Fotonr.: 6755
Bijdrager Hennie de Groot
Jaar: 2006
Locatie 1.:Strijp |615 Schoot |Schootsestraat
Onderwerp.: Horeca |Restaurants / Eetcafés / Lunchrooms |Eethuis Costa del Sol

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Schootsestraat, eethuis Costa del Sol.

Beschrijving Ook in de Schootsestraat een Spaans eethuis; Costa del sol. Vroeger zat hier de Cizanobar en later het Witte Paard. Rechts zat Toirkens met kachels etc. Het witte huis is kapper van de Ven.
Geplaatst op 21-10-2006

Reacties

Datum: 21-10-2006
Naam: Jan Toirkens (Canada) img

Eerder zat hier cafe de IJsvogel van Kees Spanincks (alias de Spaan).
De juiste naam was daarna ooit 'Cinzanobar' (een Italiaanse vermouth). De zaak werd gedreven door Jan van den Berg en diens vrouw vanaf februari 1954, later omgetoverd tot cafe het Witte Paard als Jan Dijkstra het cafe overneemt. Jan van den Berg en echtgenote verkast per maart 1962 naar Hoogstraat 187, nabij de spoorwegovergang Hagenkampweg en exploiteert daar de welbekende bar genaamd Zanzibar. Mijn oom kwam er nog al eens over de vloer in die Zanzibar omdat hij er schuin tegenover woonde. De verhalen over die Zanzibar zijn waarschijnlijk legio, inderdaad geen al te beste naam. Maar ook die Cinzanobar in de Schootsestraat had een zekere 'bekendheid' en wel vanwege de dochter van Jan van den Berg, Betsie genaamd, die een ware aantrekkingskracht uitoefende op de mannelijke cafebezoekers. Dat 'spel' zetten zich dus voort aan de Hoogstraat. Jan van de Berg zelf kwam later op een tragische manier aan zijn einde. Bij een dakreparatie, gleed hij in razende vaart het dak af en vond de dood omdat hij zich niet langer aan de dakgoot kon vastklampen.


Datum: 22-10-2006
Naam: Erie Coolen img

Helemaal rechts op de foto in dat witte huis zit Gradje van de Ven met zijn kapperszaak, vroeger ben ik zelfs nog door zijn vader geknipt.Maar met Gradje ben ik sinsdien ook zeer tevreden.


Datum: 23-10-2006
Naam: Hennie de Groot img

Ik weet dat nog heel goed. Harry zat bij mij in de klas in de St. Trudostraat en Gradje was wat ouder. Harry was en is nog steeds voor Eindhoven en Gradje voor Philips.


Datum: 24-11-2006
Naam: Margareth Van Alberda img

In het pand met de rolluiken zat La Toscana ijs


Datum: 07-12-2006
Naam: Steven Koster img

Mij vader was dj in dit pand toen het café 't Boerke heette. Daar ging nogal eens iemand door de voorruit naar buiten. Ik herinner me een zatlap helemaal onder 't bloed die naar buiten geslagen was.


Datum: 07-12-2006
Naam: Hennie de Groot img

Rond 1960 tot plm. 1970 was dit restaurant cafe: Cafe Witte Paard. Jan Dijkstra en zijn vrouw Corry runden het cafe. Ben ik veel geweest met mijn kameraden. Heel leuke herinneringen aan. De Spanjaarden die bij Philips werkten noemde het: Casa Corry.


Datum: 07-12-2006
Naam: Jan Toirkens img

Waar Toscana Ijs zat, is eigenlijk het pand met de rolluiken (op deze foto dus opgerold), dat is huisnummer 102. Links van Toscana zien we inderdaad ook een klein rolluik, maar dat is nummer 102A, daarachter een aparte ingang die ooit de toegang tot het oude cafe was. Want dat deel achter dat kleine rolluik naar links hoorde ooit tot de Cinzanobar, maar werd rond 1958 verbouwd en opgesplitst en kreeg de Cinzanobar een geheel nieuwe ingang, de linkse deur op de hoek.
Die Cinzanobar is huisnummer 104. Nog weer later werd dat afgesplitse deel weer bij het oorspronkelijke pand getrokken.


Datum: 07-12-2006
Naam: Jan Toirkens img

T.a.v. Steven Koster : Jouw vader moet dus Marinus Koster zijn, hij woonde boven het cafe tussen 22-03-1966 en 28-09-1966 als ik het goed heb. Dat het cafe toen het Boerke heette staat me niet bij, maar ik kan me vergissen. Tussen 1962 en 1970 werd het cafe geexploiteerd door de familie J. Dijkstra-Boeijen en het heette dan naar mijn weten het Witte Paard, kwamen die niet uit Gestel? Als het cafe ooit het Boerke heeft geheten in de tijd van jouw vader dan moet dat veel verder terug in de tijd zijn, zelfs van voor 1932 want dan heet het cafe de IJsvogel. De rij huizen daar werd rond 1930 gebouwd door de familie van Erp. En dat was inderdaad wel een boer (eierboer), maar of er in 1930 al meteen een cafe kwam is me niet bekend. Het pand was er zeker vanaf het begin wel op ingericht, met een rijtje extra WC's op de beganegrond.


Datum: 07-12-2006
Naam: Steven Koster img

Jan Toirkens: Nee, juist later Jan. Ik ben zelf pas van 1970, dus was het waarschijnlijk zo rond 2e helft jaren 70, begin jaren 80. We hebben 't dus over een ander stukje tijdsbalk. Ons pap draaide dus plaatjes in 't Boerke en in Cafe de Strijpse Ketel, bij de Theresiakerk, (hoek Carmelitessenstraat/Zeelsterstraat).
Effe wa anders Jan, ons mam kende jouw naam. Woonde jij in de Plataanlaan?


Datum: 07-12-2006
Naam: Ida Wagemakers Schriks. img

Stond de Zanzibar niet op de hoek van de Hoogstraat / Spoorstraat? Volgens mij kwamen daar in de jaren 1956 meer oudere mannen en die gingen daar kaarten, is mij toen verteld.
Nog een vraag aan Jan Toirkens, die kachel- /haardenzaak op de Hagenkampweg, was dat famillie? En weet je hoe het met die dochter gaat, ik weet haar naam niet meer, maar heb er vaak aan gedacht om haar op te sporen.


Datum: 07-12-2006
Naam: Ap ten Hartog img

Jan Toirkens, volgens mij stond het cafe op de hoek Kasteellaan en Blaarthemseweg. Corry als ze kaarten kon winnen, dan dronk ze wel van je. Maar bij verlies dronk ze niet mee.


Datum: 07-12-2006
Naam: Hennie de Groot img

Ook dat cafe had op de Blaarthemseweg de naam: het Witte paard. Maar de Zanzibar stond inderdaaad bij d'n overweg op de Hoogstraat. En daar hebben Jan en Corry Dijkstra nooit ingezeten.

<<< zie voor het Wit Paard foto 7798 (Peter) >>>


Datum: 07-12-2006
Naam: Jan Toirkens img

Over dat 'Boerke', de naam van dat cafe, rest maar een oplossing. Vragen aan Gradje van de Ven, die kent Strijp van binnen en buiten.


Datum: 08-12-2006
Naam: Steven Koster img

Jan, Gradje weet dan misschien de exacte jaartallen, maar dat dit café rond dìe periode café 't Boerke heette, is een vaststaand feit! :o)


Datum: 14-06-2012
Naam: Arie van den Heuvel img

In de jaren 60/70 was dit café (Het witte Paard) eigendom van Jan & Corrie Dijkstra, wat later is overgenomen door Joop & José van Dongen .In de tijd van Joop & José heb ik daar,samen met mijn neef Bennie vd Heuvel,een trein (met wagons) verzopen.Heb daar ontzettend veel lol gehad, vooral met Hennie die daar de muziek verzorgde.