Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 17831
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1982
Onderwerp.: Personen |Bijzondere, Bekende Eindhovenaren |Jan van Oorschot

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Jan van Oorschot

Beschrijving Op 10 november 2008 overleed de bekende Eindhovense historicus dr. Jan van Oorschot. Hij heeft vele boeken over Eindhoven geschreven waarvan het lijvige "Eindhoven, een samenleving in verandering" misschien wel het belangrijkste was (de foto komt van deel I).
Persoonlijk heb ik hem bijna 25 jaar als zeer gewaardeerd collega-docent meegemaakt op het Van der Puttlyceum.
Geplaatst op 12-11-2008

Reacties

Datum: 13-11-2008
Naam: Ben Brekelmans img

Met Dr. Jan van Oorschot is een aimabele en ook deskundige mens veel te vroeg heengegaan. Hij was destijds mijn geschiedenisleraar op het Van der Puttlyceum die je met zijn boeiende verteltrant ademloos aan zijn markante lippen liet hangen. Een humorvolle man ook, authentiek.
Helaas is deze MENS niet meer onder ons.


Datum: 13-11-2008
Naam: Hans Strootman img

Tijdens zijn actieve loopbaan zijn wij diverse keren elkaars tweede corrector geweest voor de eindexamens geschiedenis en staatsinrichting. Opvallend vond ik zijn enorme inzet voor zijn examenkandidaten. Hij nam vaak geen genoegen met de vage, soms zelfs discutabele antwoordmodellen waarmee we moesten werken. In dat opzicht was het een geestverwant, waaraan ik met respect en genoegen terug denk.


Datum: 17-01-2012
Naam: Marc van Abbe img

Jan was inderdaad een man met een onderkoelde humor en een groot hart voor Eindhoven. Hij kon zeer goed relativeren behalve als het op de waarheid aankwam. Dan was hij gelukkig onverbiddelijk. Daar heb ik in de Vanabbestichting van genoten. Het is misschien goed te vermelden dat Jan een eigen 'gedenkboom' heeft gekregen aan de Loostraat. Jo en de kinderen hebben een stevige Rooise eik geplant.


Datum: 25-04-2012
Naam: Louis Ekas img

De heer van Oorschot was onze klassendocent (èn klasse-docent) in 3-Atheneum (1974-1975?) op het Van der Puttlyceum. Toen hij ging promoveren mochten wij met de gehele klas per bus naar de Universiteit in Tilburg om te horen hoe hij op ludieke doch uiterst correcte manier en met humor zijn proefschrift verdedigde. Hij had zich grondig verdiept in de valkeniers (in Valkenswaard?). Voor velen van ons een unieke gebeurtenis. Ik zie hem nog door de school lopen, altijd snel en kwiek. Zijn lessen waren bepaald niet eenvoudig en ikzelf wist er maar net een 6- uit te slepen maar hij bleef aimabel.


Datum: 26-04-2012
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Ik begrijp er helemaal niets van dat wij daar niets van gehoord hebben, het planten van een gedenkboom voor Jan. Zijn daar misschien ook foto''s van gemaakt Marc?
Trouwens, zo''n Eindhoven-kenner als Jan zou in mijn ogen een straat naar hem genoemd moeten krijgen. Hij heeft de hele geschiedenis van Eindhoven in twee dikke boeken beschreven. En nog later bracht hij verschillende wandelroutes door Eindhoven in boekvorm uit. Volgens mij zijn deze laatste boeken nog verkrijgbaar bij de Stichting Eindhoven in Beeld. Ja, onvoorstelbaar Jan's belangstelling en liefde voor Eindhoven als jongen uit Rooi !


Datum: 28-04-2012
Naam: Marc van Abbe img

Beste Marijke,
Die boom aan de loovelden is wel degelijk met de nodige publiciteit omgeven. Ook nu nog verschijnen er in Groot Eindhoven verhalen met degenen die een boom voor een geliefde hebben geplant. Het leuke van de boom is, dat hij er de komende 300 jaar gewoon blijft staan zodat je tijd genoeg hebt voor een bezoekje. Zal Jan waarderen. Hij staat op de weg van Tongelre naar Nuenen. Zeg maar het weggetje waarlangs Vincent van Goch ook vast naar Eindhoven gewandeld zal zijn!