Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 26937
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 1930
Onderwerp.: Sport |Wielrennen |Overig Wielrennen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

wielrenner J. v. Hout

Beschrijving "... kranige Brabantse wielrenners... J. v. Hout uit Eindhoven heeft een uiterst succesvol zomerseizoen achter de rug"- Ons Zuiden september 1930
Geplaatst op 18-01-2011
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 18-01-2011
Naam: P Hertogs img

Jan van Hout heeft in 1933 het werelduurrecord wielrennen verbeterd.
Dit deed hij op een baan in Roermond.


Datum: 18-01-2011
Naam: Theo van den Dungen img

Op 25 augustus 1933 reed Jan van Hout op de houten baan van Maasniel een afstand van 44 kilometer en 588 meter ( 341 meter meer dan de Zwitser Egg)
Dit rekord is tot op heden niet erkend,omdat deze baan bij nameting ( door de Zwitser Egg zelf) te kort bleek te zijn


Datum: 18-01-2011
Naam: Piet Gijsbers img

Het werelduurrecord vestigde Jan van Hout op 25 augustus 1933 op de baan van Roermond (Maasniel). Hij reed 44,588 kilometer en onttroonde daarmee de Zwitser Oscar Egg die 19 jaar eerder 44.247 km reed. De Zwitser ging na de recordpoging van Van Hout de baan in Roermond opmeten, maar maakte daarbij een foutieve berekening die in de pers kwam. Voordat het eerherstel voor Van Hout kwam had de Fransman Maurice Richard in Sint-Truiden echter al een nieuw record gereden. Jan van Hout had maar vier dagen plezier van zijn record. De in Valkenburg op 17 oktober 1908 geboren coureur, was naast profwielrenner ook verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Hout was wielerprof van 1932 tot 1940. Hij verdiende goed als zesdaagserenner en kocht een café in Eindhoven. Toen in mei 1940 de Duitsers het land binnenvielen, sloot hij de zaak. Hij was een principieel anti-nazi, en wilde niet voor de bezetter tappen. Daarna gingen hij en zijn vrouw in het verzet. Ze waren onder meer betrokken bij hulp aan onderduikers. Enkele maanden voor de bevrijding werd Jan van Hout bij een razzia gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme. Daar stierf hij door de ontberingen op 22 februari 1945 op 36-jarige leeftijd.

(redactie) Piet Gijsbers is een boek aan het schrijven: 'Wielerspiegel van de Kempen, een impressie van een eeuw wielersport'
Het verschijnt in het najaar van 2012


Datum: 19-01-2011
Naam: Frans van Schoonderwalt img

Om de geschiedschrijving compleet te maken: de weduwe van Jan van Hout trouwde curieus genoeg later met wielrenner Cor Wals die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst had genomen bij de Waffen-SS en aan het Oostfront had gevochten. Na de oorlog veroordeelde het Bijzonder Gerechtshof in Den Bosch hem tot vijftien jaar cel. In 1952 kwam hij vrij.

Om misverstanden te voorkomen: Jan van Hout was geen Eindhovenaar, maar geboren in Valkenburg.


Datum: 16-11-2014
Naam: Harry van den Heuvel img

Cor Wals heeft de laatste jaren in België gewoond. De zoon van Jan van Hout was een bekende judoman. De familie woonde in Gestel in een villa waar ook hoofdonderwijzer de Louw woonde. De fam. Tiny Louwers woonde ook hier in de Hoogstraat, ik denk een villa van Kerssemakers.


Datum: 16-11-2014
Naam: Wil van Hout img

Toen ik mijn dienstplicht vervulde in 1950 ging ik regelmatig naar Cor Wals kijken t.o. de kazerne in Maastricht. Daar trainde nog meer oude sportmensen die fout waren geweest in de oorlog. De meesten, of wel allen, werkten in de kolenmijn als strafvermindering. De meelopertjes waren al lang thuis. De Oostfrontsoldaten die dachten tegen het Communisme te moeten gaan vechten, hebben maar twee jaar gekregen bij mijn weten.


Datum: 16-11-2014
Naam: Harry van den Heuvel img

Ik denk dat de zoon van Jan van Hout Toon heette. Hij was denk ik 3 jaar ouder als ik nu, 74/75 jaar. Wil, Cor Wals heeft in Achel gewoond en was naar ik meen later met een vrouw uit Gestel getrouwd, van de Kasteelweg. ps Wil ben jij familie gelet de naam van Hout?