Fotonr.: 5435
Bijdrager Anne Troost
Jaar: 1876
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Drukkerijen |Gestel & Zoon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Voorloper drukkerij Gestel?

Beschrijving Bij foto 1786 schrijf ik dat Dirk Gestel met Adrianus Baart samen een drukkerij waren begonnen. Nu ben ik in het bezit gekomen van de 'Meierijsche Courant" van woensdag 26 januari 1876 en vond daar deze advertentie. Daar niet bekend is, althans bij mij, in welk jaar Gestel en Baart samen zijn begonnen, kan het best eens zo zijn dat dit de voorloper van de samenwerking is geweest. Maar misschien was het familie van Adrianus Baart.
Geplaatst op 17-08-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 17-08-2006
Naam: Peter Vermeulen

Dirk Gestel woonde al sinds 1878 als kostleerling bij Johannes Adrianus Baart, steendrukker in de Nieuwstraat. In het patentregister vinden we in 1881/82 firma Braat & Co met Dirk Gestel als deelgenoot. In 1882/83 wordt de naam Baart & Gestel gebruikt. In 1883 wordt de samenwerking beƫindigd. Dan komt vader Jan Gestel in datzelfde jaar zich vanuit het Zeeuwse Dirksland in Eindhoven vestigen en wordt de firma Gestel & Zn opgericht. De onderneming is aanvankelijk gelegen aan de Vestdijk. In 1888 koopt vader Jan voor rekening van zoon Dirk een woonhuis en een voormalige sigarenfabriek waarin de drukkerij wordt ondergebracht.

Bron: Beginnen in Eindhoven (van Puijenbroek)


Datum: 06-08-2008
Naam: Eugene van Heijnsbergen img

Volgens mij heeft Vincent van Gogh bij Gestel in de Nieuwstraat de stenen gehaald, om daarop een litho te maken n.a.v. "de aardappeleters".
Daarvan zijn destijds zes afdrukken gemaakt. Bij Baijens haalde Vincent zijn verftuben. Deze werden door Anton Kerssemakers betaald als tegenprestatie voor de schilderlessen.


Datum: 27-09-2015
Naam: Paul van der Cingel img

Kom daar nu eens om, een nette, spoedige en billijke bediening. Eugène, welke Baijens was dat?


Datum: 27-09-2015
Naam: Eugene van Heijnsbergen img

Hallo Paul, het was Jan Bayens, die evenals Dimmen Gestel, Anton Kerssemakers en Antoon Hermans bij Vincents' schilderclubje hoorde.
Tip: kijk eens op de site van Peter Nagelkerke, daar vind je zowat alle informatie over Vincent van Gogh in relatie met Eindhoven, Tongelre, Stratum en Woensel.
Nagelkerke, zelf beeldend kunstenaar, schreef daar een mooi boekje over.