Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 24141
Bijdrager Wim Habraken
Locatie 1.: Tongelre Onderwerp.: Personen |Overige Personen |Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Daguerreotype?

Beschrijving Dit is een plaatje uit de toenmalige Gemeente Tongelre, waarschijnlijk rond 1890. Mijn opa (onderste rij uiterst links) en een aantal notabelen staan erop. Mijn Opa had een kruidenierszaak op de Tongelresetraat (toen Tongelreseweg) ter hoogte waar nu de Willem van Konijneburglaan is. Maar hij was ook vertegenwoordigd in allerlei verenigingen, en dus is de herkomst van het plaatje onduidelijk voor mij. Ook de exacte samenstelling van dit gezelschap is mij altijd onduidelijk gebleven (ik heb zelf altijd gedacht dat het groep was met de burgemeester van Tongelre, een paar wethouders, de pastoor enz.). Ik weet wel dat mijn vader dit plaatje heel zorgvuldig bewaarde in zijn portefeuille. Ik denk dat het enige plaatje was dat hij van zijn vader had. Misschien is er iemand die hier zijn licht over kan laten schijnen?
Geplaatst op 09-05-2010

Reacties

Datum: 09-05-2010
Naam: Frans van Beers img

Mooi oude en tevens unieke foto Wim!


Datum: 09-05-2010
Naam: Gerard de Beurs img

Als je de foto goed bekijkt houden de meesten een sigaar geklemd tussen de vingers. Doordat de linker man boven jouw opa speciaal een sigaar omhoog houdt lijkt het me dat de foto speciaal daarvoor gemaakt is?


Datum: 10-05-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Daguerreotype is een vroege fotografische methode, uitgevonden door Louis Daguerre in de eerste helft van de 19e eeuw. Bij daguerreotype wordt een gepolijste, met een zoutoplossing voorbereide, zilveren plaat gebruikt. Deze levert na blootstelling aan kwikdampen (ontwikkelen) positieve, spiegelende beelden. Deze beelden waren destijds gedetailleerder dan de eerdere procedures. Doordat er geen negatief wordt gebruikt, zoals bij het hedendaagse procedé, was het niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een daguerreotype is daardoor uniek. Bron: Wikepedia


Datum: 10-05-2010
Naam: Cor Platenburg img

Jammer dat Wikipedia vergeet er bij te vertellen dat de gepolijste, met een zoutoplossing voorbereide, zilveren plaat in een camera obscura (vertaald: donkere kamer) moet worden geplaatst. Een camera obscura was niet meer dan een kubusachtige doos met een kleine opening waardoor licht naar binnen viel op die bewerkte plaat. Dat had even tijd nodig dus een portret maken betekende echt lang stilzitten! Pas daarna kon de truc met de kwikdampen worden toegepast. Maar misschien kan Wim ons vertellen of die foto van metaal is of van karton. In dat laatste geval kan het dan geen daguerrotype zijn want die zijn niet af te drukken.


Datum: 10-05-2010
Naam: Wim Habraken

Dank jullie wel voor de complimentjes en nadere uitleg! Wat mijn vader altijd vertelde was dat de foto was gemaakt met een Camera Obscura. Enige tijd terug was er ook een discussie over de methode Daguerre. Na mijn reactie daarop kreeg ik een persoonlijke mail met uitleg. Helaas ben ik die kwijt geraakt. Wellicht dat de toenmalige inzender en uitlegger dit nog eens hier kan en mag herhalen. Overigens: Naar aanleiding van het verhaal van "mijn respondent" heb ik de bovenstaande foto nog maar eens ingezonden. Een sigarenclub zou ook wel kunnen! Volgens mijn vader (inmiddels alweer 36 jaar overleden) was er een club - waar ook hij in zat - die probeerden de langste as te krijgen. Dus de sigaar roken zonder het as af te kloppen. Of bovenstaande foto met mijn opa een soort club is weet ik echt niet. Maar het zou kunnen.<< Wim, laat nog even weten of het origineel exemplaar van karton is of van metaal, zie reactie en vraag van Cor Platenburg (red.)>>


Datum: 10-05-2010
Naam: Cor Platenburg img

Wim, die persoonlijke mail met uitleg heb je destijds van mij gehad. Maar mijn verhaal toen was inhoudelijk eigenlijk hetzelfde als dat van Thérèse hierboven en mijn aanvulling daarop.


Datum: 10-05-2010
Naam: Wil van Hout img

Als er een potentiële klant in de fabriek kwam om een bestelling te plaatsen, was het de gewoonte dat het personeel een sigaar op stak, die echter zo gauw de klant weg was gedoofd en weg gelegd moest worden, want er moest wel gewerkt worden. Tijdens het rondleiden door de fabriek zag de klant de askegels die krijtwit branden. Men moest dan de sigaar met 2 vingers en de duin in verticale stand houden. Deze verhalen heb ik tot in de treuren gehoord. Eerst een stukje hout met de lucifer aansteken daarmede de sigaar. Je kon ook indruk maken door een briefje van 10 aan te steken en daarmee de sigaar, maar dat zal wel niet veel voorgevallen zijn.


Datum: 11-05-2010
Naam: Wim Habraken

De foto zoals ik die in bezit heb en die mijn vader dus altijd bij zich droeg, is van een soort glad (foto-) papier, maar niet van het soort zoals wij dat nu tegenwoordig hebben.