Fotonr.: 33160
Bijdrager Ary Ceelen
Jaar: 1981
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stadhuisplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Uitreiking Verzetskruizen

Beschrijving Op 18 september 1981 werden in het stadhuis van Eindhoven Verzetskruizen uitgereikt aan personen die zich gedurende de bezetting actief in het verzet hebben getoond. De onderscheidingen werden uitgereikt door de commissaris van de koningin in Noord-Brabant, de heer Van der Harten in aanwezigheid van burgemeester Borrie.

De Eindhovenaren die de onderscheiding ontvingen waren: mevr. Garcia-Van der Doorn, mevr. J. van Bruggen-Van Moorsel, mevr. M. Kelder-Vroom, de hr. en mevr. P. Deynen-Van Oss, de hr. en mevr. A. Verhulst-Sperber en de heren J. Dekker, C. van Donselaar, M. Fest, W. Heiligers, C. Kootkar, Th. Lansman, J. Luijendijk, A. Perquin, A. Piels, F. van Riel, J. Smit en M. van de Snepscheut. Ook werd het verzetskruis verleend aan dr. ir. Th. Tromp en postuum aan zijn overleden echtgenote.
Geplaatst op 09-02-2013
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 09-02-2013
Naam: Ary Ceelen / Eindhoven img

Het is niet het verzetskruis dat werd uitgereikt maar het verzetsherdenkingskruis. Dit is geen koninklijke maar een nationale onderscheiding.
Het verzetskruis ziet er anders uit. Dit is op 3 mei 1946 bij KB ingesteld en werd 95 keer verleend. Het is zilveren kruis met brede armen en bovenaan de Nederlandse kroon.
Het verzetsherdenkingskruis, met vier smalle armen,(zie foto) werd bij KB van 19 december 1980 ingesteld.voor deelnemers aan het verzet tegen de bezetters van Nederlands grondgebied in WO2. Het was te verkrijgen op eigen aanvraag en werd aan 15.000 personen uitgereikt.


Datum: 12-04-2014
Naam: A.W.Kelder img

Ook is toen postuum het verzetsherdenkingskruis uitgereikt aan mijn vader W. Kelder.