Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 23393
Bijdrager Wim Roxs
Jaar: 1958
Locatie 1.: Centrum |115 TU-terrein
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Technische Universiteit (Technische Hogeschool)

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

C.A.D. THE

Beschrijving Een kijkje op de mechanische administratie van toen op de THE (1958), met de kolossale IBM.-machines. Ook in de eerste jaren van het latere computertijdperk waren de machines nog omvangrijk, toen er met schijven werd gewerkt. Totdat de huidige modellen werden ingevoerd, en nu ook overal toegepast met platte schermen.
Geplaatst op 27-02-2010
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 27-02-2010
Naam: Gerard de Beurs img

Dit lijken wel ponskaart lezers. De ponskaarten waren voorzien van 80 karakters bij 12 regels. Door nu slim gebruik te maken van de ponsgaatjes kon men 256 mogelijkheden creëren en dit is precies 1 byte. Nog steeds een gebruikte eenheid in de computerwereld. De eerste computerschermen die na de ponskaart kwamen waren hier op gebaseerd. (De amber of groene computerschermen die in de jaren 80 uit kwamen gaven 80 karakters in de breedte weer.)


Datum: 28-02-2010
Naam: Toon Geevers img

Zo te zien links de 421/444 administratiemachine, rechts de sorteermachine, achterin de collator. Allemaal IBM.


Datum: 27-01-2011
Naam: Eric Kemperman img

Een aardigheidje voor de 40-minners onder de bezoekers: i.v.m. de toegenomen rekenbehoefte verscheen eind jaren '60 een heus apart gebouw, "het Rekencentrum" (formaat fabriekshal), op het TH-terrein. In dit gebouw werden onvoorstelbaar grote computers ondergebracht (met dito koelmachines!), die personeel en studenten gebruikten om rekenkundige problemen met hulp van de computer op te lossen. Invoer van de gegevens ging tot eind jaren '70 nog gewoon met dezelfde soort ponskaarten als in 1958. Na het ponsen vooral de stapel kaarten niet laten vallen, want je was uren bezig om het weer op de goede volgorde te leggen.
In 1981 werd de personal computer (toen nog mini-computer geheten) uitgevonden, en daarna ging het razendsnel. Eind jaren '70 werd het nog nodig geacht het Rekencentrum fors uit te breiden, maar die plannen zijn door de geschiedenis achterhaald (nooit uitgevoerd).
Een laptop van nu € 500 kan meer en sneller dan het hele Rekencentrum van destijds bij elkaar.