Fotonr.: 34002
Bijdrager Museum Kempenland
Jaar: 1929
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Kanaalstraat
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Tramstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Centrum, H Hart van Jezus, Paterskerk Augustijnen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Paterskerk

Beschrijving
Geplaatst op 07-07-2013

Reacties

Datum: 07-07-2013
Naam: Ben Brekelmans img

De kerk is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd voor de Augustijner paters van het naastgelegen Klooster Mariënhage. De kerk is nog steeds hun eigendom en is een rijksmonument. Officieel heet de kerk Heilig Hart-kerk. En in de volksmond Paterskerk. In de jaren 40,50,60 was deze kerk o.a. bekend door de vissersmis die zondagsmorgens om vier uur (tijdens WO 2 om vijf uur) werd gevierd met een gemengd publiek van vroege opstaanders en late feestgangers. Bij het vieren van het 50-jarig bestaan van de kerk, in 1948, werden enkele nieuwe gebrandschilderde ramen geschonken door de bevolking van Eindhoven. In de beginjaren van TV zond de KRO kerkdiensten uit vanuit deze kerk.

Er is een aantal malen brand geweest in de kerk. Op 10 september 1959 was er brand in de kapel van Nicolaas van Tolentijn. In 1974 was er een brand in een kapel van de Heilige Rita. Door de roetschade was de kerk enige tijd buiten gebruik.

De ontkerkelijking,die begon in de 60's, voltrok zich uiteraard ook in de Augustijnenkerk. Soms was er bij de mis van 8 uur niet één kerkganger. Radicale vernieuwingen kwamen er niet, maar wel werd in 1963 een nieuw, naar de mensen gericht altaar geplaatst. Plannen van het dekenaat Eindhoven en het Bisdom 's-Hertogenbosch voor sluiting van de kerk en ook voor ingebruikname als parochiekerk werden wel gemaakt, maar niet uitgevoerd. Er kwam een einde aan bedevaarten en processies vanwege de sterk teruggelopen belangstelling. De rol van leken is altijd beperkt gebleven. De kerk bleef een regiofunctie vervullen voor katholieken die gesteld waren op de katholieke traditie.

Vanwege hun hoge leeftijd en hun kleine aantal zijn de paters in 2006 gestopt met de pastorale zorg. De kerk ging vanaf 6 mei 2006 bij de "Binnenstadsparochie" Eindhoven horen. Daar kwam vanaf 7 mei 2011 een einde aan: dan zijn er geen diensten en activiteiten van de Binnenstadsparochie meer in de Paterskerk, dit vanwege de hoge kosten. De kerk is hard aan restauratie toe maar het geld daarvoor (geraamd op 6 miljoen euro) ontbreekt. De paters Augustijnen hielden nog wel tot eind 2011 hun zondagse conventsviering in de kerk. (Vrij naar Wikipedia)


Datum: 07-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

Een heel bedrag voor een restauratie. Terwijl de kosten voor de bouw in 1895 "maar" 131.566,47 gulden bedroeg.