Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 7512
Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1740
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Eindhoven vóór 1920

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Wijnt Graft en Rijn Graft, Eindhovense rivieren?

Beschrijving Op een kaart van de "Meiery van 's Hertogenbosch" van Hendrik de Leth uit 1740 kwam ik een 2-tal Eindhovense rivieren tegen waar ik (als leek en niet-Eindhovenaar) nog nooit van gehoord had. "De Wijnt Graft" en de "Rijn Graft". Wat is daar van geworden?
Geplaatst op 24-11-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 24-11-2006
Naam: Hans van Melis img

Lees allereerst het commentaar van André Beerendonk bij foto 425 over de verschillende namen voor bepaalde grenssloten, zoals Runtgraaf en Windgraaf.
Lees het nog eens, en maak je nooit meer druk over oude namen. Elke genealoog kan je voorbeelden laten zien van veranderende familienamen.
Hans van Milheze, Milhees, Meelhees, Millus, Millis, Meelis en laastelijk Melis. In de omgeving van Milheeze heet de plaats nog steeds Melis.


Datum: 24-11-2006
Naam: Wil van Hout img

Het is natuurlijk wel jammer dat je niet in Eindhoven geboren bent of woont maar er zijn ernstiger ziektes. Maar dat doet niets af aan de mooie kaart(en) die je ons laat zien. Dat verzacht het aanzienlijk.


Datum: 24-11-2006
Naam: M3nn0

Op de kaart ligt Strathem tussen Gestel en Strijp in. Grappig. De Rijn Graft loop zelfs tot voorbij Zeelst. Dan moet het toch een vrij lange sloot zijn geweest!


Datum: 02-02-2009
Naam: Rini Talens img

Ik begrijp die vraag heel goed. Hij is alleen niet zo absoluut te beantwoorden. Die Rijngraaf is in de 19e eeuw ook wel ooit als Reingraaf vermeld en werd later zelfs Rungraaf genoemd en Rungraaf wil slechts zeggen: Een gegraven sloot met stromend water. Zo had Zeelst een Rungraaf als grens met Strijp en een (andere) Rungraaf als grens met Blaarthem. Verder was er tussen Gestel en Eindhoven ook een Runtgraaf, die soms ook wel Rungraaf genoemd werd. Kortom ik zou zeggen 'Dit is een puinhoop', maar dan wel een waar men toen kennelijk goed mee kon leven. Woensel heeft de naam Wyntgraaf bepaald, maar dat stroompje is zelfs een paar 100 jaar door Strijp Dwanggraaf genoemd, omdat de totstandkoming als grens met Woensel met de nodige geschillen gepaard schijnt gegaan te zijn.


Datum: 03-02-2009
Naam: Rini Talens img

Oh ja, om op de oorspronkelijke vraag terug te komen. De Wyntgraaf is denk ik in de riolering van Eindhoven terecht gekomen en over de Rijn-Rein-Run- Graaf heb ik ergens op een website ontdekt, dat er een werkgroep is, die er nog een stukje van voor het nageslacht probeert te behouden.


Datum: 03-02-2009
Naam: Tini van Rooij img

De Wyntgraaf en die andere stroompjes hadden als functie de afvoer van regenwater en stonden ook vaak droog. Toen de riolering kwam verdween hun functie en werden ze overbodig.


Datum: 03-02-2009
Naam: Rini Talens img

Water kan altijd maar op een manier weg en als de riolering dat doet, dan blijft er weinig over voor de sloten. En we mogen ook niet vergeten dat Brabant in de vorige eeuwen veel natter was.