Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 34860
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 2014
Locatie 1.: Centrum |115 TU-terrein
Onderwerp.: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Kunstobjecten |TU/e-terrein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Jongensdroom I en II

Beschrijving De twee ‘Jongensdromen’ van kunstenaar Jos Reniers hebben een nieuwe locatie gekregen in MetaForum. Sinds 2010 stonden de racewagens als bruikleen in de hal van het Hoofdgebouw, waar ze regelmatig verzet moesten worden in verband met exposities. Dat was reden om naar een nieuwe locatie te zoeken, zeker nadat een van de ‘raceauto’s’ beschadigd bleek te zijn.

Reniers maakte de ‘racewagens’ in 1999 als symbolische wraak op zuster Benedicta van de kleuterschool. Deze strenge non verbood hem met een houten auto, een zeer begeerd object voor Reniers, te spelen. Maar: aanraken mocht hij het speelgoed (1948) niet, of straffe van een fikse oorvijg van zuster Benedicta. Behalve eenmalig, voor de jaarlijkse schoolfoto. Het voorval leidde als kind tot menige huilbui.

Als beeldend kunstenaar komt Reniers er nog één keer op terug: hij bouwt zijn eigen auto’s, de ‘Jongensdroom I’ en de ‘Jongensdroom II’. Het chassis is van marmer, de slicks zijn van echte Formule 1 auto’s. Wanneer zijn atelier overvol raakt, benadert Reniers de Kunstcommissie TU/e of die zijn 'Jongensdromen' in bruikleen wil. De Kunstcommissie stemt er graag mee in, waarna de racewagens voor het eerst het atelier verlaten. (Bron: Cursor -TU/e)
Geplaatst op 29-01-2014
Email bijdrager img