later had ik een communicatie-adviesbureau in Naarden. Momenteel ben ik 'op rust'. Tja, bijna 65.


Datum: 30-06-2014
Naam: Ad van den Heuvel img

Fonske van Tuyl zijn vader is nog een speler van PSV geweest en Fons zelf is in de jaren 70 nog eigenaar geweest van de hanenbar op de Strijpsestraat.


Datum: 06-09-2014
Naam: Tom Verdijk img

Die ranglijst die werd voorgelezen ging dat niet over trouw kerkbezoek? Er staat me iets van bij, ook dat de misdienaars van de competitie waren uitgesloten. Leuk dat je van zo een klas moeiteloos iedereen herkent. Ik weet nog hoe het bij iedereen thuis anders rook en kan dat in sommige gevallen nog steeds ruiken. Niet dat ik parfumeur geworden ben, al had het maar een haar gescheeld. Het liep allemaal nog onwaarschijnlijker. Nog even hoogleraar op IJsland, over de hele wereld gezworven en nu professioneel uitvinder. Had ik nooit kunnen bedenken. So it goes, Met Amsterdamse groet. Tommy.


Datum: 08-09-2014
Naam: Paul Wolfswinkel img

Dat maakt me heel nieuwsgierig, Tom: van bijna parfumeur via IJsland naar het uitvinderschap. Daar zit een verhaal in!
Ik herinner me die ranglijst ook nog. Vooral die van de 'strenge perfectionist' : hij had daartoe een vierkleurenballpoint, waarop wij weer enorm jaloers waren. Ze zijn trouwens weer in de mode, die pennen.


Datum: 18-08-2015
Naam: Jan Westerlaken img

Inderdaad een ? bij mijn voornaam want het is Jan. Hesselberth met voornaam Gerard. Het is Jo van Gemert.
Mij hangt iets bij van de lijst dat het ging over kerkbezoek met een extra aantekening als je ook ter communie was geweest. Volgens mij was Kees Vervoort altijd de lijstaanvoerder. Met de meesten op de foto heb ik mijn lagere schooltijd doorgebracht. Van mijnheer Oomen hangt mij nog altijd de vieze sigarenreuk in mijn neus. In klas 2 en 5 hadden we mijnheer De Ruijter die op een flat aan de Jeroen Boschlaan woonde waar we ooit met z'n allen uitgenodigd zijn bij (volgens mij) een geboorte.
Leuk om dit allemaal te zien maar nog leuker zou een reünie zijn. Met Frans Rekelhof ben ik er ooit mee bezig geweest om het te organiseren. Volgens mij is het resultaat van het uitzoeken bij hem achtergebleven
Mijn werkzaam leven heb ik voor een gedeelte ingevuld als eigenaar van een autobedrijf waar ik Tom Botden ooit als cliënt heb mogen verwelkomen met zijn Lancia. Vanaf mijn 57 heb ik gekozen voor meer vrijheid en is het werken teruggebracht naar max. 3 dagen.


Datum: 26-03-2016
Naam: Jan de Waal img

Ik heb maar tot klas 3? op Stanislausschool gezeten. Natuurlijk ken ik nog nog wat namen. Zelf heb ik jaren geleden mijn klassenfoto's op schoolbank gezet. Ik zal ze nog eens opzoeken en hier plaatsen.
Ik las toevallig in de Volkskrant 26 maart 2016 een advertentie van het overlijden van Paul Wolfswinkel met de tekst 31 maart 1950 - 24 maart 2016.
Theo van Engelen is al zeker 10 à 15 jaar geleden overleden. Ik hoop dat het met de rest beter gaat ... maar veel zullen tegen de 65 aanlopen.