Fotonr.: 29833
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 2011
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Bleekweg
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Textielindustrie |Leo Schellens & Co

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Schellens

Beschrijving aan de Bleekweg
Geplaatst op 18-11-2011
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 18-11-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Met het sluiten van deze textielfabriek, nog niet zo lang geleden, is hiermee de laatste van de Dommel afhankelijke industrie in het centrum verdwenen.


Datum: 19-11-2011
Naam: Jan Joosten

Hoezo afhankelijk van de Dommel, toch alleen voor het lozen van afvalwater!!


Datum: 20-11-2011
Naam: Ad Thijssen img

Ik denk dat je gelijk hebt Jan. Vroeger werden veel fabrieken aan het water gebouwd, alleen al om vervuild water af te voeren. Denk maar eens aan de Gender, die verkleurde ook regelmatig door het afvalwater.


Datum: 20-11-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Vele industrieen vestigden zich vroeger bij voorkeur langs of in de nabijheid van water. In Eindhoven was in vroeger tijden aan de oevers van de Dommel een florerende verzameling van industrieën en ja, voornamelijk in het kader van lozen, maar ook omdat er water nodig was voor productieprocessen.
Volg het pad direct langs de Dommel in het centrum van Eindhoven en je volgt daarmee de industrieroute. Ooit een bruisend industriehart van Eindhoven met textielindustrie, tabaksindustrie, houtindustrie, zeepindustrie, ververijen, leerlooierijen enz.


Datum: 20-11-2011
Naam: Jan Joosten img

Inderdaad zeer aan te bevelen die industrieroute, met heel veel wetenswaardigheden.
Voor zover mij bekend, en ik zit al heel lang in het textielvak, gebruikte alleen de leerindustrie water uit de Dommel voor spoelprocessen. De textielindustrie pompte op behoorlijke diepte water op en bewerkte deze in een eigen waterleiding netwerk.
Bijna elk textielfabriek had een "watertoren" voor de druk op het leidingnet. Bij Elias heeft hij nog lang gestaan na het beëindigen van de produktie.