Fotonr.: 32750
Bijdrager Redactie EiB
Locatie 1.:Strijp |614 Schouwbroek |St Trudostraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Strijp, St Trudo

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St. Trudokerk

Beschrijving
Geplaatst op 09-12-2012

Reacties

Datum: 09-12-2012
Naam: Ger van der Palen img

Over deze kerk heeft Gerard Strijards onlangs een goed verzorgd boek het licht doen zien: Stripe kerk, niet van gisteren. Zeshonderd jaar kerkgeschiedenis. ISBN 978-90-5850-3.
Ik heb het nog niet gelezen, maar het belooft een gedegen geschiedbeschrijving te zijn over genoemde kerk. Hij vermeldt ook dat EiB fotografisch beeldmateriaal ter beschikking heeft gesteld. Gerards taalgebruik kennende verheug ik me op een paar mooie leesuurtjes.


Datum: 09-12-2012
Naam: Gerard Strijards img

Het was voor mij een treffende ervaring om, na ongeveer dertig jaar, deze neogothische kruisbasiliek weer te betreden ter gelegenheid van het honderdvijfentwintig jarig bestaan van deze kerk die in 1887 na onvoorstelbaar veel moeite en kosten midden in het toen zo armelijke Strijp werd gebouwd. Dat was op zondag 25 november 2012. Het was stormachtig weer met heftige vlagen. De Bisschop was er en ging voor; een vierhonderdtal gelovigen was komen opdagen en vulde de banken. Dat was in de periode van het Rijke Roomse Leven wel anders geweest: dan had de kerk uitgepuild bij zo'n gelegenheid! De wind rukte rammelend aan de leien, de zon brak soms hel door de wolken en doorspeelde door de hoge spitsboogvensters de gewelven, waarvan de vergulde kapitelen begonnen te glanzen. En buiten klonk het geloei van supporters die in massa naar het nabijgelegen PSV-stadion trokken, daar werd een belangrijke wedstrijd gespeeld. De geblutste bierblikken op de weg gewaagden er nadien van. Zo maakten de mystieke liturgische ceremonieën binnen de kerk illustratief blijvend kortsluiting met de rauwe sportmanifestatie iets verderop: hier in die kerk die kleine gemeenschap, daar, in dat enorme stadion, die duizendtallige fans die ook, verwaaid in de wind, hun koorzang aanhieven. Het opperwezen had het niet mooier kunnen regisseren. De vendelgroet werd binnen gebracht aan het geestelijk gezag en niet op het plein voor de kerk. En ook dát kon niet symbolischer. Een mooie foto, overigens. Jammer dat de toren er niet helemaal op staat. Die toren, waarvoor de parochie in hartje crisistijd in de dertiger jaren van de vorige eeuw krom heeft gelegen. Maar je kunt niet alles hebben. Zelfs die supporters niet.