Fotonr.: 35142
Bijdrager Theo Verschueren
Jaar: 1964
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stadhuisplein
Onderwerp.: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Schilderijen / Tekeningen |Overige Schilderijen / Tekeningen
Onderwerp 2: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Bevrijdingsmonument (pentekening Jan Kothuis)

Beschrijving Op 18 september 1946 werd de basis gelegd voor de inmiddels bekende traditie om jaarlijks het bevrijdingsvuur op te halen vanaf de Normandische kust, waar op 6 juni 1944 de landingen plaatsvonden van de geallieerde legers op D-day. De koningsfakkel werd toen door acht wielrenners van de Wielerclub '"het Zuiden" in estafette naar Eindhoven gebracht langs dezelfde route die de geallieerden in 1944 hebben bevochten richting Nederland. De bevrijdingsroute begon bij het "Monument du Débarquement" in de eerste bevrijde Franse stad Bayeux, gelegen enkele kilometers van de kust, om via Caen, Rouen en Amiens de grens met België te passeren naar Mons (B) en Brussel, waar bij het "Monument van de Onbekende Soldaat" een korte plechtigheid plaatsvond. De route ging vervolgens naar Leuven, Diest, Leopoldsburg en Neerpelt (grens). Aanvankelijk werd in Brussel de koningsfakkel door de wielrenners overgedragen aan atleten, die de fakkel verder overbrachten naar Eindhoven. Inmiddels is die estafetteloop ingekort vanaf Valkenswaard. Aangekomen op de Markt in Eindhoven werd het bevrijdingsvuur overgedragen aan de autoriteit die daarmee de hoofdfakkel ontstak. Sinds 1954, in welk jaar het Herdenkingsmonument werd onthuld op het Stadhuisplein, vindt daar jaarlijks de apotheose van de plechtigheid plaats.

Dat deze traditie landelijke bekendheid kreeg valt af te lezen uit het feit dat minister-president dr. W. Drees in 1953 de hoofdfakkel ontstak, gevolgd door koningin Juliana in 1964 en prins Bernard in 1974 en 1984

Bij de 20-jarige bevrijdingsherdenking in 1964 maakte de kunstenaar Jan Kothuis (1931-1971) op uitnodiging van de "Stichting Bevrijdingsherdenking" deel uit van het gezelschap, dat de fakkelroute Bayeux-Eindhoven ging afleggen. Zijn impressies van de route die de bevrijders vanaf Bayeux gingen, werden door hem op pentekeningen vastgelegd.

Enkele van deze pentekeningen zijn later door het weekblad "Groot Eindhoven" gepubliceerd gedurende de periode van de 40-jarige herdenking in september 1984, klk daarvoor hier.
Geplaatst op 07-05-2014

Reacties

Datum: 09-07-2015
Naam: Redactie EiB img

We vonden nog een "missing link", een pentekening die in 1984 werd gepubliceerd in het weekblad Groot Eindhoven, klik hier.