Fotonr.: 18682
Bijdrager Gerard van de Vorle
Jaar: 1950
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Nutsbedrijven |Gemeentebedrijven / NRE

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gasmuntje {meterpenning]

Beschrijving Crisistijd muntjestijd. In die tijd hadden de mensen het niet erg breed maar de Gemeente wilde wel de centjes vangen van het gas water en licht. Door middel van het kopen van deze muntjes die je thuis in de gasmeter moest stoppen was de gemeente verzekerd van betaling. Er waren ook automaten waar je de muntjes tegen betaling uit kon halen Maar er waren ook winkeliers die de automaten leeg haalden en dan ze voor EEN cent meer per stuk weer verkochten.
Geplaatst op 02-02-2009

Reacties

Datum: 02-02-2009
Naam: Tini van Rooij img

Toen droegen ze het Stadswapen nog hoog in het vaandel.


Datum: 02-02-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Ik herinner me dat midden jaren zestig mijn schoonouders in het café ook nog munten, guldens dacht ik, nodig hadden voor de electriciteit. Bij ons in Stratum hadden we alleen gasmuntjes. Het café was op de Korte Geldropseweg in het centrum, misschien dat het daar mee te maken had.


Datum: 03-02-2009
Naam: Tini van Rooij img

Elektriciteitsmeters bij huishoudens werkten op dubbeltjes. Misschien dat er grotere meters waren in bedrijven. Ik heb me destijds laten vertellen dat er alleen muntmeters werden geplaatst bij wanbetalers, dit in plaats van afsluiten. Er werden dan minder kilowatts geleverd dan waarvoor betaald werd en met dat teveel betaalde liep je je betalingsachterstand in.