EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20003

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

725 Bennekel-West, Gagelbosch

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kastelen

Onderwerp 3.:

Gagelbosch

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kasteel Gagelbosch

Beschrijving

Kasteel Gagelbosch bestond in ieder geval in 1606. Het werd gesloopt in 1718. Maker en bron onbekend, mogelijk heeft deze prent deel uitgemaakt van een kalender.


Geplaatst op

22-05-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-05-2009
Naam: Th Henkelman  
img

De authenticiteit van deze afbeelding lijkt "enigszins" onder druk te komen staan met de foto's 4604 en 4605 op deze site.


Datum: 16-12-2009
Naam: Eugène van Heijnsbergen  
img

"Kasteel Gagelbosch was een herenhuis dat gelegen was op een dekzandrug tussen het dal van de Gender en de Dommel. Het was enkele honderden meters ten zuidoosten van Kasteel Blaarthem gelegen. Kasteel Gagelbosch had geen militaire functie, maar grachten en een kasteelachtig uiterlijk verhoogden de status van de bezitter. De oudst bekende vermelding van Kasteel Gagelbosch, toen nog Gagelbroeck genaamd, is uit 1606. Het is niet bekend waarom en wanneer het gebouwd is. In 1606 was het kasteel in bezit van Anthony en Juliana Berewout. Zij hadden een dochter, Johanna Berewout die trouwde met Roelof van Eyck, die wel tot de familie van de Heren van Blaarthem behoorde, doch een ander was dan de Roelof die heer was op Kasteel Blaarthem. Roelof stierf in 1640" 
Het huis is echter sinds 1696 niet meer bewoond geweest en daarom vervallen en gaven de erfgenamen in 1718 opdracht tot sloop. De materialen waren voor de slopers. De grond daer het Hoogh Adelyck Huys opgestaen heeft, werd samen met het neerhuis verkocht."  Bron: Wikipedia