Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 34495
Bijdrager Theo Verschueren
Jaar: 1832
Locatie 1.: Centrum |112 De Bergen
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Eindhoven vóór 1920

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Het Tootveld

Beschrijving Theo Verschueren heeft een overzicht gemaakt van de eigenaars van het Tootveld.

Voor dit historisch overzicht KLIK HIER
Geplaatst op 19-10-2013

Reacties

Datum: 19-10-2013
Naam: Hans van Melis img

Mooi stuk, veel werk. Gaat Theo nog verder?


Datum: 23-10-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Een boeiend artikel over het Tootveld staat in Gruun Buukske 16e jaar nr 1 (1987) van J. Melsen. Het historische klik-hieroverzicht dat hierboven gegeven is, is hiervan een synopsis.


Datum: 25-10-2013
Naam: Theo Verschueren

De reactie van Kees van der Hoeven vraagt om wat meer duidelijkheid. Het fenomeen Tooten en Tootveld is een traditie van het St. Catharinagilde Eindhoven-Stad dat haar oorsprong vindt rond 1648. In ons kostbaar archief vanaf 1542 wordt jaarlijks een ontvangst gemeld van een Kapittelpacht van de rentmeester van Oranje, een pacht die berust op een stukje grond, dat later het Tootveld werd genoemd. Het heeft waarschijnlijk iets te maken met het Collegiaal Kapittel van St. Catharina waarvan de bezittingen in 1648 werden geconfisceerd.
Het gilde had de plicht om van dit geld Tooten (broodjes) uit te delen aan de schoolkinderen op Catharinadag. Het is een onveranderlijke last, die de gemeente Eindhoven verplicht het tootgeld aan het gilde uit te keren. Het is inmiddels het kleinste bedrag op de jaarlijkse begroting van de gemeente.
Naar de oorsprong van deze traditie is onderzoek gedaan in het rijksarchief in Den Haag, het provinciearchief in Den Bosch en uiteraard het gemeentearchief Eindhoven. Het bovengemeld overzicht is een fractie van dit onderzoek en puur bedoeld als een visueel overzicht van eigenaren van het Tootveld.