Fotonr.: 34318
Bijdrager Ties van den Berge
Jaar: 2013
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Zwembadweg
Onderwerp.: Begraafplaatsen |St Catharina
Onderwerp 2: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Monumenten |Overige Monumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St. Catharinakerkhof

Beschrijving Monument voor de kinderen die naamloos zijn begraven vanuit het R.K. Binnenziekenhuis

Voor de plaquette klik hier
Geplaatst op 11-09-2013

Reacties

Datum: 13-09-2013
Naam: Theo Verschueren

Het Catharinakerkhof had als eerste Eindhovense begraafplaats een monument ter nagedachtenis aan de vele doodgeboren of ongedoopt gestorven kinderen die vanuit de parochie St. Catharina, maar vooral vanuit het R.K. Binnenziekenhuis ergens op dit kerkhof anoniem begraven liggen. Het is beschamend nu nog de gevolgen te moeten ervaren van het hardvochtig beleid van de kerk destijds, dat die kinderen niet in gewijde grond begraven mochten worden. De begraving geschiedde in alle stilte zonder de familie daarbij te betrekken. Als later de ouders hun ergste verdriet verwerkt hadden en op zoek gingen naar het grafje, wist de beheerder niet te vertellen waar het kindje begraven was. Voor die ouders onverteerbaar, zij misten een plekje van gedenken. Vele jaren later kwam na het nog steeds onverwerkt verdriet regelmatig een terecht verzoek om voor die kinderen één gedachtenisplek te creëeren, en zo geschiedde !
Op 24 april 2002 is op het kindervak een ca. 100 jaar oud beeld geplaatst, het is een engelbewaarder met kind op een console van 125 cm. Op de console staat de tekst: "God heeft zijnen engelen wegens U geboden dat zij U bewaren" (Math. IV-6). Wat later is het gedenkteken in alle stilte en in bijzijn van veel betrokken ouders ingezegend. Het beeld had jarenlang in opslag gestaan in het atelier van de fa. Kluytmans en was afkomstig van een kerkhof die dit beeld wilden vernietigen.
Op de navolgende begraafplaatsen verschenen soorgelijke monumenten: Theresia (2002) - Petrus (nov. 2002, na diefstal in 2011 nieuw juni 2013) - Roostenhof (dec. 2003) - Eikenburg (2003) - Oude Toren (juli 2009).



Datum: 13-09-2013
Naam: Ties van den Berge img

Zeer bedankt voor de prachtige toelichting op dit beeldje. Ik kende het verhaal wel, maar niet zo in detail als hier beschreven. Ik ben het overigens v.w.b. de inhoud van het verhaal zeer eens met Theo Verschueren.