Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De reet van Nette ... (1)

Beschrijving De Nieuwstraat vanaf de Markt gezien. Links het grote modehuis van G. Brackel. Ook aan de linkerzijde, maar dan achteraan, was een toegangspoort tot een smal doodlopend straatje met kleine huizen. In de volksmond heette dat "de reet van Nette tegenover de portrette". Zie foto 2246. (RHCe 0015699)
Geplaatst op 17-12-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 17-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Rechts op de hoogte van de eerste fietser was een straatje. Dat kwam uit bij de huishoudschool (dubbeltjesschool) in de nabijheid van het Binnenziekenhuis aan de achterkant. De dames moesten een dubbeltje meebrengen anders ging het leren niet door. Bij de huifkar was de tabaks-, sigaren- en sigarettenwinkel van Retera. Zijn zoon had een bedrijf aan de Bergstraat, waar hij voor de schilders van Eindhoven en omgeving de lijsten maakte. Ik ben er wel eens geweest en er waren veel schilderstukken die wegens gebrek aan centjes niet opgehaald werden! Er hing een doek van zeker 5x3 meter waarvan ik dacht "hoe is dit hier boven gekomen?".


Datum: 05-09-2006
Naam: Marjo Spierings img

Het straatje dat uitkwam aan de achterkant van het Binnenziekenhuis moet volgens mij het Genderstraatje zijn.


Datum: 21-11-2007
Naam: Melanie Mentink img

De reet van Nette. Vroeger vertelde men dat tijdens haar allereerste bezoek aan Eindhoven, de officiële kennismaking dus na haar kroning, rond 1898, de jonge koningin vanaf het station een rijtoer maakte door de stad en zo de Nieuwstraat passeerde in haar calèche. Het steegje was van het station af aan de rechterkant, ongeveer tegenover de fotohandel. Voor dat steegje hing een groot spandoek met de groet: oh, lieve koningin, kijk ook deze reet eens in. Er stond niets verkeerds in... De reet van Nette groette haar, zoals de hele binnenstad.


Datum: 21-04-2023
Naam: Henny van Laarhoven img

In 1876 liet koopman en meubelmaker Thomas van Dijck twaalf woonhuizen bouwen aan het steegje haaks op de Nieuwstraat. Het steegje heette toen St-Thomasstraat (naar de patroonheilige van de eigenaar). In de volksmond werd de straat al snel “de reet van Nette” genoemd naar Antonet, de vrouw van Thomas. Officieel heette de straat vanaf 1880 weer Nieuwstraat. De reet van Nette kwam uit tegenover fotograaf Van Beurden en de Eindhovenaren spraken dan over “De reet van Nette, tegenover de Portrette”.