Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 54677
Bijdrager Hetty de Groot
Jaar: 2023
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Emmasingel
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |18 Septemberplein
Onderwerp.: Gebouwen |Overige Gebouwen |Blob

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Blob bij Lichttoren

Beschrijving De blob bij de Emmasingel anno 2023. De blob is een transparant, druppelvormig gebouw. Het woord Engelse woord "blob" verwijst naar een vormeloze, onduidelijke substantie. Er is echter ook een andere betekenis van dit acronym bekend: binary large object. Het futuristische gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. Fuksas ontwierp ook het tegenoverliggende winkelcentrum Piazza Center. Later is bij de hoek van het 18 Septemberplein met de Hermanus Boexstraat een kleiner exemplaar gebouwd.

Op de achtergrond links de Admirant en rechts de Regent, de eerste woontoren in het centrum, waarvan al geruime tijd de gevels worden gerestaureerd.  Zie ook o.a. foto 38053. (Red.)
Geplaatst op 15-01-2024
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 16-01-2024
Naam: Eric Kemperman img

De betekenis van deze Blob is uitsluitend: een "vormeloze klodder"... (excuus aan degenen die het wel mooi vinden...). "Binary Large OBject" is volkomen flauwekul en ontsproten aan waarschijnlijk een hallucinante fantasie! Weet je wat, we gebruiken de term Binary en dan klinkt het meteen modern! Maar binary betekent uit twee onderdelen, en dat is deze vormeloze klodder dus niet.


Datum: 16-01-2024
Naam: Hans Michels img

Er is al heel lang de serieuze site www.acronymfinder.com. Op die site kun je voor duizenden acroniemen uit vele toepassingsgebieden de voluit geschreven betekenis vinden. Als je daar in het zoekvenster het woord blob opgeeft, volgen diverse betekenissen, waaronder 'Binary Large OBject'. Die betekenis bestaat dus wel degelijk en is geen hallucinante fantasie.


Datum: 18-01-2024
Naam: Eric Kemperman img

Hans, ik weet dat dit acroniem bestaat, maar kan je uitleggen wat er zo binair is aan dit grote object? (het moge duidelijk zijn dat ik het een spuuglelijk gedrocht vind...).


Datum: 18-01-2024
Naam: Hans Michels img

Ik heb alleen maar gemeld dat het acroniem 'blob' óók die 'binaire' betekenis heeft. Dat is alleen bedoeld als taalkundige correctie op de opmerking dat die betekenis niet zou bestaan en staat dus los van dit bouwwerk. Het boeit me helemaal niet of er iets binairs aan het ding is.


Datum: 19-01-2024
Naam: J. van Kemenade img

Leuk om te zien dat deze discussie telkens weer opnieuw oplaait. Ik ga een poging doen om wat licht te laten schijnen op het gebruik van de term "binair" in dit verband. Sinds de opmars van de CAD-computers (CAD=Computer Aided Design) in het ontwerp en de constructie van bouwprojecten introduceren ontwerpers steeds complexere gebouwvormen. Ook vloeiende, ronde gebouwen zoals de twee markante gebouwen in de Eindhovense binnenstad. De term Blob verwijst naar vormloze monsters uit de gelijknamige film. BLOB is tevens een afkorting uit de infomatietechnologie en staat voor Binary Large OBject, een bestand dat een grote hoeveelheid (uiteindelijk binaire) data bevat. De databestanden die in het CAD-systeem de vloeiende ronde vormen van de genoemde gebouwen beschrijven zijn enorme bestanden. Dat zijn dus van die BLOBs. Het getuigt dus van (niet eens zo heel veel) creativiteit van de betrokkenen om de eindproducten van het proces, de gebouwen, Blobs te noemen. Ik vind het jammer dat dit als "flauwekul" bestempeld wordt en het is wel erg gemakkelijk om dit toe te schrijven aan een "hallucinante fantasie".
<< Van de redactie: Na deze extra verduidelijking sluiten we de discussie over de betekenis van de term blob en ook de discussie of het een mooi of lelijk gebouw is. >>