Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde Eindhoven

Beschrijving Een getuigschrift van de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde werd in 1913 uitgereikt aan Cornelis Pluijmers voor het volgen van de driejarige wintercursus "Tuinbouw en Plantkunde" aan de Afdeling Eindhoven.

Cornelis Pluijmers is geboren op 15 januari 1893 en overleden 11 februari 1978 te Sint Oedenrode. Hij huwde 3 februari 1915 te Valkenswaard met Francijna van de Ven. Geboren 28 december 1886 Valkenswaard en overleden 19 november 1950 Eindhoven. Pluijmers had onder meer een dochter genaamd Petronella Abigaél Pluijmers, die huwde met Henricus van de Mortel. De foto-inzender is dus een kleinzoon van de man die in het getuigschrift wordt vermeld.

Cornelis Pluijmers heeft in de jaren 1910 tot en met 1914 op verschillende buitenplaatsen in Haarlem, Heemstede en Apeldoorn als tuinier gewerkt, waarna hij uiteindelijk gehuwd is met een ingezetene uit Valkenswaard en als handelsreiziger en participant in een sigarenfabriek (PAPLUVA te Valkenswaard) zijn brood moest zien te verdienen. In de rest van zijn leven heeft hij het creatief actief bezig zijn met tuinbouw en plantkunde vaarwel gezegd omdat hij niet meer tegen de kou en ellende van de Nederlandse winters was opgewassen. Cornelis was een krimper met een grote "K".
Geplaatst op 20-10-2015
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 21-10-2015
Naam: Hans van Melis img

PAPLUVA is niet de naam van een sigarenfabriek maar de Valkenswaardse manier om een sigarenmerk te bedenken.
JASNEVA Jaspers & Snellens Valkenswaard. HOSWIVA Van Hoof & Swinkels Valkenswaard.
Depotnummer: 40049 Deponeringsdatum: 10 februari 1920 Merk: PAPLUVA. Sigaren - sigaretten - tabak Van der Palen en Pluymes Valkenswaard.
(De naam van Pluijmers staat verkeerd in de lijst)


Datum: 22-10-2015
Naam: Cor van de Mortel img

Beste Hans, een fantastische reactie. Dank je.
Betekent een en ander dat de heren Van der Palen en Pluijmers in opdracht sigaren en/of sigaretten bij een sigarenfabrikant lieten produceren om deze vervolgens onder hun eigen naam te verkopen?
Zo is het mij bekend dat Cornelis Pluijmers, als verkoper, heeft getracht in 1919 een aanzienlijke partij sigaren te verkopen in Duitsland. Gelet op de gierende geldontwaarding ten tijde van de crisis is hem dit niet gelukt en heeft hij zijn hele handel omgeruild voor een automobiel om niet met lege handen terug te keren naar Valkenswaard. Deze auto is na een paar weken verkocht aan automobielbedrijf Ansems in Eindhoven wat ook meteen het einde van de samenwerking met de heer Van der Palen impliceerde. De auto werd geregistreerd onder kenteken: N 4128.
Als er relevante informatie beschikbaar is dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.
vr.gr. Cor van de Mortel.


Datum: 23-10-2015
Naam: Hans van Melis img

In dit geval niet. Volgens het bevolkingsregister noemde Driek van der Palen zich al in 1915 sigarenfabrikant. In "Tabakswerkers, landbouwers en patroons" schrijft Henk van Mierlo over sigarenfabrikant van der Palen.
"H. van der Palen 1912
van der Palen-van Hoof 1916-1919
van der Palen & Puijmers 1919-1921 "
(van Hoof is de HO in HOSWIVA )
In het begin van de eeuw waren het vooral bakkers en kroegbazen die hun eigen merk sigaren niet in opdracht lieten maken maar partijen inkochten. Op 7 november 1911 deponeerde banketbakker J. van Stratum van de Eindhovense Markt 20 zijn merk Marokko, hij noemt zich daarna grossier en sigarenfabrikant.
Tegenwoordig zijn het de nieuwe Eindhovense bieren die elders in opdracht gebrouwen worden. David liet zijn bieren elders brouwen, en stelt nu de overcapaciteit in zijn brouwerij in de Schellensfabriek ter beschikking. Bekende huurbrouwerijen zijn brouwerij "Anders" en de 'proef'-brouwerij Lochristie.


Datum: 06-11-2017
Naam: Hans Geenen img

Leuk om dit tegen te komen. Mijn moeder is 'n dochter van Driek van der Palen.