Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 794
Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1970
Onderwerp.: Bestuurlijk Eindhoven |Burgemeester en Wethouders |B&W Eindhoven

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Onze Burgemeesters (05): H.B.J.Witte.

Beschrijving Ir Herman Bernhard Jan Witte (geb. Eindhoven 18.08.1909, overleden 30.05.1973) was burgemeester van Eindhoven van 16 oktober 1959 tot 1 juni 1973. Zij het met een onderbreking van 22 november 1966 tot 5 april 1967 toen hij minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening was. Hij was gehuwd met Angeline M.A.J.W  ((RHCe 0002247)
Geplaatst op 19-07-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 10-08-2005
Naam: Guido 't Sas img

De mededeling dat Herman Witte in Eindhoven zou zijn geboren is onjuist. Witte is volgens mij een geboren Harlinger; stamde uit een middenstandsgezin (textielwinkel).


Datum: 31-05-2006
Naam: Redactie EiB

Deskundig KVP-minister van Volkshuisvesting in de jaren vijftig die het nodige gezag had. Was voor zijn ministerschap waterstaatkundig ingenieur en directeur van gemeentewerken en burgemeester van Bergen op Zoom. Tijdens zijn ambtsperiode als minister maakte de bouwsector een flinke groei door. Hij nam verder de voorbereiding van de Wet op de ruimtelijke ordening en een omvangrijke herziening van de Woningwet ter hand. Keerde in 1959 terug naar het burgemeestersambt (in Eindhoven) en onderbrak dit kortstondig toen hij minister werd in het kabinet-Zijlstra. Voortvarend en welbespraakt magistraat met een scherp intellect. Had in staatscommissie Cals/Donner een waardevolle inbreng als wijze ervaren bestuurder.


Datum: 31-05-2006
Naam: Rini Talens img

Witte is niet echt hartelijk ontvangen in Eindhoven, of zoals raadslid Van Engeland benadrukte: Wanneer wij, de gemeenteraad, een burgemeester hadden mogen kiezen, dan zou de keuze gevallen zijn uit iemand van ons midden, want u is geboren en getogen op de stugge Friesche klei en onze wieg stond in het mulle zand van Peel- en Kempenland'. E.e.a. is politiek wel onhandig natuurlijk, om zo een samenwerking te beginnen. De voorkeurspersoon voor burgemeester waar Van Engeland op doelde was misschien loco-burgemeester F. Gijzels, die naar ieders tevredenheid tijdelijk de functie had bekleed. Eerst na het weggaan van Kolfschoten en vrij kort daarna na het weggaan van Ch. van Rooij. Bij de komst van huidige burgemeester Sakkers was er ook al zoiets.


Datum: 09-12-2006
Naam: Louis Goossens img

Uit een van zijn eerste toespraken die hij hield voor Eindhovenaren herinner ik me zijn uitspraak: als ge net zoveul wit als Witte wit van Eindhoven dan witte nog niet veul van Eindhoven. Zou dat ons het mooie raadhuis hebben gekost?


Datum: 06-09-2007
Naam: Jan Th A van Eupen img

Nee Louis, wat ik me kan herinneren is dat het afbreken van het oude Stadhuisje gebeurde onder verantwoordelijkheid van wethouder Gerard v.d. Kruys, omdat er daar een doorgang werd gepland van de Rechtestraat naar de Keizersgracht. Toen dat niet doorging (waarom niet?) hebben ze daar maar weer een foeilelijk winkelpand neergezet om de doorgang af te sluiten.Ik heb nog een gravure hangen van het oude stadhuisje, met de satirische tekst van Lodewijk van Woensel, heel mooi. Overigens in het stadhuisje van 1550-1850 hebben mijn voorvaders nog de scepter gezwaaid als uitbaters van De Ster (dat was in de 17e eeuw).


Datum: 06-09-2007
Naam: Rini Talens img

Zo heb ik me iets laten vertellen dat die bewuste weg gepland was en dat het plan alleen nog even door de raad heen gehamerd moest worden. En toen er zich een sloper aandiende, die even niets te doen had, toen kreeg die te horen dat'ie alvast aan het oude stadhuis kon beginnen, om de vaart er wat in te houden begrijp je. Het is daarna allemaal wel iets anders gegaan als was gepland, maar het oude stadhuis heeft dat helaas niet meer mogen meemaken.